Care este diferența de vârstă acceptabilă într-un cuplu?

Ești de părere că ar trebui să existe vreo „regulă” legat de age gap într-un cuplu? Sau ești din categoria celor care spun că vârsta e doar un număr? Adevărul e că normele sociale – ca să nu spun gura lumii, sunt suficiente pentru a te face să te simți total paranoic în legătură cu viața ta, și cu relația ta în special. Probabil și tu ai simțit compulsia de a face lucrul x, y și z până la o anumită vârstă, altfel, ai fi fost un ratat.

Și să revin… Crezi că vârsta contează? Dacă e să răspund eu, aș spune că într-un fel da. Daaaar… să clarificăm de la bun început că discutăm doar de relații consensuale unde ambii parteneri sunt majori, ok? Iar, atunci când sunteți amândoi adulți, contează cu adevărat 10 ani în plus sau minus? Dacă ești o femeie de 30 de ani și te întâlnești cu un bărbat de 22 de ani, contează? Bineînțeles că nu, dar unii își vor da, fără îndoială, ochii peste cap. Indiferent de ceea ce spune societatea despre diferențele de vârstă, totul se reduce la ceea ce simți pentru persoana cu care te întâlnești. Sau…?

Știința din spatele regulii vârstei

Așadar, ce spune știința despre regula vârstei în dating? Aparent, este o ecuație matematică. Cine ar fi crezut că întâlnirile pot fi atât de complicate din punct de vedere matematic?

Sunt reale dovezile?

Mulți cercetători în domeniul relațiilor au făcut eforturi mari pentru a afla ce tip de cupluri reușesc și care nu. Desigur unele cupluri sunt în afara limitelor și sunt totuși fericite. Ceea ce indică de fapt aceste cercetări este că există mai multe reguli privind vârsta de întâlnire în funcție de ceea ce caută cineva într-o relație. Dacă cauți pe cineva cu care să faci sex ocazional, regula vârstei de întâlnire diferă de cea în cazul în care îți dorești o relație serioasă.

Ceea ce a concluzionat un studiu realizat de cercetătorii a fost că există tot felul de diferențe între bărbați, femei, preferințe și vârste maxime și minime acceptabile.

Studii legate de bărbați și regula vârstei de întâlnire

Când vine vorba de bărbați, aceștia au intervale diferite de acceptabilitate în funcție de subiect: vorbim de relație, fantezie sau căsătorie? Atunci când sunt chestionați, există o vârstă diferită cu persoana cu care doresc să se căsătorească sau să aibă o relație serioasă față de cea cu care consideră că este acceptabil să aibă fantezii.

Chiar și bărbații limitează vârsta unei fete acceptabile pentru a avea fantezii. Bărbații se ghidează după ceea ce este considerat acceptabil din punct de vedere social, chiar și atunci când vine vorba de fantezii.

 

# Vârsta unui bărbat contează

O constatare ciudată a fost că după vârsta de 40 de ani, percepția bărbaților se schimbă. Cu cât bărbatul înaintează în vârstă, cu atât e mai puțin probabil să respecte regula vârstei de întâlnire.

# Și care este totuși diferența de vârstă acceptată de un bărbat?

Bărbații au un standard diferit atunci când vine vorba de relații și căsătorie față de fantezia cu o femeie. Atât pentru relații, cât și pentru căsătorie, regula vârstei de întâlnire a rămas destul de stabilă. Dar, atunci când are fantezii, femeia trebuie să fie tânără. Indiferent de vârsta acestuia. Și, pe măsură ce un bărbat îmbătrânește, există un interval acceptat din ce în ce mai mare.

De exemplu, un bărbat de patruzeci de ani crede că a avea fantezii cu o tânără de 25 de ani este acceptabil. La fel, și un bărbat de 60 de ani. Dar cu cât un bărbat îmbătrânește mai mult, cu atât decalajul se mărește, în loc să se micșoreze.

# Am înțeles că fetele tinere sunt interesante… dar care este limita superioară acceptabilă pentru bărbați?

Când vine vorba de o vârstă maximă, cercetările arată că opiniile bărbaților nu respectă întotdeauna regula vârstei de întâlnire. Regula supraestimează cât de acceptabil crede un bărbat că este să fie cu o femeie mai în vârstă.

Bărbații consideră că femeile sunt acceptabile cam la aceeași vârstă sau mai tinere până la aproximativ 40 de ani. După aceea, vârsta lor maximă începe să scadă, iar ei consideră că ar trebui să fie cu femei mai tinere decât ei.

Studii legate de femei și regula vârstei de întâlnire

# Bun… acum cât de tânăr să fie?

Atunci când vine vorba de femei, regula nu urmează aceeași traiectorie ca în cazul bărbaților. De exemplu, o femeie în vârstă de 40 de ani, conform regulii, consideră că un bărbat de 27 de ani sau mai în vârstă este acceptabil. Cu toate acestea, sondajele arată că femeile se simt mult mai confortabil cu un bărbat de 35 de ani sau mai în vârstă, cu o vârstă mai apropiată de a lor. Chiar și atunci când au fantezii, vârsta lor minimă este mult mai aproape de propria vârstă.

# Ce e prea mult?

Când vine vorba de vârsta maximă, iar pică regula. Atunci când vine vorba de femeile care aleg o relație, ele preferă un bărbat mult mai apropiat de propria vârstă decât pe cineva mult mai în vârstă. Femeile consideră că o persoană apropiată de vârsta lor este mult mai acceptabilă.

