Auto-cunoașterea – sfaturi de la un psiholog

Cunoaște-te pe tine însuți! Ce este auto-cunoașterea – mai multe sfaturi de la un psiholog

Nu intenționez să fac o introducere amplă, poate doar o scurtă recapitulare a ceea ce am discutat în articolul precedent. Un argument foarte important pentru a promova necesitatea auto-cunoașterii este faptul că devii mai stăpân pe viața ta, iei decizii mai conștiente și ești mai fericit per ansamblu. Dar, evident dacă ești aici și citești acest lucru, deja pornesc de la premisa că știi aceste lucruri.

Azi, mi-am propus să explorăm încă câteva modalități prin care poți facilita auto-cunoașterea

Acceptă-ți evoluția

Zicala „schimbarea este singura constantă” se aplică și în cazul auto-cunoașterii. Trecem prin diferite faze în viață și nu este realist să gândești sau să acționezi la fel ca acum zece ani. Eu o spun cu toată sinceritatea, ca Gina Felea, că nu mai sunt același om ca acum zece ani. Ceea ce a contat cândva foarte mult, s-ar putea ca azi să nu mai pară la fel de important. De asemenea, pot apărea noi priorități, care să ocupe interesele tale centrale. Să te cunoști înseamnă să întâmpini și să fii curios în legătură cu aceste schimbări. Înseamnă, de asemenea, să accepți faptul că nu ești o persoană statică.

Acestea fiind spuse, merită cu siguranță să petreci timp reflectând la modul în care ai evoluat de-a lungul timpului. Schimbarea tinde să se întâmple încet. Înainte de a ne da seama, ne simțim cu totul altfel. Iată câteva lucruri la care ai putea reflecta:

  • Ce mi-a plăcut cândva și acum nu-mi mai place?
  • Simt că aș vrea să renunț acum la vreo relație, hobby sau obligație?
  • Dacă m-ar vedea eul meu copil, ce l-ar suprinde cel mai mult?
  • Cum aș vrea să evoluez eu în zece ani?

Dacă simți că nu este nimic schimbat la tine, s-ar putea să fii blocat într-o rutină. Ar putea însemna și faptul că nu ți-ai asumat suficiente riscuri în viață. Poate nu ești suficient de deschis noilor oportunități. Dacă aceasta este situația ta, este cu siguranță un lucru la care trebuie să reflectezi.

Ține un jurnal

Scrierea gândurilor tale te poate ajuta să construiești o relație mai puternică cu tine însuți și să cultivi mai multă conștiință de sine. Poți să scrii liber, dar poți la fel de bine să scrii anumite îndemnuri. Dacă nu ai obiceiul de a păstra un jurnal, iată câteva teme, numai bune de gândire și de notat acolo:

  • Sfatul pe care l-aș da sinelui meu mai tânăr este _____________
  • Cel mai mare obiectiv al meu în acest moment este să _____________
  • Mi-e frică că aș putea regreta _____________
  • Mă simt cel mai bine în pielea mea atunci când _____________
  • Am tendința de a mă simți cel mai nesigur atunci când _____________
  • Un lucru pe care sper să îl îmbunătățesc cu adevărat este _____________
  • O greșeală recentă pe care am făcut-o a fost _____________
  • Chiar trebuie să accept faptul că _____________

Fii prezent

Nu știu alții cum sunt, dar uneori mă simt ca și cum aș trăi pe pilot automat în anumite arii din viața mea. Când mă regăsesc în astfel de situații, încerc să îmi reamintesc când a fost ultima data când mi-am implicat toate cele cinci simțuri sau am rămas prezentă cu emoțiile mele.

Mindfulnessul ne ajută să construim o relație mai bună cu mediul nostru înconjurător. Ideea este oarecum simplă: atunci când putem accepta ceea ce este, vei petrece mai puțin timp ruminând trecutul sau fiind obsedat de viitor. Ulterior, acest proces se traduce prin cunoașterea mai bună a ta. A fi prezent presupune să încetinești, să fii atent și să îți observi mediul înconjurător. Cu timpul, acest lucru te poate ajuta să îți asculți conștiința de sine. De exemplue poți deveni mai atent la nevoile tale de bază, cum ar fi foamea sau somnul, de care ne privăm cu ușurință uneori.

