Există o întreagă discuție dacă ar trebui sau nu să se menționeze în CV ceva la secțiunea ”hobby-uri și interese”. Pot să-ți aduc atât argumente pro, cât și contra, dar nu o voi face acum. În schimb, am să detaliez ce beneficii ai avea dacă totuși te hotărăști să o faci și care sunt cele patru categorii de menționat.
Este adevărat că piața forței de muncă este în schimbare și uneori avem impresia, din postura de candidat, că nu ar trebui să mai depunem un efort colosal pentru a obține un job, realitatea nu este tocmai așa. Tendința, în creștere de a căuta joburi remote, face ca pentru unele poziții să concurezi cu candidați de pe o piață internațională. Cum poți să te faci remarcat? O variantă ar fi secțiunea de ”hobbies and interests”.
De ce ar interesa un potențial angajator faptul că ești pasionat de literatura contemporană suedeză? Ei bine, preferințele și modul în care alegi să îți petreci timpul liber pot da indicii importante legate de personalitatea ta. Uneori, aceste informații împărtășite, pot demonstra anumite trăsături de personalitate care sunt relevante pentru job. De exemplu, dacă menționezi că îți place să joci fotbal, acest lucru poate indica că ești obișnuit să cooperezi cu membrii unei echipe. Astfel, un detaliu, aparent mărunt și nesemnificativ, poate întări faptul că îți place munca în echipă, bineînțeles dacă ai trecut la secțiunea ”compenețe și abilități” acest lucru.
… și totuși, ar trebui sau nu să menționez hobby-urile în CV?
Știu, știu… te gândești dacă cineva va avea răbdare să citească un CV de x pagini, nu? Și da! ai dreptate, vor fi puțini care o vor face. Dar, ideea e să treci în CV doar aspectele relevante care pot stârni interesul și curiozitatea recruiterului. Asta evident pentru a putea discuta detaliat în cadrul interviului.
Nu uita că aspectele principale urmărite de către potențialii angajatori sunt cele legate de experiență și studii. Urmează apoi abilitățile și competențele, care pot oferi indicii despre potențialul aplicantului. Dacă vorbim de secțiunea ”hobby-uri și interese”, aceasta este cireașa de pe tort. Ceea ce caută recruiterul, de cele mai multe ori, sunt acele persoane cu o personalitate bine conturată și congruentă.
Nu este un deal-breaker faptul că ai decis sau nu, să completezi această secțiune, evident. Dar imaginează-ți situația în care există două CV-uri cu experiență, studii și competențe similare. Pe un CV apar hobbyuri, pe cel de-al doilea nu. Să presupunem că a fost menționat că îi place tirul cu arc. Care CV are șanse mai mari să fie mai memorabil? Ai ghicit! Completat inteligent, această secțiune crește atractivitatea CV-ului.
Să vedem cum să completăm ”inteligent” secțiunea
Poate ești interesat de mai multe lucruri. Oare este bine să le listezi pe toate? Dacă înșiruirea este prea lungă poate pune semne de întrebare. Când are timp să le facă pe toate? Cum poate fi priceput la toate? Și multe alte întrebări cârcotașe care îți trec prin minte le poți trece aici.
Dar presupunând că ai mai multe hobby-uri, nu vrei să le menționezi pe toate, dar totuși ai scrie ceva acolo. Ce să faci, nu-i așa?
Primul pas este să te întorci la anunț și să identifici din descrierea făcută care sunt acele hobby-uri care ar putea să sublinieze că ai anumite competențe și abilități care te promovează pentru postul respectiv.
Sugestia mea este de a le menționa pe cele relevante pentru jobul la care aplici și să nu creezi o listă cu mai mult de 3-4 interese pe care le ai.
Înțeleg nevoia de a mai șlefui uneori anumite aspecte în CV, dar dacă se întâmplă acest lucru, nu exagera de dragul de a epata. Nu prezenta hobby-uri exotice sau prea elaborate în ideea de a te ”face” mai interesant sau de a atrage atenția. Efectul poate fi invers, de cele mai multe ori, lăsând impresia că ești o persoană prea centrată pe sine și drept urmare poți fi ”pus deoparte”.
