Mi-am propus în următoarele două săptămâni să discutăm despre o tulburare mintală despre care auzim deseori, dar majoritatea avem informații limitate despre ea. Și cum 30 martie este ziua mondială a conștientizării tulburării bipolare, hai să facem cunoștință cu ea.
În DSM 5 (manualul de diagnostic și clasificare a tulburărilor mintale) sau biblia, cum o mai numesc eu, plasează tulburarea bipolară între tulburările din spectrul schizofreniei și alte tulburări psihotice, respectiv tulburările depresive. Nu intenționez să arunc în stânga și în dreapta cu termeni de specialitate, fii liniștit. Totuși, cei pe care îi voi folosi, ai să îi regăsești explicați la finalul articolului.
Dar, revenind la poziționarea în manual a acestei tulburări și de ce este important acest aspect. Se consideră că, este punte între cele două clase de diagnostic (schizofrenie și depresie). Astfel, există elemente care pot apărea sau apar, atât din prima categorie, cât și din a doua.
Înainte de a intra în detalii, aș pomeni câteva aspecte importante:
- Speranța la viață a persoanelor cu tulburare bipolară este cu 15 ani mai scăzută decât a populației generale
- Sunt peste 800.000 de persoane diagnosticate, doar în România, cu această tulburare
- În 80% din cazurile diagnosticate se declară o calitate a vieții scăzută și puternic impactată de boală
Acestea fiind zise, să începem! Dar nu înainte de a-ți face o primă impresie despre cum se simt emoțiile când trăiești cu această tulburare. Imaginează-ți că schimbările de dispoziție sunt ca un foc de tabără. Uneori, când suflă vântul, flacăra este mai mare, alteori doar mocnește. Emoțiile persoanei care suferă de tulburare bipolară sunt atât de intense și devastatoare ca un incendiu care cuprinde o pădure întreagă. Ai reușit să vizualizezi?
101 în Tulburarea Bipolară
Să ai diferite stări emoționale și variate este un lucru absolut normal. La fel de normal este ca uneori să ai emoții puternice legate de anumite aspecte ale vieții tale. De exemplu, majoritatea persoanelor simt o bucurie intensă când se căsătoresc sau vine pe lume un nou membru al familiei. Dar, la fel de profund poate resimți și pierderea unei persoane dragi. Viața este alcătuită dintr-o serie de emoții, unele pozitive, altele negative, care alternează pe parcursul unei zile și variază în etape diferite ale vieții.
Când discutăm de tulburări mintale, trebuie avute în considerare câteva aspecte importante. Asta, dacă vrem să facem diferența între ce prezintă norma și ce poate fi încadrat ca patologie. Astfel, durata, intensitatea (uneori și frecvența) sunt cuvinte cheie când vrem să facem această dihotomie.
Am menționat mai sus că este normal să avem fluctuații emoționale. Când poate fi semn că ceva nu este în ordine? Primul lucru la care ne uităm este intensitatea emoțiilor. În tulburarea bipolară aceste emoții ating cote mari atât în sus, cât și în jos. Aceste emoții extreme afectează puterni nivelul de activitate a persoanei și poate modifica tiparul de somn al acesteia. De asemenea, trebuie înțeles că aceste stări extreme, schimbă modul de gândire și comportamentul individului. Toate aceste lucruri au un impact negativ asupra calității vieții a persoanei.
Un alt aspect important de reținut, este acela că, în cazul celor cu tulburare bipolară, de cele mai multe ori nu există un motiv pentru schimbările de stare de spirit. De asemenea, nici intensitatea cu care sunt resimțite trăirile nu sunt justificabile. Iar un lucru semnificativ este acela că aceste trăiri au o durată mai îndelungată decât cele obișnuite.
Pentru a înțelege importanța duratei și cum anume se face diferențierea între tulburarea bipolară I, tulburarea bipolară II și tulburarea ciclotimică, mai jos sunt descrise simptomele.
Simptomele în episodul maniacal și hipomaniacal
Tulburarea bipolară presupune existența unei stări maniacale sau hipomaniacale, caracterizate printr-o dispoziție anormal și persistent euforică, expansivă sau iritabilă, precum și prin activitate direcționată către un obiectiv sau energie anormal sau persistent crescută, prezentă în cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic.
Pe durata alterării dispoziției și a creșterii energiei, trebuie să fie bifate cel puțin trei simptome (patru dacă starea este iritabilă). Trebuie luat în considerare că în această perioadă comportamentul prezintă o modificare semnificativă față de cel obișnuit al persoanei:
- Respect de sine exagerat sau sentiment de grandoare
- Scăderea nevoii de somn
- Este mai vorbăreț ca de obicei sau presiunea de a vorbi
- Fugă de idei sau sentimentul subiectiv de accelerare a gândirii
- Distractibilitate raportată de persoană sau observată de anturaj
- Creșterea activității direcționate către un obiectiv sau agitație psihomotorie
- Implicarea excesivă în activități cu risc (angajarea în distracții costisitoare, activități sexuale riscante, investiții nechibzuite, etc.)
