7 modaliăți de a ajuta un adolescent cu anxietate

Studiile arată că adolescenții de astăzi se confruntă cu niveluri de anxietate fără precedent. Aceleași studii subliniază și faptul că uneori nu prea știm cum să îi ajutăm. Ce vei afla în continuare? Câteva aspecte – cheie de care să ții cont, astfel încât să îi poți ajuta pe adolescenții din viața ta.

 

Cum arată anxietatea la adolescenți?

Atunci când este diagnosticată în mod oficial, anxietatea se numește tulburare de anxietate generalizată. Însă mulți adolescenți experimentează simptome de anxietate fără a îndeplini criteriile pentru un diagnostic oficial.

Anxietatea la adolescenți poate semăna foarte mult cu modul în care se prezintă la adulți:

  • gânduri rapide
  • îngrijorare incontrolabilă
  • simptome fizice, cum ar fi: bătăi rapide ale inimii și probleme gastrointestinale, dificultăți de concentrare, oboseală, etc.

Dar, în acelați timp, se poate manifesta și într-un mod neașteptat. Perfecționismul, furia sau iritabilitatea, provocările legate de stima de sine și retragerea sunt toate comune în cazul adolescenților anxioși.

 

Trebuie să recunoaștem adolescenții se confruntă cu o lume diferită față de orice generație trecută

Pe lângă anxietatea produsă de situațiile atipice din ultimii 3 ani, adolescenții se confruntă atât cu anxietățile „normale” ale adolescenței, cât și cu temeri existențiale majore.

De asemenea, ei sunt foarte conștienți de ceea ce se întâmplă în lumea din jurul lor, datorită creșterii accesului la informații. În unele privințe, acesta este un lucru bun. Dar, când vine vorba de anxietate, aceasta poate aduce noi temeri. Este foarte mult de gestionat, asta în timp ce, își descoperă identitatea, experimentează o o serie de schimbări rapide (fizic și mental) și încercând să își dea seama cum va arăta viața lor.

 

Modalități de a ajuta un adolescent cu anxietate

  1. Ascultă-l și dă crezare temerilor sale

Este important să realizezi cât mai devreme faptul că, adolescenții au nevoie ca adulții din viața lor să le recunoască gândurile și emoțiile. Ceea ce îi îngrijorează s-ar putea să nu ți se pară mare lucru, dar pentru ei este și asta este tot ce contează. Ei au nevoie de un spațiu pentru a-și exprima și procesa temerile. Iar pentru a face acest lucru trebuie să le onorăm sentimentele și emoțiile, chiar dacă acestea pot fi diferite de ceea ce simți tu.

  1. Stabileste o rutină care să ofere siguranță și securitate în casa ta

Rutinele și ritualurile sunt o componentă majoră pentru că ne ajută să ne simțim în siguranță în mediul nostru. S-ar putea să nu le poți înlătura anxietățile din afara casei, dar poți face din casa ta un loc în care să se simtă în siguranță.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ai o structură și o rutină rigidă. Încearcă să asiguri o relativă consecvență, astfel încât adolescentul tău să știe la ce să se aștepte.

  1. Încurajează-l să își înfrunte anxietățile atunci când este pregătit

Poate fi complicat să se găsească o cale de mijloc între a dori să îți ajuți copilul să își înfrunte temerile și a nu fi prea pushy. Din nefericire avem tendința de a fi pe una din capete spectrului. Astfel, fie încercăm eliminarea oricărei incertitudini și astfel orice șansă ca anxietatea să se declanșeze. Fie, din dorința de a nu-l face pe adolescent mai puțin rezistent, nu facem pași pentru a-l proteja de anxietate.

Probabil știi deja că a încerca să îi protejezi pe adolescenți de orice lucru posibil care le-ar putea provoca anxietate, nu este deloc util. De fapt, acest lucru poate crește anxietatea. Procedând astfel, ei nu vor avea experiențe în care temerile lor să nu se adeverească, experiențe care ar ajuta creierul lor să vadă acele lucruri ca pe o amenințare mai puțin gravă.

La fel de dăunătoare poate fi și abordarea din celălalt capăt al spectrului. A-l lăsa sau poate chiar obliga pe adolescentul tău să se confrunte cu situații generatoare de anxietate fără sprijin sau protecție, poate genera mai multă anxietate. Înfruntarea temerilor înainte de a fi pregătiți poate duce la atacuri de panică și, din nou, la înrăutățirea anxietății. Explicația este simplă, astfel, pentru că s-au simțit anxioși în legătură cu o situație, iar apoi experiența le-a întărit anxietatea pentru că a ieșit prost.

