An nou, rezoluții noi… iată câteva metode, demonstrate științific, de te asigura că îți vei atinge obiectivele – partea a doua
Iată-ne ajunși și la partea a doua a acestui articol. Sper că nu ți-ai pierdut elanul încă și nu ai renunțat la rezoluțiile de anul nou. Iar dacă stau să mă gândesc mai bine, faptul că ești aici și îți dorești să afli și mai multe strategii, înseamnă că ești determinat să ai success.
Nu am să lungesc prea mult partea introductivă pentru că dacă dai un scroll rapid, vezi că mai avem multe de discutat. Dar, hey… eyes over here! 3, 2, 1 începem! Iată cum poți să îți atingi obiectivele:
-
Fă-ți obiectivul SMART
Unii dintre voi ați auzit despre SMART și știți deja că este un acronim. Dar până să ajung să detaliez de la ce vine fiecare literă, vreau să subliniez că unele obiective vor fi mai ușor să le punem pe o astfel de structură, altele vor fi mai dificile. Însă, fiecare obiectiv poate gândită SMART.
Acestea fiind zise, un obiectiv nestructurat, dar nobil ar putea suna astfel: „Vreau să economisesc bani”. Deși este posibil să ai intenții mari, stabilirea acestui tip de obiectiv este rareori eficientă. De exemplu, vei fi mulțumit să economisești doar 10 lei pe lună? Din punct de vedere tehnic, ți-ai atins obiectivul. Dar, îți oferă acest lucru satisfacția scontată? Din acest motiv este important să reții că obiectivele SMART îți pot transforma visele în planuri structurate.
Și acum să le luăm pe rând.
-
Specific
Pentru a fi specific întrebarea care ți-o adresezi este: „Ce anume vreau să realizez?”. Încearcă să îți răspunzi o data la întrebarea ce începe cu „ce” și mai apoi clarific-o pe cea care începe cu „de ce” – de ce vrei să faci acel lucru. De asemenea, identifică și resursele necesare pentru atingerea obiectivului. De exemplu, e nevoie ca și altcineva să fie implicat pentru a atinge obiectiv sau nu.
-
Măsurabil
Pentru a clarifica acest lucru ponește de la întrebarea: „Cum voi măsura dacă mi-am atins obiectivul?” „Ce parametri de urmărire voi folosi?”
Ca să merg pe firul exemplului folosit anterior, acesta este momentul să identifici de unde vei putea economisi bani și cum vei urmări acest lucru. Poate că îți vei deschide un cont de economii separat. Poate că vei folosi o aplicație specifică de bugetare pentru a determina cât de mult ai economisit la sfârșitul a două luni. În acest sens Vei verifica aplicația în fiecare săptămână pentru a-ți evalua progresul.
-
Realizabil
Buuun, ai stabilit ce și cum, iar acum dacă te uiți pe ceea ce ai notat trebui să te întrebi: „Cât de realist este acest obiectiv?”. Să ne înțelegem, este important să îți stabilești obiective sunt provocatoare pentru tine, dar fără a fi incredibil de copleșitoare. Un obiectiv exagerat nu poate decât creeze stres inutil și uite așa ești condamnat de la bun început, fără măcar să fi început.
-
Relevant
Dacă ai ajuns până în punctul acesta, înseamnă mai bine de jumătate din treabă ai făcut-o. Și înainte de a finaliza, trebuie să îți clarifici răspunsul la întrebarea: „De ce este acest obiectiv relevant sau important pentru mine în acest moment?”
În mod ideal, răspunsul ar trebui să se alinieze cu valorile tale. Știi am discutat în prima parte despre cum ți le poți identifica, dacă nu sunt foarte clare pentru tine. De exemplu, pentru tine este important sentimentul de siguranță, din acest motiv este important pentru tine să ai niște economii. Sau poate, îți plac călătoriile și economiile te ajută să poți vizita locurile la care visezi.
