Hai să facem cunoștință cu tine 😉 – Partea 1
Trebuie să recunosc că în general am de-a face cu două categorii de persoane: unele care sunt foarte conștiente de ele, iar alte care trec prin viață fără să știe prea multe despre propria lor persoană. Și nu spun asta, așa la modul filozofic, pentru că ele sunt ușor de detectat.
Dacă vrei să te simți mai fericit și mai încrezător, auto-cunoașterea este foarte importantă. Cunoașterea de sine îți oferă un sentiment de claritate cu privire la tot ceea ce susții sau la modul în care intenționezi să îți trăiești viața. De asemenea, vei lua decizii conștiente cu privire la cariera care vrei să o urmezi, partenerul pe care îl dorești, educația care vrei să o dai sau valorile pe care le promovezi. Iar acum să vedem, cum ajungi să faci cunoștință cu tine:
Cunoaște-ți valorile
Ce prețuiești tu cel mai mult în viață? Care este lucrul fără de care nu ai putea trăi? Dacă nu ai avea vreun job sau alte obligații, cum ți-ai petrece timpul liber? Iată doar câteva întrebări care îți pot da un indiciu despre ceea ce valorizezi tu cel mai mult. Oamenii care se cunosc pe ei înșiși trăiesc în conformitate cu valorile lor. Ei înțeleg ce este important pentru ei și își modelează mediul astfel încât să îi satisfacă acele nevoi esențiale.
Înțeleg că se poate întâmpla să prețuim multe lucruri, dar în momentul de față, te rog să încerci să restrângi înșiruirea la principalele valori fundamentale. Reține doar ca nicio valoare nu este mai bună decât alta. Scopul nostru acum și aici este, după ce finalizezi acest scurt exercițiu, de a-ți înțelege valorile și să urmărești să îți (re)aliniezi viața, astfel încât să te asiguri că îți sunt respectate.
Să îți dau un exemplu: o valoare de-a mea este libertatea. Această valoare o exprim și o urmăresc în decziile mele atât în relația personală, cât și profesională. Recent am început să simt din ce în ce mai frecvent că sunt blocată, sufocată și resemnată pentru că lucrez într-un mediu în care micromanagementul este adânc înrădăcinat în cultura organizațională. Dar cunoscându-mă, nu doar că pot identifica corect emoțiile mele, dar știu și sursa nemulțumirilor mele.
Cunoaște-ți temerile și fricile cele mai mari
Pentru a ști valoarea unei monede, trebuie să ne uităm la ambele fețe. La fel este și în cazul nostru. Nu este de ajuns să fim conștienți despre ce este cel mai important pentru noi, ci și ce ne îngrijorează cel mai mult. Evolutiv, creierul este construit astfel încât prin îngrijorarea sa încearcă să ne mențină în siguranță, așa ne ajută să supraviețuim. În acest sens atunci când îți clarifici temerile, îți clarifici și mai mult valorile și prioritățile.
De exemplu, una din temerile mele cele mai mari este pierderea celor dragi. Astfel, pentru bunăstarea mea este foarte importantă familia și dragostea. Iată cum a ieșit la suprafață o altă valoare de-a mea.
Buun, acum dacă nu știi de unde să apuci treaba asta cu temerile, poți să faci un exercițiu și să răspunzi la următoarele întrebări:
- Dacă azi ar fi cea mai groaznică zi din viața mea, cum ar arăta?
- Ce ar trebui să mi se întâmple astfel încât să mă întreb dacă viața merită trăită?
- Ce mă înspăimântă cel mai mult?
Scopul nostru acum nu este să eradicăm fricile tale. Știi și tu că este nerealist. În schimb, ceea ce ne dorim în acest punct este să conștientizezi rolul lor în viața ta. Cu cât îți poți accepta mai mult anxietățile, cu atât mai puțin intense se vor simți.