Acum că am clarificat anumite lucruri hai să vedem cele 4 categorii de hobby-uri care se pot menționa în CV și cum pot să atragă atenția asupra unor compențe și abilități pe care le ai
Cum și ce hobby-uri pot menționa în CV?
Dacă cauți o sursă de inspirație uite aici 4 categorii de hobby-uri de trecut în CV din care poți alege:
#1 Interese și hobby-uri sportive
La modul general sunt două tipuri de activități sportive care pot fi menționate în CV: cele individuale și cele de echipă. Preferința poate indica fie că poți coopera bine cu alții, fie că ești disciplinat și perseverent în munca individuală. În unele situații poate demonstra ambele, de ce nu?
Sporturile de anduranță, ca de exemplu joggingul, vorbesc despre motivația și disciplina persoanei.
Sporturile de echipă, precum fotbalul sau bascketball-ul, indică faptul că ești confortabil în a lucra cu alte persoane.
Ce anume vrei să incluzi în CV depinde de job și ce îți dorești să accentuezi. Iată câteva exmple care pot fi menționate, pe lângă cele deja trecute mai sus
- Volei
- Maraton
- Ski
- Tenis
- Cycling
- Înot
- Drumețiile
Practicarea unui sport înseamnă și activitate fizică regulată și constantă, dar arată și faptul că individul are o motivație intrinsecă și este sociabilă.
#2 Interese și hobby-uri din sfera gândirii analitice
Ce înseamnă un hobby din sfera ”gândirii”? Aici poți include orice hobby care face apel la abilitățile tale creative și de imaginație. Dacă te gândești să aplici la un post care necesită o gândire out-of-the box poți menționa o activitate din cele de mai jos:
- Pictura
- Șah
- Cântatul la vreun instrument muzical
- Cititul
- Scrierea
- Fotografia
- Desenatul
- Scrierea unui blog 😉
Toate activitățile de mai sus indică că ești o persoană creativă și ai o gândire analitică.
#3 Interese și hobby-uri din sfera socialului
Aceste hobby-uri sunt resurse bune pentru a demonstra cum colaborezi cu ceilalți. Luând în considerare că azi nu prea mai sunt joburi care să nu necesite contactul cu alte persoane, este important să prezinți și sub o altă formă abilitățile tale de comunicare. Câteva variante sunt:
- Dansul
- Voluntariatul
- Jocurile de societate
- Organizarea de evenimente
- Crearea și organizarea unui club de carte
- Campingul și activitățile în natură
Această categorie de hobby-uri este extraordinară pentru că te poate prezenta pe tine în interacțiune cu ceilalți, astfel că sunt bine venite în orice job. Sunt folositoare inclusiv pentru pozițiile de leadership.
#4 Interese și hobby-uri unice
Dacă ai vreun hobby unic este important de menționat. Reține, unic nu înseamnă ciudat. Aceste hobby-uri pot vorbi despre anumite trăsături de caracter care te pot promova pe postul respectiv. Iată câteva care pot fi considerate a fi unice:
- Tir cu arc
- Grădinărit
- Stand-up
- Caligrafia
- Actoria
- Scrima
- Yoga
- Patiseria
La final, hobby-urile sunt o modalitate de a vorbi despre tine, atât pe plan profesional, cât si pe plan personal. Când ești în căutare de un coleg nou, nu cauți doar un profesionist bun, ci și o persoană care să se potrivească echipei. La fel, când ești în căutare de loc de muncă, nu cauți doar un job, ci și un colectiv în care să te poți integra ușor. Secțiunea ”hobby-uri și interese” este o fereastră deschisă către tine și o variantă plăcută de a cunoaște pe cineva mai repede. Așa că, nu ezita, ori de câte ori, consideri că este relevant, să completezi secțiunea și vezi ce se poate întâmpla.
Ți-a plăcut articolul? Ce alte subiecte ai mai vrea să fie abordate? Aștept sugestiile tale la adresa diana@iocucioc.ro
Tot pe această temă citește și articolul despre Interviul de angajare sau Cariera între mituri și realitate.
Poți asculta și episodul despre (re)Orientarea profesională al podcastului iocucioc – despre nimic și alte povestiri!
Pingback:Descopera Cele Mai Populare Hobby-uri Pentru CV-ul Tau
Pingback:La interviu: „Spune-mi despre tine” – cele mai bune răspunsuri - iocucioc.ro