-
(stabilit în) Timp
Evident că îți dorești ca obiectivul tău să se întâmple cândva. Dar dacă îl lași să plutească pur și simplu în aer, fără a stabili un termen șansele de a-l duce la bun sfârșit scad cu fiecare zi care trece. Astfel, întreabă-te: „cât timp îmi voi acorda pentru a atinge acest obiectiv?”. Încercă să alegeți un interval de timp care ți se pare rezonabil și adecvat situației specifice. Poate fi util să împarți obiectivele pe care le ai termen lung în părți mai scurte. De exemplu, dacă ai stabilit un obiectiv a cărui realizare va dura un an, stabilește ce dorești să realizezi până la sfârșitul fiecărui trimestru.
-
Anticipează modul în care vei gestiona obstacolele
Indiferent cât de motivat te simți, această emoție entuziastă va fluctua și chiar se va diminua în timp. Te vei putea confrunta cu anumite situații care te vor face să îți pui la îndoială determinarea. Uneori, poți regresa la vechile obiceiuri sau îți vei dori să renunți cu totul. Când te vezi în astfel de situații doar adu-ți aminte că aceste sentimente sunt normale. Oamenii tind să fie creaturi ale obișnuinței, iar schimbarea poate fi incredibil de greu de susținut.
Cunoscând ceea ce tocmai am enunțat, încearcă să îți formezi p mentalitate de anticipare a obstacolelor. Ajută mai degrabă decât să speri că le vei evitați cu totul sau că ție nu ți se poate întâmpla. Contratimpurile sunt inevitabile – pregătirea pentru ele îți permite să te gândești cum ai putea să reacționezi. Asta înainte de a te simți prea copleșit de ele și să fii tentat să renunți.
Pentru a gestiona obstacolele și pentru a-și menține traiectoria, îți poate fi de ajutor să:
-
Îți amintești ce este în controlul tău
Este important ca atunci când evaluezi modul în care ai putea să reacționezi la diversele ostacole să ții cont de ceea ce este în controlul tău. Da, știu la început, acest exercițiu poate fi o provocare. Important este să nu cazi în vreo extremă.
Dacă vorbim despre economisirea banilor, unele lucruri sunt in controlul tău, ca de exemplu:
- Cât de mult cheltuiți pe articole care nu sunt neaparat necesare
- Dacă alegi să dai sau să împrumuți bani altora
- Ce metode folosești pentru a face tranzacții (carduri de credit, numerar etc.)
- Modul în care te recompensezi emoțional atunci când iei decizii financiare positive
- Mesajele pe care ți le spui ție însuți despre cheltuirea și economisirea banilor
Concentrându-te pe ceea ce se află în controlul tău te ajută să fii mai încrezător atunci când te lovești de obstacole care sunt în afara controlului tău.
-
Împărtășește cuiva (dar nu tuturor) obiectivul(ele) tale
Poate fi util să îți împărtășești obiectivele cu o persoană iubită sau de încredere. În mod ideal, ar trebui să alegi persoane care să îți susțină creșterea și care doresc să te vadă fericit(ă). Este de prisos să spun că este important să alegi să eviți persoanele care au prejudecăți sau par să îți saboteze succesul. Aceștia pot pune la îndoială motivele sau te pot ridiculiza pentru obiectivul tău.
Unele persoane consideră că este util să găsească sprijin prin intermediul comunităților sau forumurilor online. Cu această strategie, te poți responsabiliza – fără a avea de-a face cu părerile prietenilor sau ale familiei. Această opțiune poate fi benefică dacă ți-ai stabilit același obiectiv de mai multe ori și alte persoane se simt frustrate de el.
-
Acordă-ți mici recompense din când în când
Micile stimulente te pot determina să rămâi pe drumul cel bun atunci când vine vorba de obiective. Desigur, sentimentul de împlinire este o realizare fantastică, de sine stătătoare, dar cu toții apreciem bucuriile recompenselor externe. Reține că aceste recompense nu ar trebui să îți distragă atenția de la obiectivele tale principale. De exemplu, să îți cumperi o pereche nouă de pantofi nu este deloc productiv dacă scopul tău este economisirea banilor. Cu excepția cazului în care ai obiectivul tău este de a economisi pentru a-ți cumpăra o pereche de pantofi 😊.