În schimb, încercearcă să îi oferi opțiuni despre cum îl poți sprijini. De asemenea, asigură-l că ești alături de el atunci când este pregătit să își înfrunte anxietatea.

  1. Fii atent la propriile reacții și anxietăți

S-ar putea să nu îți vină să crezi, dar adolescentul tău încă învață din ceea ce vede de la tine. Ei bine, crezi, nu crezi, dar este absolut adevărat. El va vedea strategiile tale de coping al anxietății și, probabil, le va încerca și ei.  Asta indiferent, și reține acest lucru, dacă modelul văzut este sănătos sau nu!

Este important să știi că anxietatea are o componentă genetică. Datorită acestui fapt, este probabil ca unul sau ambii părinți să se confrunte, de asemenea, cu simptome de anxietate. Gestionarea propriilor emoții și anxietăți într-un mod sănătos este esențială pentru a-ți ajuta adolescentul să le gestioneze pe ale sale.

  1. Creați ocazii pentru discuții

Unii adolescenți doresc să vorbească des despre anxietățile lor, iar alții le țin înăbușite și vorbesc rar despre ele. Oricum ar fi, adulții din viața lor îi pot ajuta oferindu-le spațiu pentru a le discuta.

Chiar dacă adolescentul din viața ta este genul care vrea să vorbească despre orice altceva în afară de anxietățile sale, este important să știe că îți pasă suficient de mult astfel încât îi creezi oricând va dori să se confeseze un spațiu în care o va putea face.

  1. Află cum arată anxietatea sa și cum i-ar plăcea să primească sprijin

Este important să îți amintești că anxietatea unui adolescent poate să nu arate așa cum te-ai aștepta. Este posibil ca ei să nu fie timizi, speriați sau să aibă o încredere de sine scăzută. În schimb, ei pot părea împrăștiați, supraproductivi sau furioși. Anxietatea îi afectează în mod diferit pe adolescenți și este important să știi cum arată anxietatea lor.

Dacă adolescentul tău face parte dintre „cei pentru care nu trebuie să îți faci griji”, adică are doar note de 10, nu a avut niciodată probleme, a fost mereu politicos, trebuie și el să fie verificat. Reține, că pentru unii, mantia de invizibilitate data de a fi cât mai „perfect” și cât mai puțin problematici pentru adulții din viața lor este o modalitate de a face față anxietății, sau poate fi chiar motorul anxietății lor.

Un alt portret al adolescentului care se confruntă cu anxietatea poate arăta foarte mult ca un adolescent „nerespectuos” care se războiește, intră în necazuri și se deconectează de familia/prietenii săi. Acest lucru nu scuză toate comportamentele, dar este important să privim dincolo de prezentarea exterioară și să vedem ce s-ar putea întâmpla cu adevărat cu ei. O disciplină aspră pentru încercările greșite de a face față anxietății poate exacerba problema.

  1. Nu da vina pe surse externe

Atunci când nu ai vreo explicație pentru lupta care se dă în adolescentul tău, este tentant să dai vina pe o sursă exterioară. Laitmotivele zilelor noastre sunt evident telefoanele și social media.

Ceea ce mulți adulți nu realizează este că adolescenții de astăzi folosesc telefoanele sau social media și ca pe o strategie de adaptare la anxietate. Ei se pot conecta cu alte persoane care trec prin experiențe similare. De asemenea pot căuta informații despre ceea ce trăiec și pot accesa instrumente precum meditații ghidate, dispozitive de urmărire a stării de spirit și muzică liniștitoare.

Desigur, ar trebui să încercăm să îi ajutăm pe adolescenți să stabilească limite sănătoase în ceea ce privește tehnologia și utilizarea social media. Dar, este important să recunoaștem că adolescenții folosesc aceste platforme pentru mult mai mult decât pentru a împărtăși poze amuzante și a trimite mesaje de text prietenilor lor.

Concluzii

Evident aș mai putea discuta depre acest subiect. Însă ceea ce este important de reținut: dacă ai în viața ta un adolescent concentrează-te pe cum ai putea să îl ajuți, mai degrabă decât pe toate lucurile care îți scapă de sub control. De asemenea, procesul unui adolescent de a învăța să facă față anxietății este poate lua timp și poate avea multe suișuri și coborâșuri de-a lungul călătoriei. Tu doar asigura-te că ești alături de el pe parcusul acesteia.

Ți-a plăcut acest articol? Dacă dorești articole pe subiecte similare poți să ne scrii la diana@iocucioc.ro.

Până atunci nu uita să asculți podcastul iocucioc – despre nimic și alte povestiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.