Am mai pomenit de competențe transversale, am și promis că am să discut mai pe larg despre ele. Așă că iată-mă aici, luând taurul de coarne! Ce sunt competențele transversale și cum le poți demonstra? Cum să îți construiești CV-ul astfel încât să fii ușor de găsit pe baza lor? Și, stai! Cuvinte cheie în CV? Yep! Ușurează-le treaba recruitorilor și fii vizibil pe baza lor. Buuuun, să-i dăm bice, zic!
Ce sunt competențele transversale?
Abilitățile transversale sau transferabile sunt abilități universale, care corespund specificațiilor postului pentru diferite departamente și chiar industrii. Există competențe transferabile soft care nu sunt specifice vreunei industrii. Acestea pot fi aplicate oriunde. Competențele transferabile hard sunt specifice unei industrii, dar ai putea totuși să aplici aceste competențe în două sau mai multe industrii diferite.
Competențele transversale sunt utile atunci când decizi să faci o schimbare în carieră. Ar putea fi un rol nou în cadrul organizației sau o schimbare de industrie. Evident, nu începi cu o pagină albă atunci când decizi să îți schimbi drumul în carieră. Cu toate acestea, va trebui să le adaptezi în mod corespunzător în CV pentru a corespunde mai bine anunțului de angajare.
De ce sunt importante competențele transversale în CV?
Sunt importante pentru că, în majoritatea cazurilor, acestea sunt competențele de bază necesare pentru orice loc de muncă. Competențele transferabile oferă flexibilitatea de a schimba rolurile și de a crește în cadrul organizației sau de a schimba industria. Pe o piață a locurilor de muncă în veșnică schimbare accelerată, este foarte important să fii proactiv și să profiți de cele mai bune oportunități. Aceste competențe te fac mai puțin dependent de un singur angajator sau de o singură industrie și există mai puțin pericolul de a deveni „învechit”.
Competențele transversale îi liniștesc, de asemenea, pe angajatori, care înțeleg că ești suficient de priceput pentru a gestiona orice situație și pentru a înlocui un coleg, dacă este nevoie. De asemenea, aceștia te pot considera un angajat mai valoros, deoarece poți lucra la o varietate de sarcini. Cu ele devii mai ușor de angajat și oferă opțiuni mai bune.
Ce te ajută să demonstrezi competențele transversale în CV?
#Abilități de leadership: Acest lucru înseamnă că poți coordona echipe, stabili obiective, comunica clar, rezolva conflicte. Un manager trebuie să fie, de asemenea, un lider, dar nu ai neapărat nevoie de un titlu de post pentru a fi unul. Totuși, abilitățile de conducere îți pot oferi un avantaj în CV.
#Abilități interpersonale: Acesta este un set larg de competențe care constă în abilități de comunicare, inteligență emoțională și socială, atitudine pozitivă, muncă în echipă, responsabilitate, gestionarea conflictelor, răbdare și multe altele. Acestea sunt abilitățile care te ajută să interacționezi cu succes cu colegii de muncă.
#Abilități de gândire analitică: Trebuie să demonstrezi că poți găsi, colecta și analiza date, să identifici tipare, posibile riscuri sau să vezi oportunități de îmbunătățire.
#Proactivate: A lua inițiativa și să rezolvi o problemă, în loc să aștepți să vină o criză, înseamnă proactivitate. Aceste abilități sunt o necesitate pentru majoritatea posturilor de conducere.
#Abilități de adaptare: Dacă ai reușit să te adaptezi cu succes la schimbări, înseamnă că ești adaptabil. Aceasta este o abilitate transferabilă care este foarte apreciată în startup-uri sau în timpul schimbărilor organizaționale în companii. Această abilitate poate fi foarte utilă în situații de criză.
#Etica muncii: A fi cinstit și a avea valori morale este foarte greu de exprimat într-un CV. Loialitatea, atitudinea, dorința de a învăța și de a te perfecționa și înțelegerea motivelor pentru care trebuie să dai tot ce ai mai bun la locul de muncă pot compensa lipsa competențelor tehnice care ar putea fi dobândite prin formare.
#Gestionarea timpului: Dacă ești o persoană organizată și punctuală, atunci aceasta este o abilitate care poate fi aplicată cu ușurință oriunde și reprezintă o cheie a succesului. O bună gestionare a timpului înseamnă că ești mai productiv și, ca urmare, mai valoros pentru organizație.
#Creativitatea: Venind cu idei, ai putea fi un asset valoros pentru companie. Chiar și în industrii în care pare să nu existe loc pentru creativitate, ai putea fi apreciat. Dar reține că ideile sunt un fleac dacă nu sunt duse până la capăt.
Cum să demonstrezi abilitățile transversale în CV?
Începe prin a analiza descrierea postului, specificațiile postului și chiar compania însăși. Scrie ce competențe sunt enumerate. Compară-le cu competențele tale. Alege-le pe cele care sunt relevante și aliniază-le la sarcinile solicitate. Folosește aceleași cuvinte-cheie și fraze ca în anunțul de angajare. Enumeră cursurile sau certificatele specifice legate de competențele transferabile relevante. Enumeră realizările sau îmbunătățirile majore făcute la locul de muncă care te ajută să exemplifici competențele transversale.
Contextualizează competențele tale transversabile
Pentru că abilitățile transferabile sunt universale, acestea ar putea fi un pic clișeu pe un CV. De aceea aici trebuie să fii creativ și să oferi un context mai bun.
Este o idee proastă să enumeri pur și simplu toate competențele tale transferabile. Încearcă întotdeauna să le demonstrezi pe cele care sunt relevante pentru anunțul de angajare și oferă exemple și context. Este devărat că demonstrarea abilităților transferabile într-un CV ar putea fi un pic mai complicată. De exemplu, abilitățile de comunicare ale unui crainic radio nu vor fi apreciate la fel de mult în cadrul liniștit al unei săli de negocieri. Abilitățile de comunicare fără context ar putea însemna orice. Competențele transversale ar putea compensa lipsa altor competențe, dar te pot transforma și într-un om bun la toate și maestru în nimic. Deci context, exemplu, context, exemplu…
Concluzii
Competențele transversale te fac mai ușor de angajat, după cum am mai menționat și te fac mai puțin dependent de un singur angajator. Îți oferă posibilitatea de a alege și îți permit să reacționezi la schimbările de pe piața muncii și din industrie. Dacă ești în căutarea unui loc de muncă va trebui să le alegi pe cele mai bune și să încerci să le demonstrezi prin exemple în CV-ul tău. Deși abilitățile menționate azi sunt cel mai des întâlnite pe CV-uri, ar trebui să le folosești doar ca sursă de inspirație și să îți personalizezi CV-ul pentru postul mult râvnit.
Cauți mai multe sfaturi despre carieră? Fă-ți o programare cu mine ca antrenor de carieră pe adresa diana@iocucioc.ro și poți beneficia gratuit de o evaluare vocațională.
Pingback:Cum te pregătești de recesiune? - Femzone.ro