-
Verbalizează obiectivele
Eu personal nu sunt fană a acestei metode. Însă, am intâlnit și nu de puține ori, persoane pe care această tehnică le ajută. Acestea fiind zise, să crezi în tine este important pentru a-ți vizualiza succesul și pentru a te menține puternic. Afirmațiile te ajută să rămâi pozitiv, chiar și atunci când lucrurile devin dificile. Iată câteva afirmații pe care le poți folosi:
- Mă dezvolt și învăț în fiecare zi
- Merit să-mi ating obiectivele
- Sunt competent
- Merit să îmi stabilesc și să îmi ating obiectivele
- Pot să fac tot ceea ce decid să-mi propun
- Pot face față oricărui obstacol care îmi apare în cale
Dacă faci parte din categoria celor pe care aceste afirmații le ajută, ai putea să îți notezi din aceste afirmații câteva și să le lipești pe birou sau pe oglindă. Chiar dacă pare banal, faptul că vezi zilnic aceste afirmații pozitive îți poate reaminti cât de capabil ești cu adevărat!
-
Fii blând cu tine
Probabil că vei face greșeli în timpul procesului tău. Nu este vorba despre aceste greșeli – ci despre modul în care reacționezi și înveți din ele. Nu uita să fii blând cu tine. Amintește-ți că ești doar un om și că toată lumea are parte de eșecuri din când în când. Unele dureri emoționale sunt în mod inerent universale.
Dacă nu îți atingi obiectivul specific, nu îți reproșa acest lucru. În schimb, concentrează-te pe înțelegerea pe care ai dobândit-o și pe creșterea pe care ai făcut-o. Ia aminte la modul în care ai făcut față noilor provocări și la eventualele progrese pe care nu le-ai făcut înainte. Poți să revii la vechile obiective oricând, modificând strategia pentru a le atinge. Oamenii fac zilnic acest lucru!
-
Fă schimbări atunci când este necesar
Pe măsură ce lucrezi la obiectiv, este util să reflectezi asupra a ceea ce funcționează și ceea ce nu funcționează. Nu trebuie să fii extrem de rigid în modul de operare. Oamenii de succes înțeleg că unele obiective trebuie să fie modificate în timp.
De la început și până la final, pentru a-ți urmări progresul, mai fă câte o scurtă pauză pentru a analiza ceea ce se întâmplă. Pune întrebări precum: au fost unele lucruri mai ușoare decât ai anticipat? Au apărut probleme pe care nu le-ai prevăzut? Fii sincer cu tine și ia in considerare să schimbi ceea ce se poate schimba pe măsură ce avansezi.
-
Ia în considerare terapia
Te poți întreba ce legătură au rezoluțiile de anul nou abandonate cu terapia. Însă, dacă întâmpini dificultăți în a-ți atinge obiectivele, căutarea sprijinului unui profesionist ar putea fi de ajutor. Anumite bariere pot indica probleme mai profunde și poate fi o provocare să abordezi aceste probleme pe cont propriu. De exemplu, dacă oviectivul tău presupune să te oprești din consumul de alcool, dar nu poți, este posibil să ai o tulburare de consum de substanțe. Sau, dacă dorești să renunți la locul de muncă, dar îți este greu să căuți alte posturi, este posibil să te lupți cu depresia sau cu o tulburare de anxietate.
Adesea, îndeplinirea obiectivelor nu ține de lipsa de voință sau de disciplină. Asta, în ciuda a ceea ce cred oamenii. În schimb, obiectivele reprezintă un set de valori cu multiple fațete, iar circumstanțele unice ale vieții pot face ca onorarea acestor valori să fie o provocare.
Chiar dacă nu ai o boală psihică specifică, terapia poate oferi în continuare sprijin și îndrumare neprețuite. Împreună cu terapeutul puteți discuta despre obiectivele tale și stabili noi strategii pentru atingerea acestora.
Gânduri finale despre cum poți să îți atingi obiectivele
Stabilirea obiectivelor este un lucru simplu. Îți spun sincer că oricine poate face asta! Dar, atingerea obiectivelor necesită persistență, dedicare și efort. Acestea fiind spuse, cu strategiile potrivite, poți trece oricând de la gând la acțiune. Și astfel, pas cu pas spre succesul pe care îl dorești.
Ți-a plăcut? Scrie-mi părerile tale la adresa diana@iocucioc.ro și nu uita despre multe alte subiecte poți afla din podacstul iocucioc – despre nimic și alte povestiri.