Cum recunoaștem oamenii toxici din viața noastră?

Comportamentele persoanelor toxice: cum recunoaștem toxicitatea celor de lângă noi?

Oare cum reușim să îi identificăm oamenii toxici din viața noastră? O întrebare la care voi încerca să îți răspund azi.

Cuvântului toxic i s-au dat de-a lungul timpului diverse conotații. Astăzi îl folosim destul de frecvent în sintagme precum „persoană toxică”, „relație toxică”, „mediu toxic” etc., având o însemnătate negativă. A fi „toxic” înseamnă a fi otrăvitor și, pe termen lung, dăunător sănătății noastre atât fizice, cât și psihice.

În această articol voi povesti despre situații toxice, oameni toxici și relațiile toxice în care mulți ne angrenăm, de multe ori poate chiar fără să ne dăm seama.

Atunci când discutăm despre persoane toxice, ne putem referi la modul general la persoanele narcisiste. De reținut, în articol nu voi folosi cuvântul narcisist în definiția sa clinică, adică ca o tulburare de personalitate. În viața de zi cu zi ne putem întâlni cu persoane narcisiste și despre care nu putem spune că intră în spectrul tulburărilor de personalitate. Dar, ele pot avea trăsături asemănătoare. Azi, am pus lumina reflectoarelor pe ei.

Comportamentul, atitudinile și cognițiile persoanelor toxice

Atunci când vorbim despre persoane toxice, le putem descrie de fapt printr-o înșiruire de comportamente, atitudini și cogniții.  Pentru a fi mai ușor pe acestea le voi clasifica in cinci categorii. Important de reținut că nicio persoană nu va bifa toate descrierile dintr-un cluster. Ele sunt un mix care alcătuiesc mai multe tipologii de persoane narcisiste.

Azi voi detalia una din cele 5 categorii, urmând ca în articole viitoare să discutăm și despre celelalte patru.

Atitudini de relaționare interpersonală ale oamenilor toxici

Trăsături specifice:

  • Lipsa empatiei
  • Lipsa limitărilor
  • Distorsionarea realității interlocutorului
  • Manipulare
  • Proiectare

În această categorie intră persoanele cărora le lipsește empatia. Ele pur și simplu  nu reușesc să se pună în locul celorlalte persoane. Lipsindu-le această trăsătură fundamental umană, narcisiștii nu-și dau seama care este acel moment când jignesc pe cineva sau când trec limitele celeilalte persoane. De aceea este important să se stabilească ferm și clar care sunt aceste limite și să nu permitem celor din jur să le depășească.

Stabilirea limitelor poate să fie situațională. În cazul în care, în anumite contexte, de exemplu anumite glume sau întrebări – mai mult sau mai puțin indiscrete depășesc acele limite, trebuie să facem cunoscut interlocutorul nostru acest lucru. Trebuie, de asemenea să ținem cont că aceste boundaries sunt foarte subiective și uneori suntem pe un teren minat. Deoarece încălcarea anumitor limite (auto-)impuse poate nouă să ne pară ok, dar celor din jurul nostru pot părea inacceptabile.

Oare mi se pare mie că mi s-au încălcat limitele…?

Însă, atunci când discutăm despre persoanele toxice, încălcarea limitelor persoanelor din jur nu are legătură cu subiectivismul sau contextul. În acest caz se discută despre dezinteres și nepăsare. Fiecare din noi poate să facă lucruri așa zis „deplasate”, care pot supăra pe cineva însă, atunci când realizăm acest lucru ne cerem iertare, nu? În schimb narcisistul nu va face acest lucru niciodată, sau dacă totuși se întâmplă, o va face pentru că e oarecum constransconstrâns, nu pentru că e sincer.

Toxicitatea persoanelor poate însemna multe

Persoanele toxice sunt, în general, persoane geloase. Dar această gelozie se naște, de cele mai multe ori ca urmare a fenomenului de proiectare. Să explic cum se manifestă proiectarea. O persoană care își înșală partenerul de nenumărate ori își va acuza partenerul de infidelitate (aceasta este proiecția). Astfel, ajunge să nu mai aibă încredere în cel de lângă el și devine posesiv. Partenerul înșelat se va strădui a i demonstra pe orice cale posibilă cât îi este de fidel. Toate acestea în timp ce narcisistul își vede mai departe de viață înșelându-l în continuare pe acesta.

Câteva cuvinte despre manipulare…

Persoanele narcisiste sunt niste niște manipulatori foarte iscusiți și cu nevoie crescută de control. Lucrurile trebuie să se întâmple în modul și cu deznodământul dorit de ei. Astfel relaționările cu cei din jur sunt foarte roditoare doar până în momentul în care sunt descoperiți. Dacă dintr-o întâmplare ajung să fie „demascați”, prea puțini dintre aceștia își asumă răspunderea și își fac mea culpa. Ân schimb, vor fi primii care vor căuta scuze, explicații și motive pentru care s-au întâmplat acele lucruri. Lucruri despre care ei bine-nțeles nu au șiut și nu au nicio vină.

… și despre gaslighting

Fenomenul de gaslighting, adică atunci când cineva distorsionează realitatea celeilalte persoane, este un comportament des întâlnit în relațiile cu persoanele toxice. Mai frecvent în cazul relațiilor romantice, dar poate să fie comportamentul unui părinte, a unui frate, a unui prieten sau al unui coleg. Întrucât poate avea nuante nuanțe diferite, gradul și impactul pe care îl are asupra celeilalte persoane este diferit de la o situație la alta. Cu toate acestea, fenomenul de gaslighting nu este niciodată un comportament normal și nici justificabil. Persoanele care mint, sunt manipulative, care controlează foarte mult și care proiectează asupra celor din jur comportamentele/atitudinile proprii.

Dacă ești interesat să afli mai multe despre fenomenul de gaslighting, lasă un comentariu și îl vom dezbate într-o altă postare.

Continuăm să povestim despre relațiile și oamenii toxici din viața noastră cu alte 4 categorii de comportamente, în postările viitoare.

Până atunci, stați aproape, scrieți-ne la diana@iocucioc.ro și ascultă episodul 2 al podcastului iocucioc –  despre nimic și alte povestiri.

Comentarii

  1. Pingback:Trei semne că ești într-o relație toxică - iocucioc.ro

  2. Pingback:Ce este breadcrumbing și cum să îl demaști? - iocucioc.ro

  3. Pingback:Narcisismul feminin: un fenomen în creștere? - iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.