Vor recâștiga echilibrul angajatorii anul acesta?
Îți mai aduci aminte de agrafele cu fluturași? Ei bineeeee, dacă nu uite aici un reminder 😅. Ce să spun… anii 90 și începuturile lui 2000 și ale lor ciudățenii. Să nu crezi cumva că sunt nostalgică după ele, dar mă lovisem de un articol, care încerca să mă convingă că sunt trendy din nou.
Dar de ce îți spun despre urâțeniile astea mici? Adevărul este că previziunile de tendințe nu sunt întotdeauna corecte. De fapt, dacă am pomenit de previziuni, putem pune liniștit pariu că specialiștii în resurse umane sunt buni în a prezice ce va fi și ce nu la modă în 2023. Cel puțin pe piața muncii.
Nu vreau să spun că suntem un fel de Nostradamus. Dar, ei bine, fiind în contact permanent cu angajații și ascultându-i nu ai cum să nu te trasformi într-un micro-nostradamus. Acestea fiind zise, hai să vedem ce tendințe am observat.
Accentul pe experiența angajaților
Piața forței de muncă a fost destul de volatilă în ultima perioadă. Nu are rost să spun evidentul legat de inflație, de scăderea nivelului de trai, de creșterea prețurilor și toate lucrurile pe care, din păcate, le trăim în prezent. Tocmai de aceea, pe măsură ce stabilitatea locurilor de muncă rămâne precară, specialiștii în resurse umane, se vor concentra să creeze condițiile pentru ca angajații să aibă experiențe plăcute și să poată atinge succesul.
Putem aminti în cadrul experiențelor trăite două aspecte în jurul cărora s-a creat puțină vâlvă în ultima perioadă. Una dintre acestea este cea legată de transparența sporită în ceea ce privește salariile. Adevărul este că în timp ce există atât de multe părți bune care decurg din acest lucru, înseamnă și o responsabilitate semnificativă. Conversațiile despre salariu sunt destul de sensibile și o pot lua destul destul de repede în direcția nepotrivită. Din acest motiv, liderii trebuie să se asigure că discuțiile în jurul remunerației sunt puse în context și sunt bine comunicate, astfel încât angajații să înțeleagă bine modul în care se iau deciziile de remunerare.
Cel de-al doilea aspect, despre care am vorbit și eu într-un articol anterior, este cel legat de sănătatea mintală. Este adevărat că pandemia a făcut ca acest subiect să apară mai frecvent în conversații, însă specialiștii în resurse umane, trebuie să se asigure că se acordă prioritate acestui subiect. Riscurile, în cazul neglijării acestui aspect sunt mari, discutăm despre pierderea talentelor din cadrul companiei. Pe de altă parte, asigurându-ne că acestea nu sunt neglijate, putem contribui la bunăstarea angajaților.
O (re)echilibrare a puterii
Poate nu vei fi de acord cu mine la acest punct, dar let`s agree we disagree. După o serie de ani în care, din cauza deficitului de angajați, firmele concurau și pentru atragerea persoanelor, prin oferirea de salarii mai mari, beneficii mai bune, tratamente din ce în ce mai generoase față de angajați, cred că balanța puterii se va muta încet înapoi către angajatori. Pe de o parte, putem observa că unii angajatori, invocând recesiunea economică drept scuză, devin nerezonabil de exigenți față de echipele lor. Pentru cei care se află în situația de a face concedieri, este momentul pentru a păstra angajații „non-problematici”.
Pe de altă parte, faptul că s-a găsit soluția pentru deficitul de personal prin „importul” de forță de muncă. Aceste persoane, a căror scop este de a câștiga cât mai mulți bani, sunt mult mai disponibile și mai maleabile față de solicitările angajatorilor. Recâștingându-și angajatorul independența prin una din aceste două metode, cred că trendul tinde înspre o echilibrare a puterii.
Tehnologizarea
O tendință clară este aceea că departamentele de resurse umane vor continua să îmbrățișeze tehnologia. Scopul nostru este acela de a face locurile de muncă mai eficiente într-o lume tot mai digitală. Dar adoptarea acesteia, evident, va arăta diferit în funcție de companie.
Cum văd eu acest lucru? Eu m-aș orienta înspre două direcții, dar după cum spuneam, există posibilități multiple înspre care să te îndrepți.
Pe de o parte cred că nevoia de analiza a datelor se va accelera în anul 2023. Aici mă refer la mai mult decât simpla posesie de date. Consider că mai degrabă, ele ar trebui analizate și utilizate pentru a conduce strategia, procesul decizional și succesul.
O altă modalitate, care se poate aplica la o scară mai largă sunt beneficiile digitale. În această categorie se includ cursurile online, abonamentele la aplicațiile de sănătate mintală sau de wellness, dar și diversele tehnologii de colaborare.
În loc de concluzii
Deoarece o mare parte din viața noastră o petrecem la serviciu, este important ca experiențele care le avem în mediu de lucru să fie cât mai pozitive. Chiar și în vremuri volatile există soluții pentru oricare din problemele de care se lovesc angajatorii. Un aspect de care mă lovesc frecvent este acela că în vremurile bune nu „ne batem capul cu ele”. Iar în vremurile rele ne grăbim să facem orice credem noi că ne-ar ajuta. Adevărul este că acel orice care poate ajuta se cultivă în timp, cu perseverență și în mod constant. Doar așa vom reuși să ne păstrăm stabilitatea și în perioadele mai turbulente.
Dar, una peste alta, ce pot spune cu siguranță că va rămâne în trend și anul acesta este cafeaua de dimineață. Evident băută la birou, alături de colegi, înainte de a te arunca în treburile zilei. Tu ce tendințe preconizezi că vor lua avânt în anul acesta?
Dacă ți-a plăcut acest articol sau dacă ai vreo propunere, nu uita, ne poți scrie la diana@iocucioc.ro.