Ce înseamnă să fii orientat spre detalii? – partea 1

Cinci trăsături ale unei persoane orientate spre detalii

Am mai povestit despre faptul că nu prea mai fac recrutări. Nu o lungesc prea mult cu introducerea, deci bear with me… Recent am avut un interviu pentru un post vacant din cadrul firmei unde îmi desfășor activitatea de zi cu zi. Prima persoană care am văzut-o, nu avea o experiență prea vastă, ceea ce mi-a dat ocazia perfectă să dau skip, skip… oh yes! până la finalul CV-ului. Da, da… la secțiunile acelea care îmi plac mie 😅: abilități, competențe, hobby-uri, chestii mai puțin palpabil, dar numai bune pentru a cunoaște mai bine candidații.  Și ce văd ochii mei? O listă de abilități, care începea cu orientat spre detalii. Evident am întrebat ce înseamnă și cum se manifestă acest lucru. Și pentru că, probabil, recruiterului „exigent” din mine nu i-a plăcut prea mult răspunsul, uite și subiectul pentru azi 😁

Orientat spre detalii este o abilitate pe care probabil că și tu folosit-o, la un moment dat, pentru a te descrie în CV sau la un interviu de angajare, nu? Dar ce înseamnă asta de fapt? Oare ar trebui să te descrii astfel, când… s-ar putea să nu fie chiar așa?  În acest articol, explorăm ce înseamnă să fii orientat spre detalii, cum arată de fapt atenția la detalii și cum ai putea lucra pentru a fi o persoană mai precisă.

Ce înseamnă de fapt să fii orientat spre detalii?

Persoanele orientate spre detalii exercită o atenție extremă la detalii. Ele sunt minuțioase, precise, organizate și productive. Ele caută să înțeleagă atât cauza, cât și efectul unei situații.

Îți prezint care sunt abilitățile celor orientați spre detalii, astfel încât să le poți evidenția data viitoare când ți se va cere să fii mai specific la un interviu de angajare.

Lucruri pe care le face o persoană orientată spre detalii

Își amintește lucrurile mărunte

#Detalii. Detalii. Detalii.

Aceste persoane chiar îți amintesc numele oamenilor după ce au fost prezentați și nu uită zilele de naștere, cu atât mai puțin termenele limită, indiferent cât de mari sau mici. Colegii de muncă și prietenii se pot baza pe ei pentru a fi „documentaristul” grupului.

Ce să faci dacă vrei să îți amintești detaliile, dar știi că ești prea uituc? Nicio problemă! Faptul că recunoști că nu ai memorie de elefant, face ca bătălia să fie pe jumătate câștigată. Poți lua notițe detaliate în timpul ședințelor (digitale sau scrise de mână). Îți poți seta memento-uri pe telefon sau să pui în calendar informații pentru a nu le uita.

A fi orientat spre detalii poate avea și dezavantajele, dacă ai tendința de a te pierde sau de a te lăsa copleșit de prea multe detalii. Daca este și caul tău, fă eforturi conștiente pentru a nu te mai lăsa complet absorbit de amănunte. Din nou, identificând acestă tendință, poate atenua acest inconvenient și te poate ajuta să păstrezi imaginea de ansamblu în minte.

Citește și recitește de mai multe ori înainte de a apăsa send

Este o practică obișnuită să îți corectezi munca înainte de a o preda sau chiar un e-mail înainte de a-l trimite. Dar pentru cei care sunt atenți la detalii, corectura nu este o chestie de genul „o singură dată și gata”. Pentru ei, este o practică obișnuită să își termine munca, să o lase jos și să revină la ea câteva minute sau câteva zile mai târziu. Apoi, o recitesc și o verifică să nu fi rămas greșeli de tipar sau gramaticale. O lasă din nou, pentru a mai verifica o dată. Ei pot face acest lucru din nou și din nou până când ajung la un produs cu care se simt bine.

A corecta de mai multe ori îți dă siguranța că prezinți cel mai bun material înainte de apăsa butonul de trimitere a email-lui. De asemenea, poate ajuta la evitarea unor greșeli jenante, nu-I așa?

E un grammar nazi

Pfiu! Asta e și o problemă de-a mea… clar mi se va face pielea de găină dacă nu este folosită corect cratima sau văd scris „zii” sau „abea”. Poți să mă judeci acum 😅… am depășit momentul Sărbătorilor Pascale 🐰🥚

Persoanele orientate spre detalii își fac timp pentru a se asigura că tot ceea ce scriu respectă structura și sintaxa corespunzătoare. Acest lucru merge mână în mână cu corectura.

Pune multe întrebări și multe din ele critice

Punând întrebări se asigură că înțeleg pe deplin ceea ce fac. Ei nu intră în proiecte orbește sau cu presupuneri. Vor să înțeleagă pe deplin ce li se cere să realizeze, care este obiectivul pentru care lucrează și orice alt detaliu ce reiese din discuția inițială. Având o minte analitică, se asigură că nu lasă niciun detaliu să le scape printre degete.

Unii pot confunda numeroasele lor întrebări detaliate cu perfecționismul, ceea ce poate fi cazul, dar nu întotdeauna. Precizia poate fi interpretată greșit ca fiind perfecțiune. Dacă ești atent la detalii, nu lăsa teama de a părea un perfecționist să te împiedice să faci o muncă de calitate.

Are o inteligență emoțională și socială crescută

Detaliile nu se regăsesc întotdeauna în produsele fizice, ci și în modul în care vorbim și ne purtăm. Acest lucru înseamnă că, acordând atenție poziției, tonului vocii sau emoțiilor cuiva, poți capta indicii majore despre cum ar trebui să interacționezi cu el.

Dacă superiorul tău pare stresat și este scurt la vorbe, probabil că nu este cea mai bună zi pentru a purta o conversație despre acea promovare mult sperată, nu?

Persoanele orientate spre detalii sunt observatori fini și pot simți stările de spirit ale celor din jur prin recunoașterea limbajului corporal al acestora. Aceste indicii devin și mai puternice odată ce oamenii încep să vorbească. Să știi când și ce să spui la momentul potrivit și când să fii empatic este foarte avantajos.

De final…

Am enumerat azi 5 trăsături ale persoanelor orientate spre detalii. Evident, sunt mai multe, în articolul de săptămâna viitoare mai poți vedea câteva din ele. Până atunci, nu uita adresa de mail diana@iocucioc.ro este activă, aștept sugestii de subiecte despre care ai vrea să citești.

Un articol cool tot din sfera tips and tricks legat de cum și ce să scrii în CV este acesta 4 categorii de hobby-uri care trebuie menționate în CV.

Comentarii

  1. Pingback:Ce înseamnă să fii orientat spre detalii? – partea 2 - iocucioc.ro

  2. Pingback:Care este stilul tău de lucru? - iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.