Cum faci ca timpul să lucreze în favoarea ta?

Una din problemele cu care ne confruntăm cel mai des este cea legată de gestionarea timpului.

Spuneam în articolul despre procrastinare că un management deficitar al timpului nu denotă întotdeauna lenea, ci doar o festă jucată de creierul nostru ancestral. Astăzi aș vrea să mă focusez pe câteva ponturi pentru a reuși să ne organizăm mai bine timpul.

Pentru că suntem în „era” perfecțiunii, în care ne dorim să fim super-oameni, încercăm de foarte multe ori să comasăm în 24 de ore munca a 30 de ore sau chiar mai multe. Pe termen scurt poate funcționa, dar este greu de susținut acest ritm pe termen lung. Așadar, iată câteva sfaturi practice, sper eu, despre cum se poate îmbunătăți time managementul, din experiența mea:

#1 Planifică și ține-te de treabă!

Planificarea este o parte foarte importantă, ba chiar cea mai importantă. Înainte de a începe planificarea zilei, eu îmi trec pe o listă toate activitățile pe care le am de făcut: cele recurente, cele unice și cele ce aș dori să le fac dacă timpul îmi va permite. De asemenea încerc să aproximez la modul realist și timpul necesar pentru efectuarea sarcinii respective, calculând timpul necesar deplasărilor și lăsând spațiu pentru situații inopinante, dar urgente, în cazul în care apar. Realist înseamnă să iau în calcul pauzele și distractorii. De multe ori ne lăsăm duși de val și ne încărcăm agenda fără să ținem cont de limitările fiziologice pe care le avem sau de bioritmul nostru. 

Un exemplu de planificare pe care o fac arată astfel:

#2 Cunoaște-ți intervalul de productivitate

Că tot spuneam mai devreme de bioritm, practic acest interval de productivitate s-ar suprapune acestui concept. Eu încerc să îmi planific activitățile creative într-un interval orar, cele care necesită efort fizic în altul, iar întâlnirile le stabilesc în funcție de perioada din zi în care am un nivel energetic corespunzător, tocmai pentru a mă simți mai confortabil și mai eficientă. Bine-nțeles că această regulă nu este întotdeauna aplicabilă, dar atunci când depinde de mine, încerc să respect acest principiu. 

Spun acest lucru pentru deoarece atunci când dai o căutare pe Google despre obiceiurile oamenilor de succes, găsești printre cele de la 9 la 30 descrise, unul care prezintă avantajele trezitului devreme… Însă, dacă bioritmul tău este diferit, nu vei fi productiv, ci doar somnoros toată ziua și ce e mai rău, poate îți pierzi și intervalul propriu de productivitate printre căscatul excesiv. 

#3 Alternează-ți activitățile

Pentru o mai bună gestionare a timpului este important să diversificăm activitățile în concordanță cu necesarul de efort mental/fizic pe care îl presupune o activitate. Contrar intuiției în care comutarea de la o activitate la alta necesită alocare de resurse suplimentare, eu spun că monotonia și rutina sunt de fapt în detrimentul productivității. Astfel o activitate care necesită un efort crescut, urmată de una care este mai facilă, este o pauză activă. Un exemplu ar putea fi după ce scriu un articol sau pregătesc materialul pentru un curs, sarcina care va urma va fi aspiratul în casa, că așa e cu munca de acasă 😉 

#4 Bifează sarcinile realizate

Eu sunt o persoană vizuală și, mai mult de atât, am învățat în ultimii ani să ma bucur de lucruri, oricât de mărunte ar fi ele. Faptul că pun o bifă la sarcinile pe care le-am finalizat este ca o mini sărbătoare pentru mine: am realizat ceva în ziua respectivă. Acest lucru este reconfortant psihic și îmi dă imbold în a mă apuca de sarcina următoare. 

#5 Ia pauzele în serios

Încă din etapa de planificare, spuneam, că îmi calculez pauzele. Ele sunt importante pentru că oferă momentul de respiro creierului nostru și îi permite să se reîncarce. Pauza poate să fie activă, în care faci lucruri care presupun utilizarea altor părți ale corpului sau a creierului, sau poate fi o decuplare totală în care doar te relaxezi. Ai mai văzut pe cineva obosit să dea randament? 

#6 Întinde-te cât te lasă plapuma

Cred că acest principiu ar trebui să îl plasez înainte de planificare, dar l-am lăsat la final, pentru că nimic din ceea ce am spus mai sus nu mai este valabil în situația în care te înhami la mai mult decât poți duce. Secretul succesului pe termen lung este cumpătarea. Poate cunoști principiul triunghiului timp – calitate – cost…

Ideea este că dacă nu ești echilibrat, cel puțin un element din acel triunghi are de suferit. Putem traduce triunghiul în orice limbaj este important pentru noi: timp – carieră – familie sau timp – școală – hobby etc. important este să înțelegi că excesele pot veni cu la pachet cu multe frustrări, nemulțumiri și uneori chiar cu probleme de sănătate. 

În concluzie, nu îți încărca agenda doar pentru că îți place să vezi cât de ocupat ai putea fi. Prioritizează, planifică și finalizează ceea ce ți-ai propus. Sugestia mea este să fii selectiv cu timpul tău, este o resursă epuizabilă, ireversibilă și prețioasă și nu toate lucrurile care ar trebui să le faci merită timpul tău.

Aștept mesajul tău la diana@iocucioc.ro pentru a-mi spune tu cum salvezi timpul prețios și cum îl folosești în beneficiul tău!

Leave a Reply

Your email address will not be published.