Săptămâna aceasta am primit o veste, care pe de-o parte mă întrista, pe de alta mă bucura. Știu cum sună asta… dar nu, nu e bipolaritate. Revenind, evident mă lovise nostalgia, mi-am adus aminte de apelul telefonic în care l-am anunțat că îmi doresc să colaborăm, de toate aspirațiile sale la momentul respectiv, de potențialul uriaș și evoluția frumoasă care a avut-o. Să o spun pe aia dreaptă, nu își imaginase vreodată să lucreze în resurse umane și sarcina mea era, printre altele, să îi transmit microbul acesta. Și uite așa se naște articolul de azi, dintr-o discuție avută acum aproximativ 4 ani în drum spre casă despre carieră și miturile legate de aceasta.
Mit 1: trebuie să lucrez în domeniul în care am studiat
Realitate: cu mici excepții, acest lucru nu este obligatoriu. Angajatorii privesc candidatul în ansamblu și mai degrabă prin filtrul experienței, decât prin cel al studiilor. Evident fiecare dintre noi pornim la drum cu speranța că ne vom găsi un loc de muncă care să corespundă cu domeniul în care am studiat, însă, să fim sinceri, școala românească nu e prea adaptată cerințelor pieței forței de muncă, unii fac o facultate să aibă o „diplomă” și uite așa acea bucată de hârtie devine mai puțin importantă în cazul unor angajatori.
Pont: pune-ți pe lista de opțiuni și joburi care să te intereseze, care să necesite un set de cunoștințe pe care să le poți aplica. Nu trebuie să fie compatibilitate 100% și ca să îți dau un exemplu în resurse umane poți lucra dacă ai terminat psihologie, sociologie – variante evidente, economie, drept – again oarecum ușor de imaginat de ce, dar și jurnalism (pentru recrutare) sau inginerie (pentru posturi specifice de trainer). Extinde-ți orizonturile și nu te limita, căci oricum în viață vei întâlni persoane care își vor dori să te limiteze.
Mit 2: trebuie să îmi caut un job de viitor
Realitate: să îți construiești career path-ul pe așa-zisele joburi de viitor, e ca și cum ai începe să construiești o casă din banii care urmează să îi câștigi la loto. Nu există nici o garanție că ceea ce pare a fi de viitor azi, peste câțiva ani va fi la fel de hot. Plus mirajul acesta este motivul pentru care în scurt timp va exista un excedent pe piața forței de muncă, pentru că toți își vor dori să muncească în domeniul respectiv.
Pont: ceea ce știm azi cu siguranță este că viitorul înseamnă tehnologizare, automatizare și robotizare multă. Într-un stil specific, care abundă de optimism, recomandarea este dacă nu poți tu să creezi acele tehnologii, watch out! Fii cu ochii-n patru, caută oportunități și te nu culca pe o ureche: învață, învață și mai ghici ce? Învață noi skill-uri în timp de faci ceea ce îți aduce plăcere.
Mit 3: trebuie să lucrez toată viața într-un domeniu care mi se potrivește mănușă
Realitate: nu trebuie. Poți să alegi să faci acest lucru, dar nu este nimic obligatoriu. Evident pornim la drum cu o idee, credem că ne-am găsit jobul potrivit, însă experiențele pe care le trăim ne schimbă și ne deschid noi căi, pe care vom dori poate să le urmăm. Să te cramponezi în ideea că poți să excelezi într-un singur domeniu și doar acela este potrivit pentru tine este ca și cum te-ai faulta singur.
Pont: în era vitezei, ceea ce știm cu siguranță că super abilitățile pe care le putem avea sunt adaptabilitatea și flexibilitatea. Pentru a le dezvolta este nevoie să ieși cât mai mult din zona ta de confort, să te expui la lucruri care poate uneori nu îți fac plăcere, pentru că acestea îți antrenează capacitatea de adaptabilitate la noi situații și de flexibilitate în gândire.
Mit 4: doar lucrând la birou îmi pot face o cariera și doar așa pot câștiga bine
Realitate: pentru unii termenul de “carieră” este unul abstract și este dedicat unei categorii de persoane care lucrează în anumite companii sau în anumite domenii, fiind prea fancy pentru omul de rând. Pentru un strungar, lăcătuș, electrician sau instalator termenul este poate la ani lumina distanță de realitatea lor. Totuși, “carieră” înseamnă o planificare a etapelor din viața profesională, presupune decizii conștiente despre ce vreau, cum vreau și când vreau sa fac. Fiind în criză de personal calificat, unele meserii au ajuns să fie nu doar bine plătite, ci cu un spirit antreprenorial și o bună oportunitate de dezvoltare în carieră.
Pont: orientează-te și către meserii, căci la meseriașii buni te programezi cu luni în avans. Think big… poate în câțiva ani, cu strategia potrivită, poți ajunge nu doar să fii propriul tău șef, dar să ai și angajați care să te ajute să-ți dezvolți afacerea.
În concluzie, în viață nu toate lucrurile pot fi planificate și chiar dacă sunt planificate, știi vorba aia cu socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Sfatul meu este că în orice moment al vieții te afli, să faci un mix între ce știi să faci, la ce te pricepi să faci și, mai ales, ce îți place să faci… iar cantitatea adăugată din fiecare ingredient să fie adaptată nevoilor pe care le dictează piața forței de muncă. Succes în a sparge cât mai multe mituri 😊
Ți-a plăcut acest articol? Ai idei, sugestii, comentarii sau un feedback vis-a-vis de munca noastră? E-mailul diana@iocucioc.ro este activ!
Pingback:4 categorii de hobby-uri care trebuie menționate în CV - iocucioc.ro