În articolul de azi aș dori să discut despre motive să alegi o meserie. Doar se spune că meseria e brățară de aur, nu?
Sunt câteva întrebări care ni se adresează când suntem copii. Una din ele este, evident, „ce vrei să faci când vei fi mare?”. Și într-adevăr, uneori, găsirea unei cariere potrivite pentru tine, poate fi mai complicată decât ai crezut inițial. Ai multe căsuțe de bifat:
- identificarea rolului care se potrivește cu interesele și aptitudinile tale
- un job care să îți permită să te întreții pe tine și mai apoi familia ta
- care îți oferă combinația potrivită de stabilitate și oportunități.
Fie că ești la început de carieră sau îți dorești să schimbi calea, iată câteva motive pentru care acum este momentul excelent pentru a învăța o meserie.
-
Există o cerere masivă pe piață
În special în industria prelucrătoare există un deficit de competențe. Ceea ce înseamnă că vor exista mai multe locuri de muncă disponibile decât personal calificat. Nu uita că foarte curând generația Baby Boomer va intra la pensie. Iar aceasta înseamnă un singur lucru: există o cere mare de angajați harnici și calificați.
Există câteva meserii care sunt foarte căutate în momentul de față: operator CNC, strungar, electrician, sudor, zidar, tâmplar, ceasornicar, tapițer sau lăcătuși. Lista nu se rezumă doar la aceste meserii, dar îți poate oferi o imagine de ansamblu.
-
Oferă venituri și beneficii bune
Evident nu putem include toate meseriile în această categorie, dar se poate observa o schimbare în politicile de remunerare o schimbare semnificativă în ceea ce privește personalul calificat. Nu aș dori să dezamăgesc pe nimeni și da, salariile pot varia în funcție de locație, angajator și experiență, concluzia este că poți avea un trai bun cu o carieră în producție.
-
Lucrezi cu tehnologii noi
Dacă îți place să înveți despre și să folosești cele mai noi gadgeturi, ai putea să îți transformi această pasiune într-o carieră. Fabricile introduc în mod constant noi tehnologii pentru a îmbunătăți productivitatea, calitatea și siguranța. Printre exemple se numără imprimarea 3D, robotica, analiza, blockchain și multe altele.
-
Stabilitatea locului de muncă
Ultimii doi ani ne-au demonstrat că nu toate industriile sunt sigure în perioade economice incerte. Cu toate acestea, multe companii de producție au fost considerate ca fiind afaceri esențiale și au avut activitate, pe când alte industrii au fost închise. În plus, deoarece piața muncii este în căutare de personal calificat, angajatorii oferă salarii mai mari și beneficii mai bune pentru a păstra lucrătorii calificați.
-
Acces la oportunități de avansare
Odată ce ai trecut pragul unui angajator din industria prelucătoare, ai la dispoziție multe modalități de a avansa în carieră. De la un rol team leader, până la trecerea la un departament diferit, ai numeroase oportunităși de a-ți modela viitorul.
Dar, chiar dacă nu alegi să lucrezi la vreo companie de producție, ai nenumărate oportunități de antreprenoriat. De la a fi un meseriaș bun, care lucrează pe cont propriu, până la a-și deschide propria firmă și de a avea angajați, este doar un pas mic. De ce nu l-ai face?
-
Creezi ceva palpabil
Când o parte atât de semnificativă din viețile noastre sunt digitale, există ceva satisfăcător în a face ceva tangibil, a crea ceva palpabil și util. În funcție de jobul tău, poți face produce care sunt folosite în viața de zi cu zi sau pe care le vezi în lumea fizică. De asemena, ai putea fi mândru că faci produse care îi ajută pe alții, cum ar fi dispozitive medicale, electronice, farmaceutice și multe altele.
-
Ești activ
Nu toți sunt interesați să stea la birou opt ore pe zi. Dacă ești genul de persoană care simte că sedentarismul nu este pentru ea, am vești bune😊. Multe locuri de muncă în domeniul producției te mențin în mișcare, activ și în colaborare cu alții.
-
Alege ceva ce îți stârnește interesul
Industria prelucrătoare este vastă, astfel că poți găsi o carieră într-un domeniu care se potrivește cu interesele tale. De exemplu, dacă ești un fan al sporturilor cu motor, ai putea lucra în domeniu producției de automobile. Sau, poate îți place tehnologia, ai putea ajuta la construirea următorului mare dispozitiv electronic. Iar exemplele pot continua, dar ai prins ideea, nu?
-
Îți poți folosi creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor
Contrar credinței populare, nu toate locurile de muncă în producție sunt sarcini repetitive, de tip linie de asamblare. De fapt, mulți producători moderni caută persoanl care să ofere o gândire proaspătă și creativă și care pot rezolva probleme. Un exemplu, în acest sens ar fi găsirea unei modalități mai bune de a configura o mașină pentru o lucrare.
De final…
În ultimii 30 de ani societatea românească a tot oscilat între viziuni, uneori diametral opuse, despre a avea o meserie. Tranziția de la comunism a adus cu sine și un aflux de persoane cu diplome de studii superioare și o scădere în popularitate a tot ceea ce însemna meserie. Am ajuns ca la aproximativ 20 de ani după să resimțim efectele și să încercăm să resuscităm conceptul de meseriaș.
Piața forței de muncă se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme: lipsa personalului. Dar dacă acest lucru nu este suficient. Ca să aduc un dram de „dramatism” voi adăuga termenul de calificat. Și voi completa sitagma astfel: lipsa personalului calificat. Ceea ce îți poate crea evident un avantaj. Și este o opțiune de analizat, mal ales dacă ești în descoperirea căii pe care dorești să o urmezi. Dacă îți dorești o muncă pe perioada verii sau vreun internship pe pagina de facebook al Asociației Acces la Viitor sau pe grupul 1st Job poți găsi astfel de oportunități.
În concluzie,
dacă nu știi pe ce drum să o iei, dacă nu ți-ai identificat încă în totalitate abilitățile, interesele, mă poți contacta pe diana@iocucioc.ro și putem stabili o ședință pentru a clarifica aceste aspecte.
Până atunci, poți afla mai multe despre orientare și reorientare în carieră din episodul 6 al podcastului iocucioc – despre nimic și alte povestiri. Aștept sugestiile și propunerile tale despre subiecte pe care să le abordez la adresa de mail diana@iocucioc.ro.
Pingback:10 competențe generatoare de venituri mari - iocucioc.ro