Crazy catwoman și asocierea dintre femei și pisici

Am să încep astăzi așa: NU vreau să abordez subiectul din perspectiva tulburării obsesiv-compulsive, și anume să discut despre persoanele (în mod special femei), care deși încep prin a salva o pisică – două, termină prin a avea un număr mare și cu incapacitatea de a le îngriji corespunzător.

Totuși, înainte de a intra în pită, cum s-ar zice, vreau să atrag atenția asupra importanței sterilizării animalelor de companie și a reproducerii acestora cu responsabilitate pentru reducerea cazurilor de abandon și al animalelor fără stăpân. 

Iar acum, hai să deslușim împreună dacă există ori ba un profil nou a ceea ce înseamnă „crazy cat woman” sau hai discutăm pur și simplu despre „catwoman” care uneori e și crazy .

Nu voi discuta despre situația mea, deși inclusiv familiei mele i se pare ciudat că trăiesc cu două pisici: una nu ți-a fost de ajuns? Hmm… nu mama, Lita se simțea singură… și reluăm periodic conversația despre decizia adoptării celor două pisici, de parcă am fi într-un time loop. Evident mamei mele nu îi este teamă dacă rămân nemăritată sau nu, în schimb îi este frică când mă aude că îmi planific vreun concediu… știm amândouă cine le va îngriji în perioada respectivă .

Stigmatizarea femeilor. Suntem pisici sau pisicoase?

Dar, să revenim la subiectul articolului, și anume, de unde vine stigmatizarea acesta cu privire la asocierea unei femei la imaginea de pisică și cum s-a ajuns la această stereotipie???

Evident discutăm în acest context atât despre un pic de misoginism, cât și despre un bias cultural când e să asociem cele două cuvinte. Observăm cum pisicile au cucerit internetul și în urma statisticilor făcute de către americani, acestea au cucerit și inimile multor bipezi, în speță de gen feminin, spun ei. 

Fiind niște ființe independente, pisicile sunt relativ ușor de întreținut, ceea ce face să fie o opțiune bună pentru anumite femei care își doresc un companion. Într-adevăr există o legătură îndelungată între femei și pisici, care dus la un stereotip negativ.

Iar ca să demonstrez afirmația de mai devreme îți propun să asociem cuvinte precum femeie, singură și pisică.

Ei?….

Totuși, într-o anumită privință, noi femeile trebuie să ne bucurăm pentru că poate fi și mai rău. Te întrebi „Ce poate fi mai rău?”

Uite alte trei cuvinte, să vedem ce spui: femeie, bătrână și pisică… oare să vezi și tu asta?

 

 

Am demonstrat ce era de demonstrat?

Însă, să știi că deseori asocierea femeilor cu pisicile nu se oprește aici. Asemeni pisicilor, și femeile sunt văzute ca niște ființe misterioase, greu de descifrat sau imposibil de mulțumit. De-a lungul istoriei, femeile au fost portretizate în posturi antagonice, la fel cum și pisicile au ajuns de la niște zeități venerate precum în Egiptul Antic, la întruchiparea demonilor în perioada proceselor vrăjitoarelor din Salem. 

O altă chestiune interesantă sunt conotațiile date, deseori negative, cuvântului femeie. Nu știu dacă există cuvinte echivalente în limba română (dacă da, te rog lasă un comment), de aceea le voi lua pe cele din limba engleză: 

  1. Cougar – în traducere puma și pentru cei care nu au auzit niciodată termenul, conotația cuvântului acesta desemnează o femeie care prefer bărbații mai tineri  
  2. Kitten – în traducere pisicuță este utilizat când se discută despre o tânără sexy
  3. Pussy – pe asta sigur l-ai auzit 😊 
  4. Catty – este un termen care descrie o femeie răutăcioasă 

Întrebarea care îmi stă pe creier de ceva timp, este: Oare cum s-a ajuns la această asociere puternică? Poate istoria mă va lămuri… sau poate Animal Planet, unde în emisiunea Cats 101 se spune că legătura practic ar fi casa: scopul pentru care omul a domesticit pisica a fost acela de a prinde șoarecii și șobolanii din casă și din jurul casei. Activitățile tradiționale legate de gospodărie erau în responsabilitatea femeii.

Pisicile sunt animale inteligente, dar care evident sunt ghidate de nevoile lor primare, ori, fiind prin casă, femeile erau cele care le hrăneau. Chiar dacă afecțiunea manifestată de acestea nu este una deschisă și arătată precum cea a câinilor, și poate să pară contraintuitiv, iubim pisicile nu pentru modul în care își exprimă acestea afecțiunea față de noi, ci pentru că femeile găsesc gratificarea în faptul că pot avea grijă de ceilalți, ele fiind instinctiv niște caregivers.

Una peste alta, în absurditatea situației în care pisicile sunt reginele internetului, sunt venerate online, dar în același timp sunt învăluite și într-o reputație rea, cred că asocierea dintre ele și femei trece și ea prin schimbări. A te pisici poate însemna să fii independentă, hotărâtă, dar și jucăușă și sexy în același timp… jos pălăria în fața tuturor „pisicilor” care au demontat stereotipurile legate de acest lucru 😊

Și la final, chiar dacă pe parcursul istoriei au fost și bărbați precum Ernest Hemingway sau Winston Churchill devotați pisicilor, este nevoie de un bărbat adevărat pentru a putea împărți casa atât cu o femeie, cât și cu o pisică. Respect!

Voi ce părere aveți?

A pisici, sau a nu pisici? Asta e întrebarea.

Răspunsurile pot fi trimise la diana@iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.