Cum să îți atingi obiectivele? (partea 1)

An nou, rezoluții noi… iată câteva metode demonstrate științific, de a te asigura că îți vei atinge obiectivele – partea întâi

Tocmai ce am intrat cu pași timizi în anul 2023 și încă mai avem în minte imaginea anului ce a trecut și speranța anului ce vine. Aș spune o glumă cu iz de alcool, luând în considerare data din calendar la care apare acest articol, dar nu o voi face. Te las pe tine să îți imaginezi ce aș fi zis 😉

Dar să revin la subiectul de azi și sa nu mă las distrasă de alte lucruri, nu-i așa? Buuun… fratele meu mereu îmi spune că acțiunile care au ca dată de începere anul nou, data de întâi a lunii sau ziua de luni nu sunt sortite pentru a fi durabile. Așa să fie? Să vedem… de câte ori ți-ai stabilit vreo rezoluție de anul nou? Sau de câte ori ai spus de luni mă apuc de/mă las de…? Dacă ești ca majoritatea oamenilor, s-ar putea să asociezi vreun an nou calendaristic sau o nouă săptămână cu un nou încept. Șiii, de asemenea, dacă ești ca majoritatea oamenilor, determinarea se epuizează rapid, iar obiectivul stabilit devine o amintire îndepărtată în doar câteva săptămâni.

Să înveți cum să îți stabilești și să îți atingi obiectivele este primordial pentru stima ta de sine. De asemenea, îți crește productivitatea și fericirea generală. Iată câteva sfaturi pentru a te asigura de succes.

  1. Identifică și definește-ți valorile

Să începem prin a-ți adresa următoarele întrebări. Ia pixul și hârtia sau deschide Notes pe telefon și începe să îți notezi răspunsul.

  • Care sunt principalele tale priorități în viață?
  • Ce îți oferă bucurie, plăcere și împlinire?
  • Ce te face să te simțiți bine?

Definirea obiectivelor poate începe cu definirea valorilor tale. De exemplu, să presupunem că ți-ai propus anul acesta să faci niște economii. Începe prin a defini de ce este important acest lucru pentru tine. Cu alte cuvinte, ce valori specifice au impact asupra acestui obiectiv? De exemplu, îți dorești libertate financiară? Dorești să economisești pentru vrei să asiguri un trai mai bun familiei tale? Poate apreciezi independența ce rezultă din achiziționarea unei mașini sau case? Nu există răspunsuri corecte sau greșite, dar cunoașterea răspunsurilor poate stabili cadrul perfect pentru urmărirea obiectivului tău.

Iată câteva lucruri pe care le poți lua în considerare pentru a-ți recunoaște valorile, în cazul în care acest lucru îți provoacă dificultăți:

  • Fă o listă cu lucrurile pe care dorești să le experimentezi sau să le realizezi
  • Crează un vision board folosind decupaje, imagini, materiale care te ajută să vizualizezi lucrurile care îți plac, îți fac plăcere sau le dorești

Să știi că valorile se pot schimba în timp. Important este să identifici care sunt ele în acest moment. Oamenii fericiți tind să își trăiască viața în conformitate cu valorile lor. Vei vedea că odată ce le poți alini și stabilirea obiectivelor pare adesea mai ușoară.

 

  1. Amintește-ți și analizează ce te-a oprit înainte

Mergând pe exemplul anterior, cel al economisirii. Poate ai reușit să pui deoparte pe ici, pe colo, dar inevitabil te-ai atins de ei la prima „urgență” întâmpinată. Și am pus cu ghilimele urgență, deoarece știi și tu că nu a fost atât o urgență, cât altceva. Un gând, o frică poate? Important este să definești acel „altceva”.

 

  1. Vezi care au fost obstacolele care care te-au afectat să îți atingi obiectivele

Ai un loc de muncă prost plătit și nu ai un venit suficient pentru a economisi după ce îți plătești facturile? Ai în prezent datorii și simți că nu poți ieși la liman? Ajungi să cheltuiești banii în momentul în care îi primești? Ia în considerare toate obstacolele care îți vin în minte. Apoi, pe o scală de la 1 la 10, punctează intensitatea impactului pe care l-a avut asupra progresului tău. Observi vreun tipar?

Este important să ai această perspectivă pentru a putea recunoaște și înțelege factorii care te opresc. De asemenea, este util să ai cunoștință de ele pentru a-i gestiona atunci când aceștia ies inevitabil la suprafață. Această cunoaștere te va ajuta și clarifica cum să îți atingi obiectivele mult mai ușor.

  1. Notează-ți obiectivele

Oamenii de succes își notează obiectivele. Acest obicei îi ajută să rămână perseverenți și să își îmbunătățească performanța. În timp ce cercetările privind veridicitatea acestei teorii sunt oarecum amestecate, nu pare să existe niciun dezavantaj în a te angaja în astfel de exerciții de scriere.

  • Enumeră ce vrei să realizezi în 365 de zile

Pornește cronometrul setat pe cinci minute și notează tot ce speri să realizezi în următorul an. Nu te gândi prea mult la această activitate, ci pur și simplu scrie ceea ce îți vine în minte.

  • Evidențiază cele mai importante obiective

Acum citește răspunsurile tale. Ce iese în evidență? Ce este esential pentru a te concentra asupra sa în acest moment? Cel mai probabil între una și trei puncte de pe listă îți vor sari în ochi. Acelea trebuie evidențiate.

  • Înțelege motivul pentru care le-ai evidențiat

Ce te-a făcut să evidențiezi acele răspunsuri? De ce sunt atât de valoroase pentru tine în acest moment? Notează orice reflecție apărută. Gândește-te la modul în care s-ar putea schimba viața ta dacă ai atinge acele obiective. De asemenea, notează și faptul de ce este important pentru tine acea schimbare

  • Alege câte un obiectiv pe rând

Este rezonabil să ai multe obiective pe care dorești să le atingi. Dar să le iei pe rând te ajută să rămâi concentrat și disciplinat. Privește lista și decide-te asupra unui singur obiectiv pentru acest moment. Nu trebuie să fie neapărat cel mai important, dar ar trebui să fie unul care să ți se pare vital și să fie urgent.

 

Câteva concluzii intermediare despre cum să îți atingi obiectivele…

Desi am bifat deja câțiva factori care te ajută șă îți clarifici cum să îți atingi obiectivele, încă nu am epuizat în totalitate subiectul. Astfel că, în partea a doua a acestui articol vom discuta despre alte câteva strategii care te pot ajuta să ai succesul propus.

Tu ce strategii abordezi pentru a-ți atinge obiectivele? Lasă un mesaj la diana@iocucioc.ro și le putem discuta.

Dacă ți-a plăcut acest articol, recomandă-l și prietenilor tăi… sharing is carring 😊

Comentarii

  1. Pingback:Lucrează mai inteligent, nu mai mult - iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.