Câteva aspecte de reținut:
- Uneori alterarea dispoziției în stările maniacale este atât de severă încât poate necesita spitalizarea.
- Există posibilitatea ca în episoadele manicale să fie prezente și elemente psihotice
Pentru a înțelege mai bine comportamentul din stările maniacale am să dau două exemple:
- Pe durata episodului este posibil ca persoana să dispară pe o perioadă de o săptămână, 7 zile, fără ca familia să știe desprea ea ceva. În tot acest timp ea a cheltuit sume imense la jocurile de noroc sau a fost la petreceri costisitoare. Există șanse să făcut investiții necugetate, să fi cedat din bunurile sale. Poate a fost implicat în activități sexuale fără discernământ cu persoane necunoscute sau conducere imprudentă, care a dus la accidente.
- De cele mai multe ori elementele psihotice care apar în stările manicale sunt cele în care individul aude voci, aude că Dumnezeu îi vorbește și îi spune ce are de făcut. Alteori este sub impresia că are puteri supraomenești sau că este el însuși Dumnezeu.
De asemenea, pentru diagnostic, trebuie avut în vedere ca episodul manical să nu fie rezultatul altor probleme medicale. Ca de exemplu să fie indus de probleme de tiroidă, de leziuni cerebrale traumatice sau a sindromului de lob temporal. Trebuie excluse și abuzul de medicamente (ex. corticosteroizii pot induce stări similare) sau de substante diverse (cocaina, care provoacă manifestări asemănătoare). Un alt aspect foarte important este acela ca episodul manical să nu poată fi explicat mai bine de alte tulburări mintale.
Pentru a face diferența dintre un episod maniacal și hipomaniacal, trebuie ținut cont de durata și intensitatea alterării stării persoanei. În primul caz, durata este de minim o săptămână și intensitatea emoțiilor este una extremă, în al doilea caz, durata este minim 4 zile consecutive, cu o intensitate poate mai mică decât în cazul episodului maniacal.
Simptome ale episodul depresiv major
Un alt element în dagnosticarea tulburării bipolare este prezența unui episod depresiv major. Dacă în cazul tulburării bipolare I, prezența acestui episod nu este obligatoriu, în cazul tulburării bipolare II și tulburării ciclotimice este obligatorie.
Pentru acest diagnostic, persoana trebuie să prezinte cinci sau mai multe din următoarele simptome simultan, pe parcursul a cel puțin două săptămâni. În acestă perioada se observă o modificare față de nivelul de funcționare anterior.
Pentru a pune acest diagnostic, trebuie excluse simptomele care pot fi atribuite unei afecțiuni medicale și este prezent în mod obligatoriu cel puțin unul din aceste două simptome:
- Dispoziție depresivă în cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic, fie raportată subiectiv de individ, fie observată de anturaj
- raportat de individ: sentimente de tristețe, vid interior, lipsă de speranță
- observat de anturaj: plâns facil
- diminuarea marcată a interesului și plăcerii pentru toate sau aproape toate activitățile, cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic
Alte simptome includ:
- scăderea semnificativă a greutății fără a avea vreo dietă sau creștere în greutate (modificare cu peste 5% din greutatea corporală în decursul unei luni)
- inclusiv creșterea sau scăderea apetitului aproape zilnic
- insomnie sau hipersomnie
- agitație sau lentoare psihomotorie (observată de anturaj, nu doar senzația subiectivă de neliniște sau lentoare)
- astenie sau pierderea energiei aproape zilnic
- sentimente de inutilitate sau vinovăție exagerată sau inadecvată
- capacitate diminuată de a gândi sau de a se concentra sau indecizie aproape zilnic
- gânduri recurente de moarte (nu doar teama de a muri), ideație suicidară recurentă, fără un plan clar sau tentativă de suicid ori planificarea unui suicid
Pentru diagnostic se are în vedere modul în care aceste simptome afectează calitatea vieții persoanei pe plan social, profesional sau alte arii importante de funcționare.
Cu ce te aștept în articolul următor?
În articolul de săptămâna viitoare voi vorbi despre diferența dintre tulburarea bipolară de tip 1, tulburarea bipolară de tip 2 și tulburarea ciclotimică. De asemenea voi prezenta care sunt persoanele predispuse și posibile cauze ale acestei predispoziții. Legătura dintre consumul de alcool sau alte substanțe și tulburarea bipolară. Voi răspunde la întrebările legate de posibile diagnostice eronate și motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Și nu în ultimul rând voi demonta niște mituri legate tulburarea bipolară, inclusiv cele legate de tratament.
Ți-a plăcut acest articol? Ce alte teme ția-i dori să abordez? Lasă un mesaj la diana@iocucioc.ro
Articole pe teme asemănătoare găsești aici.
Pingback:Tulburarea bipolară: clasificări, mituri și tratament - iocucioc.ro