 

De ce eticheta de „cougar” este nedreaptă?

Ne-am întors din nou la vechea chestie cu „normele” sociale. Există un anumit stigmat legat de întâlnirea cu cineva care este considerabil mai în vârstă sau mai tânăr decât tine. Cu toate acestea, foarte nedrept, acest lucru tinde să fie mult mai dur pentru femei.

Cu siguranță ai auzit de termenul „cougar”. Acesta desemnează o femeie mai în vârstă care se întâlnește cu un bărbat mai tânăr. Tipul este aplaudat de prietenii săi pentru că a pus mâna pe o femeie mai în vârstă și mai experimentată, dar femeia tinde să fie judecată. Mulți oameni vor își vor da ochii peste cap și o vor întreba de ce nu a putut găsi pe cineva de vârsta ei. Mult prea multe femei au experimentat acest lucru și apoi au pus capăt relației din cauza șușotelilor pe seama lor.

Dar, este oare corect acest lucru? Dacă ea este cu adevărat îndrăgostită, de ce ar trebui să conteze ce vârstă are tipul, atâta timp cât el este major și amândoi țin unul la celălalt? În plus, stii tu vreun termen pentru bărbații care se întâlnesc cu o femeie mai tânără? Mda, nici eu! S-ar putea să se ridice câte o sprânceană ciudată, dar asta e tot.

Cum e cu femeile care se întâlnesc cu bărbați mai în vârstă?

Acum am spus că s-ar putea să existe câteva sprâncene ridicate înspre bărbații care se întâlnesc cu femei mai tinere, dar asta e tot. Cu toate acestea, dacă te gândești la cine este judecat – yep! este din nou femeia. Bărbatul primește felicitări de la amicii săi, dar femeia va primi întrebări precum de ce simte nevoia să se întâlnească cu cineva suficient de bătrân pentru a-i fi tată.

Dar… back to our business

Cine a mai inventat și regula asta a vârstei de dating?

Puțin mai devreme am pomenit despre ecuația matematică care ar trebui să îți ofere vârsta cuiva care este perfect pentru tine. Dar, nu cumva totul se reduce la personalitate mai mult decât orice? Ai putea întâlni mai multe persoane care se încadrează în acea diferență magică de vârstă, dar să fie groaznice pentru tine, deoarece pur și simplu nu se potrivesc cu tine din punct de vedere al personalității. Cu toate acestea, ai putea întâlni pe cineva care nu bifează căsuța cu rezultatul ecuației, dar cu care te înțelegi de minune.

Cine a făcut această regulă a vârstei de întâlnire? Din nou, ne întoarcem la acele norme sociale. Cu siguranță, știința îți poate da numere și formule matematice care să susțină acele numere. Dar, dragostea nu a fost niciodată despre common sense și cu siguranță nu a fost niciodată despre matematică. Iar dacă se întâmplă să te îndrăgostești de cineva care nu bifează această ecuație matematică, nu-ți face griji. Singura persoană pe care trebuie să o mulțumești în această privință ești tu însuți.

Dacă ești fericit, nu e treaba nimănui altcuiva. Este important de reținut.

 

Concluzii…

La fel ca în cazul oricărei așa-zise norme pe care societatea ți-o aruncă în cale, fii puțin sceptic. Nu tot ce zboară se mănâncă… Atâta timp cât ești fericit și partenerul tău la fel, nimic altceva nu contează. Nu contează dacă ai 55 de ani și te întâlnești cu cineva care are 35 de ani. Dacă ai 26 de ani și te întâlnești cu o persoană de 49 de ani, uită ce spun oamenii. Atâta timp cât nu vorbim despre prea tânăr aici, adică prea tânăr din punct de vedere legal, atunci chiar nu ar trebui să-ți pese de ceea ce oamenii pot spune pe la spate.

Pentru că, să fim sinceri, oamenilor le place să bârfească. Fie că vrem să recunoaștem sau nu, o bârfă suculentă este ceva ce, cei mai mulți dintre noi, nu ne putem abține să nu ascultăm. Cu toate acestea, dacă ești obiectul bârfei reține, săptămâna viitoare va fi o altă persoană nefericită pentru a prelua acest titlu. Nu contează ce cred ceilalți despre diferența de vârstă din relația voastră – atâta timp cât vă iubiți și sunteți fericiți unul cu celălalt… deci uită de așa-zisele „norme”.

Cine vrea să fie „normal”, anyway? Ce este normal, mai exact? Nu uita, regulile au fost făcute oricum pentru a fi încălcate (… bun, nu și cele pentru care poți ajunge la închisoare 😅), așa că concentrează-te pe voi și uitați ce spune societatea. Sigur, presiunea societății va juca întotdeauna un rol. Nu există două relații la fel, nici două persoane, așa că, dacă ești în regulă cu relația ta, urmează-ți inima, nu regula vârstei de întâlnire.

 

Ți-a plăcut articolul? Nu uita adresa de mail diana@iocucioc.ro este activă, îmi poți trimite sugestii despre ce ți-ar mai plăcea să citești.

Comentarii

  1. Pingback:Despre mentalitatea bărbaților cărora le plac femeile mai în vârstă - iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.