De ce intrăm în relații de tip sugar daddy/ mommy – sugar baby?

Hmm 🤔 iată-mă azi abordând din nou un subiect unde problema mea cea mai arzătoare este de a găsi un echivalent în limba română pentru „sugar relationship” și „sugaring”. Căci, mda… despre asta vreau să discutăm azi. Mai precis despre psihologia din spatele acestui tip de relație. Așa că, îți lansez sarcina, dacă ai cunoștință de terminologia cea mai potrivită, lasă-mi un mesaj sau trimite-mi un mail și ease my pain, please! Promit, pe cuvânt de cercetaș, să actualizez articolul cu traducerea corespunzătoare și aferentă.

Buuuun, dar să revin la oile noastre. Citind despre relațiile cu această dinamică, am aflat că este nevoie de o anumită tipologie de personalitate pentru ca un sugar relationship să se formeze.

Ce este un sugar relationship?

Se referă la un acord, reciproc avantajos, între două persoane. Una din ele, adesea mai în vârstă și cu o situație financiară bună, denumită „sugar daddy” sau „sugar mommy”, oferă sprijin financiar, cadouri, mentorat sau experiențe. Partenerul, adesea o persoană mai tânără, denumită „sugar baby”, oferă în schimb companie, intimitate cu un grad variabil de implicare emoțională.

Cercetările arată că sugar relationship variază în funcție de preferințele și acordurile încheiate de parteneri: de la companie platonică până la implicare sexuală și/sau romantică. Aceștia își stabilesc așteptări clare, limite și negociză termenii cu privire la schimbul de beneficii.

Unul din site-urile principale pentru aranjamente de tip sugaring, a efectuat o cercetare pe identificarea unor trăsături ale persoanelor implicate într-o astfel de dinamică. Din aceast studiu a rezultat faptul că un sugar daddy mediu are 38 de ani și câștigă 250.000$ anual. În timp ce sugar baby-ul mediu are 25 de ani și primește o alocație lunară de 2.800$ de la „tăticii” lor. De asemenea, mai arată că sugaring-ul a devenit din ce în ce mai popular în ultimele decenii, în special în rândul studenților. Există multe site-uri în acest scop și sunt folosite de milioane de persoane.

Ce este un sugar baby: amant(ă) sau prostituat(ă)?

Linia dintre cele două este destul de fină în acest caz. Dacă e să ne uităm la definiție un sugar baby este o persoană care primește „cadouri”, inclusiv bani, în schimbul companiei. Este adevărat că această companie poate include și sexul, dar nu este obligatoriu.

Un sugar daddy, este persoana care oferă astfel de „cadouri”, de obicei mai înstărită și mai în vârstă decât sugar baby. Cazul sugar mommy este mai rar, probabil pentru că femeile sunt mai puțin dispuse să plătească pentru sex. Sugaring-ul este prezent și în rândul persoanelor din comunitatea LGBTQ.

În timp ce sugaring-ul variază de la ținutul de mână și îmbrățișări până la o întâlnire sexuală completă, sugar daddies caută de obicei atât companie, cât și sex. Cei mai interesați de companie tind să ofere o alocație lunară. Iar cei mai interesați de sex tind să le ofere bani în funcție de fiecare întâlnire.

Deși sexul este într-adevăr frecvent în sugaring, nu toți sugar daddies caută astfel de relații intime. În mod similar, deși majoritatea sugar babies se angajează în sugaring pentru a-și acoperi cheltuielile, unii speră la o relație serioasă. Totuși, în multe cazuri, sugar daddy-ul este căsătorit.

De ce unele persoane se implică în sugaring, pe când altele nu?

Iată trei motive pentru care este probabil ca o persoană să accepte sau să se implice în sugar relationships, potrivit unui studiu din 2020.

# Gratificarea sexuală

Studiile arată că acceptarea unei relații de tip sugaring este legată un nivel mai ridicat de socio-sexualitate. La ce se referă acest lucru? La dorința unui individ de a se angaja în întâlniri sexuale ocazionale sau care nu necesita vreun angajament emotional din partea sa. Și deloc surprinzător, bărbații au manifestat o mai mare acceptare față de sugaring decât femeile din cadrul studiului.

Cercetătorii consideră că sugaring-ul poate fi o strategie de gratificare sexuală pe termen scurt. Teoriile evoluționiste sugerează că bărbații, din dorința de a-și maximiza șansele de succes reproductiv, tind să manifeste o mai mare disponibilitate de a se angaja în relații sexuale ocazionale decât femeile. Iar sugar relationships oferă intimitate pe termen scurt, fără angajamentul relațiilor tradiționale.

Un alt studiu, din 2021 de data aceasta, a constatat că sugar daddies au tendința de a-și dori atât reciprocitate sexuală, cât și relațională din partea sugar babies. Totuși, sinceritatea reciprocității a fost pusă sub semnul întrebării de aceștia, datorită compensațiilor financiare oferite.