Petrece timp de calitate cu tine
Mda… ai să îmi spui ce mai înseamnă și asta? E adevărat că noi, oamenii, sunte niște ființe sociale, iar relațiile sunt esențiale pentru a ne simți conectați. Dar singurătatea ne obligă să fim noi cu noi înșine, chiar dacă pare mega inconfortabil. Uneori, îi mai provoc pe cei care îmi trec pragul să exerseze singurătatea. La unii se poate citi spaima pe față când îmi aud cuvintele. Dar, când ești singur, trebuie să te bazezi pe tine însuți pentru a lua decizii fără influențe externe. În timp, acest lucru te ajută iei decizii mai conștiente.
Pentru a maximiza beneficiile singurătății, asigură-te că îți optimizezi modul în care petreci timpul singur. Evită sau limitează distragerile. Redu utilizarea telefonului sau al altor device-uri și redu „zgomotele”. Liniștea îți permite să devii mai atent la gândurile și la sentimentele tale. Încearcă să ai cel puțin 5-10 minute de liniște în fiecare zi, timp în care poți reflecta asupra zilei. Important este să fii în ton cu ceea ce simți și să accepți orice gând ți-ar putea apărea. Acum nu analizăm și nu judecăm gândurile care ne vin.
O altă posibilitate este aceea ce a petrece periodic timp singur. Acest lucru îți poate reîncărca bateriile emoționale și îți permite să practice self-care, fără să fii nevoit să răspunzi nevoilor celorlalți.
Reflectă asupra relațiilor tale
Jim Rohn spunea că suntem media celor 5 persoane cu care petrecem cel mai mult timp. Nu voi intra în polemici dacă este sau nu pe deplin adevărat, dar ceea ce este cert, e faptul că relațiile noastre ne influențează alegerile și motivațiile. Dacă de exemplu, majoritatea prietenilor tăi se căsătoresc și îți întemeiază familii, vei începe să cochetezi și tu cu această idee.
Relațiile toxice, au și ele un efect de durată asupra noastră. Ai tendința de a sta pe lângă persoane care se plâng des? Ai prieteni care profită de bună-voința ta? Tolerezi abuzul emotional? Dacă ai răspuns cu da, ar trebui să stai și să analizezi care este rolul tău în aceste relații. Ai observat niște tipare? Care este motivul ezitării de a stabili niște limite? Cum te-ai simți dacă aceste persoane nu arm ai face parte din viața ta?
Cere feedback
Știi senzația aceea când ești în trafic și vrei să schimbi banda, te asiguri, semnalizezi și la un moment dat de nicăieri apare o mașină care se afla într-un unghi mort și nu ai văzut-o? Astfel de unghiuri moarte avem și atunci când vine vorba despre evaluarea comportamentului sau a personalității noastre. Parcă ne simțim mai bine dacă avem o mașină cu un senzor și pâlpâie, chiar dacă încă nu îl vedem în oglindă încă. Așa este și cu solicitarea feedback-ului, deoarece ne oferă posibilitatea de a înțelege mai bine cum suntem percepuți de ceilalți. Este adevărat că nimeni nu are nicio autoritate în ceea ce privește cine ești, dar poți extrage teme consistente în ceea ce spun oamenii. De exemplu, dacă mai multe persoane îți spun că pari încordat deseori, poate fi semnul că te lupți cu anxietatea sau ai probleme de control.
Cel mai important este să fii receptiv atunci când vine vorba de a primi feedback. Dacă ești defensiv sau disprețuitor, ceilalți probabil se vor retrage sau se vor închide cu totul. Depinde de tine dacă vrei să pui în aplicare feedback-ul pe care ți-l dau ceilalți. Cred totuși că, dacă soliciți opinii persoanelor de încredere, merită să iei în considerare sugestiile lor.
Concluzii
Pentru azi mă opresc aici, dar intenționez săptămâna viitoare să continui cu sfaturi de dating cu tine însuți. Dacă ți-a plăcut și îți dorești să afli mai multe despre acest subiect ne poți scrie la diana@iocucioc.ro.
Ah! și nu uita de podcastul iocucioc – despre nimic și alte povestiri.
Pingback:Auto-cunoașterea - sfaturi de la un psiholog - iocucioc.ro