Ieși din zona de confort

Mi se pare foarte sexy la unele persoane faptul că se înțeleg cu adevărat cine sunt. Nu trebuie să faci călătorii exotice de auto-cunoaștere precum Matthew McConaughey, dar uneori trebuie să ieși din ceea ce este familiar pentru a-ți înțelege limitele. Desigur, ieșirea din zona de confort nu trebuie să fie neapărat un efort extrem. Poate fi la fel de simplu ca înscrierea la un nou curs sau să întrebi o cunoștință nouă dacă vrea să luați prânzul împreună.

Idee este de a încerca să faci un obicei regulat din a îmbrățișa noutatea. Cu cât îți crești expunerea la lucruri noi, cu atît îți vei dezvolta mai multe abilități. Și să nu uit, cu atât îți vei spori perspicacitatea și curajul.

Maximizează-ți fluxul

Dacă ai citit cartea cunoscutului psiholog Mihaly Csikszentmihalyi ești familiarizat cu termenul de flow. Flow se referă la o stare psihologică în care te simțiți complet absorbit de o anumită activitate. Atunci când ești în flow, este ca și cum timpul ar fi fost suspendat. Ești prezent în ceea ce faci și există un sentiment de motivație și concentrare crescută. Te mai afli într-o stare de flow atunci când:

  • Activitatea se simte în mod inerent satisfăcătoare
  • Nu te deranjează să te simți provocat
  • Simți că nu te poți gândi sau concentra la altceva

Acum, gândește-te la momentele în care ai experimentat fluxul. Poate că este atunci când cânți la vreun instrument muzical sau pedalezi pe bicicletă. Poate că este atunci când elaborezi o prezentare interesantă și creativă la locul de muncă.

Optimizarea fluxului merge mână în mână cu onorarea valorilor tale, îmbrățișarea evoluției tale și mai multă prezență. Fluxul îți permite să te simți mai creativ și mai împlinit, iar aceste sentimente te ajută să te înțelegi mai bine pe tine însuți.

 

Identifică-ți tiparele de îngrijorare

Te lupți cu procrastinarea? Răbufnești la cei dragi când ești stresat? Consumi prea mult alcool sau mănânci în exces? Nimeni nu este perfect, dar tiparele îngrijorătoare pot reprezenta probleme mai profunde care blochează încrederea sau fericirea. Unii oameni știu de ce au aceste tipare. Alții se simt confuzi din cauza lor. Indiferent de circumstanțele personale, îți ești dator să petreci ceva timp reflectând asupra domeniilor din viața ta pe care vrei să le schimbi. Dorința de a crește ca persoană este un obiectiv virtuos, dar necesită să fii sincer cu privire la propriile slăbiciuni și lupte.

În momentul în care ai identificat la tine un tipar problematic, este util să te întrebi:

  • Ce funcție/rol joacă acest comportament în viața mea?
  • Care sunt avantajele/dezavantajele dacă încetez acest comportament?
  • Ce se va schimba în viața mea dacă nu mă mai comport așa?

Încearcă să nu fii prea aspru cu tine, doar nu poți să schimbi vreun tipar peste noapte. Obiceiurile au nevoie de timp pentru a se dezvolta, iar ruperea sau modificarea lor este dificilă!

Apelează la un terapeut

Terapia încurajează un nivel mai profund de autoexplorare și autocunoaștere. De asemenea, îți oferă sprijin în timp ce navighezi prin noi schimbări și iei decizii importante. Dacă te simți prins într-un tipar dureros sau dacă îți sabotezi propria fericire sau creștere, este esențial să lucrezi pentru a depăși aceste bariere. Un terapeut va pune întrebări bine gândite pentru a-ți înțelege mai bine gândurile, sentimentele, relațiile, motivele și visele. Răspunsurile tale pot dezvălui informații critice despre cine ești și ce reprezinți.

De final

Auto-cunoașterea este un proces activ și continuu. Munca nu este niciodată complet finalizată. Dar, pe măsură ce te angajezi în această muncă, te vei bucura de o mai bună stimă de sine, de relații mai sănătoase și de un sentiment crescut de împlinire.

Ți-a plăcut acest articol? Nu uita să ne lași un feedback la diana@iocucioc.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.