# Iubirea de sine

Cercetătorii au constatat că persoanele atrase de sugar relationships au o abordare mai egocentrică a sexualității și a iubirii. Aceastea se manifestă prin atitudini, priorități și comportamente distincte în relațiile romantice, arătând diversele moduri în care indivizii abordează și experimentează dragostea.

Conform teoriei elaborată de John Alan Lee, stilurile de iubire includ în principal:

  • eros, caracterizat prin dragoste pasională și idealistă,
  • ludus, descris de atitudini jucăușe și frivole în dragoste, asemănătoare unui joc și
  • storge sau dragostea bazată pe prietenie.

Ludus, în special, este legat de o socio-sexualitate mai mare, de un angajament mai scăzut și de o mai mare acceptare a sugaring­-ului.

De asemenea, persoanele care au un grad mai ridicat de acceptanță a relațiilor de tip sugaring au fost, de asemenea, mai puțin susceptibile de a manifesta stilul de dragoste eros sau de a avea relații pasionale, romantic.

# Triada întunecată

Cercetătorii au descoperit că acceptul pentru sugaring este legată de un set de trăsături de personalitate cunoscute sub numele de triada întunecată. Aceasta cuprinde machiavelismul, trăsături din spectrul psihopatiei și ale tulburării de personalitate borderline.

Machiavelismul se caracterizează prin manipulare și comportament strategic. Psihopatia este marcată de exploatare și lipsă de empatie. Iar trăsăturile personalității borderline includ instabilitatea emoțională și comportamentul impulsiv.

Cercetările arată în mod constant că indivizii cu niveluri mai ridicate de astfel de trăsături tind să prefere relațiile pe termen scurt și sunt mai predispuși să exploateze legăturile interpersonale pentru un câștig personal. Cercetătorii sugerează că aceste trăsături pot face ca relațiile tranzacționale să fie mai atrăgătoare pentru astfel de persoane

Mai mult, trăsăturile triadei întunecate au fost asociate cu stilul ludic de iubire și cu o stabilitate emoțională mai scăzută în cadrul relațiilor intime. De asemea, cu un autocontrol diminuat, cu incapacitatea de a amâna gratificarea și cu standarde mai scăzute în alegerea partenerilor.

Un alt studiu, efectuat în rândul studenților, a constatat că tinerii care oferă servicii sexuale în schimbul unei compensații materiale prezintă niveluri mai ridicate de impulsivitate, căutare de senzații și responsabilitate scăzută. Asta în comparație cu cei care nu o fac. Astfel, devine și mai accentuat rolul factorilor psihologici în dinamica sugaring-ului.

Ce riscuri sunt în sugaring?

Sugaring-ul se situează undeva între prostituție și dragostea romantică și prezintă unele dintre avantajele și dezavantajele ambelor. Implicațiile morale și practice ale sugaring-ului depășesc scopul acestui articol, dar voi menționa câteva dintre riscurile ei.

Experții atrag atenția asupra faptului că sugar babies nu au, în general, control asupra relației. Iar aceasta poate deveni periculoasă și exploatatoare. În plus, deoarece sugaring-ul pare mai sigur decât prostituția și coerciția implicată este mai subtilă. Sugar babies nu prea identifică riscurile sale. Într-adevăr, mulți tineri au o viziune ușor romanțată despre sugaring. Iar acest lucru îi poate face mai expuși la înșelăciuni și prădători.

Sugaring-ul poate fi denigrant pentru că estompează granițe morale importante, sporind astfel riscurile și modificarea dinamicilor relaționale. Iar nouă, oamenilor, ne plac categoriile bine definite. Ele conferă un sentiment de stabilitate realității noastre adesea accidentate. Și sugar relationships nu sunt tocmai foarte clare. Dar viața este rareori clară, iar atitudinile și practicile noastre ar trebui să reflecte acest adevăr. Cred că sugaring-ul este o expresie a acestei diversități. Prin urmare, este puțin probabil să putem opri această tendință, dimpotrivă, s-ar putea să crească în viitor.

Concluzii

Sugar relationships ne invită să reflectăm asupra diverselor căi pe care le urmăm pentru a ne satisface nevoile și dorințele. Aceste aranjamente le oferă partenerilor, beneficii cu fațete multiple, de la plăcerea imediată la oportunități mai largi, companie și resurse esențiale. Varietatea din cadrul acestor dinamici reflectă multitudinea de motivații care îi determină pe indivizi să se orienteze către acest tip de aranjament. În mijlocul complexității acestor relații, este esențial să se asigure siguranța, consimțământul și bunăstarea celor implicați.

Sharing is caring, nu-i așa? Dacă ți-a plăcut acest articol știi deja ce ai de făcut. Îmi poți lăsa feedback pe adresa de mail diana@iocucioc.ro și mă poți găsi pe social media. Dacă îți dorești să citești ceva pe un subiect anume, nu ezita să îmi lași un mesaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.