6 tips & tricks cum să gestionăm refuzurile în viața de zi cu zi

În articolul de azi nu mi-am propus să abordez refuzurile în „treburile” inimii, ci dimpotrivă, vreau să le exclud din discuție, deși multe din principiile despre care voi vorbi se pot aplica cu brio și în relațiile amoroase.

Am citit undeva că freelanceri sunt experți în refuzuri… sunt sigură că au un palmares impresionant de „mulțumim, dar nu…” la activ și ar putea să ne dea lecții valoroase, cu toate acestea în mod evident cu toții ne lovim la tot pasul de refuzuri, indiferent de domeniul în care activăm, de statutul pe care îl avem sau de grupul social de care aparținem. Așadar, hai să vedem cum putem deveni profi în gestionarea refuzurilor.

#1. Acționează la rece (deci, nu acționa la cald 😊)

În cazul în care ești o fire mai temperamentală, sper să nu te fi pierdut de la primul punct 😊. Refuzul poate declanșa reacția de tip „luptă sau fugi”, de aceea unii dintre noi vor alege să iasă cât mai repede dintr-o situație conflictuală, pe când alții își vor dori să acționeze și să riposteze de îndată.

De cele mai multe ori răspunsul la cald nu aduce beneficii pe termen lung, și nici pe termen scurt… chiar dacă te amăgești cu „măcar m-am descărcat”. Chiar dacă ești o persoană impulsivă, orientată spre acțiune (și poate tocmai de aceea este mai bine pentru tine), recomandarea este să te îndepărtezi un pic situație, numără până la 20, și abia apoi să răspunzi, dacă este imperios necesar să faci acest lucru. Nu înseamnă că ai o reacție întârziată dacă aștepți să treacă valul de emoții care te cuprinde pe moment, înseamnă doar că vei putea da un răspuns mai adaptat situației.

#2. Conștientizează ce este și ce NU este un refuz

Am impresia că deseori luăm lucrurile mult prea personal. Când suntem refuzați, primul gând este de revoltă, iar în imediata proximitate se află cel în care ne măsurăm valoarea în funcție de refuzul primit. Acest gând, în care noi suntem suma tuturor succeselor și al eșecurilor, este profund greșită din punctul meu de vedere. Poți fi cel mai de succes om, dar să ai un caracter mic, sau invers, așa că singurul lucru la care poți ajunge gândind astfel este să îți clădești stima de sine pe niște piloni instabili și în afara controlului tău. Un refuz nu este o evaluare a persoanei tale, ci a nevoilor interlocutorului, care pur și simplu nu poate fi acoperită de tine.

#3. Analizează ce a nu mers bine și schimbă-ți abordarea

Eșecul trebuie privit ca o posibilitate de îmbunătățire sau de schimbare. În mediul de business este o necesitate să analizezi refuzurile. Dacă primești un simplu nu, fără o explicație, recomand să soliciți lămuriri chiar și sub formă de feedback. De asemenea poți extrage informații și din modul în care au decurs lucrurile până în acel punct. Însă, în cazul ideal în care decizia este motivată, ai niște puncte de reper în ceea ce se poate schimba pe viitor.   

#4. Amintește-ți care sunt punctele tale forte

În situații de genul acesta tindem să ne victimizăm, să întrăm în groapa cu gânduri negre și avem impresia că totul se rezumă la refuzul primit. Însă, este posibil să fi fost refuzat tocmai pentru că nu ai mizat pe punctele tale forte. Poate data viitoare te vei axa mai mult pe ele și suprapunându-le peste sarcina pe care o ai, să ai mai mult succes. Și la final, chiar dacă ajungi să fii refuzat, vei fi mai conștient de capacitățile tale, mai sigur pe tine și disconfortul poate fi redus. 

#5. Fii pragmatic când vine vorba de refuz

Un refuz poate însemna de fapt o incompatibilitate între tine și interlocutor. Incompatibilitatea ar trebui privită ca o oportunitate. Am fost refuzată de nenumărate ori, am căzut în groapa adâncă a gândurilor negre, uneori uitam de punctele mele forte și m-am victimizat și eu la rândul meu, dar ceea ce mi s-a întâmplat odată ce am început să gândesc lucid a fost că am început să observ oportunitățile care mi se deschideau. Un refuz nu înseamnă un capăt de drum, din contră, înseamnă un început care este mult mai potrivit pentru tine, dar mai pregătit și cu o experientă mai bogată.

#6. Întreabă-te „De ce mi-e frică cel mai tare?”

Ai trecut prin toate etapele și tot ți-e greu să depășești un moment de refuz? Ar trebui să te întrebi de ce ți-e frică să mergi mai departe și care este scenariul cel mai rău posibil? Odată conștientizat, poate chiar spus cu voce tare, parcă nu mai este atât de îngrozitor și reușești să depășești eșecul. Încearcă și tu!

Câteva gânduri de final legate de refuz. Să fii refuzat înseamnă să fi riscat, să fi încercat ceva nou, ceva care te-a scos din zona de confort și stii deja că învățarea începe acolo unde zona de confort se termină. Eu îți doresc să ai parte de refuzuri, pentru că asta înseamnă că te străduiești să devii mai bun, să faci lucrurile mai bine și să ai o viață mai bună.

Vrei să împărtășești cu mine din experiențele tale? scrie-mi la diana@iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.