Despre masculinitate și feminitate

Energia masculină și feminină – de ce sunt ele importante într-o relație?

De multe ori mă confrunt cu situații în care vin la mine diverse persoane care au dificultăți fie în relație, fie în a menține o relație. Dar, mai sunt și persoane care se îndreaptă spre mine fiindcă nu reușesc să ajungă nici măcar până la etapa de a începe o relație.

Una din observațiile mele, lăsând la o parte aspect punctuale, este strâns legată de energia acestor persoane. Când vorbim despre masculinitate și feminitate, vorbim de energii. Ele nu sunt legate de sexul biologic în mod exclusiv, ele sunt învățate și modelate cultural. De asemenea, ele nu reprezintă câte un pol, ci mai degrabă sunt pe un spectru. Astfel, atât femeile, cât și bărbații manifestă, în funcție de context atât energie masculină, cât și feminină.

Dar revenind puțin la observația mea. Uneori femeile, involuntar, „castrează” psihologic bărbații, având o energie prea masculină. Ceea ce le face să fie mai puțin dezirabile – cel puțin pentru o categorie de bărbați. La fel cum, unii bărbați sunt prea pasivi și manifestă o energie feminină care, din nou, nu îi face atractivi în ochii femeilor.

Dar, pentru a începe să aprofundăm acest subiect, trebuie să ne dăm seama ce trăsături sunt atașate masculinității și care sunt atașate feminității.

Ce înseamnă feminintate sau masculinitate?

Masculinitatea și feminitatea se referă la trăsăturile și caracteristicile care sunt asociate de obicei cu bărbații și femeile. Egalitatea este un lucru pentru care am luptat în ultimele decenii, dar trebuie să ne amintim că masculinitatea nu aparține întotdeauna unui bărbat, iar feminitatea nu aparține întotdeauna unei femei.

De obicei, ele sunt conceptualizate la capetele opuse ale unui continuum, cu masculinitatea la un capăt și feminitatea la celălalt. Cu toate acestea, această definiție implică faptul că dacă ești masculin înseamnă că nu poți fi deloc feminin și viceversa. Cu alte cuvinte, ele se exclud reciproc și nu există suprapunere.

Dar acest lucru pur și simplu nu este adevărat. Majoritatea oamenilor se află undeva la mijlocul continuumului dintre masculinitate și feminitate. Acest lucru înseamnă că majoritatea oamenilor au un amestec și un echilibru de trăsături masculine și feminine.

Un ultim lucru important de reținut aici este că trăsăturile feminine și masculine nu au nimic de-a face cu orientarea sexuală a cuiva. Un bărbat se poate prezenta ca fiind mai feminin decât media bărbaților, dar asta nu înseamnă că este neapărat homosexual.

#Trăsăturile masculinității

Ceea ce este considerat masculin într-o cultură ar putea fi luat complet diferit în alta. Eu azi propun să ne concentrăm pe societatea occidentală.

Așadar, în societatea occidentală, trăsăturile de masculinitate – ⚠️ nu sunt trăsăturile unui bărbat, ci trăsăturile comportamentului masculin:

  • curaj
  • independență
  • reziliență
  • forța fizică și emoțională
  • leadership
  • asertivitate
  • încredere, chiar la limita aroganței
  • disponibilitatea de a lupta dacă este necesar
  • într-o notă negativă – nepăsare față de responsabilitate și consecințe
  • într-o notă pozitivă – protectorul

O femeie poate prezenta trăsături masculine. La fel cum un bărbat ar putea prezenta puține din aceste trăsături. Din nou, acest lucru nu definește deloc genul, ci caracterul și personalitatea.

#Trăsăturile feminității

Principalele trăsături feminine sunt:

  • empatie
  • sensibilitatea
  • emoționalitate
  • grijă
  • compasiune
  • blândețe
  • tolerantă
  • intuiție
  • pe partea negativă – o tendință spre o prea mare supunere
  • pe partea pozitivă – o forță liniștită

Comparând cele două liste de trăsături, e ușor de observat diferențele. Dacă te întrebi dacă poți manifesta ambele? Răspunsul este absolut. De fapt, cei mai mulți dintre noi o facem!

Stereotipuri ale rolurilor masculine și feminine

De cele mai multe ori, asociem bărbații și femeile cu anumite tipuri de roluri masculine și feminine în societate. Pentru a clarifica, iată câteva dintre cele mai comune.

#Bărbați

  1. Provider

În mod tradițional, bărbatul este cel care iese din casă pentru a munci și a aduce acasă banii pentru ca familia să trăiască. El le asigură un acoperiș deasupra capului și mâncarea pe masă. Acest rol există de când trăiam în peșteri și bărbatul ieșea la vânătoare pentru hrană.

  1. Șeful

Deoarece a fi dominant este mai mult o trăsătură masculină, ne gândim de obicei la bărbați ca având mai multă putere în societate. Acest lucru include nu numai faptul de a fi un șef la locul de muncă, ci și acasă. Ei tind să dețină mai multe poziții de putere în toate sectoarele societății.

  1. Protectorul

Bărbații au un raport mult mai mare între mușchi și grăsime decât femeile. De asemenea, ei sunt mai înalți, mai mari și mai puternici. Din acest motiv, tind să joace rolul de protector. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să se lupte cu intrușii și să își salveze familiile din incendii.

#Femeile

  1. Îngrijitoarele

Femeile au copii, așa că sunt conectate în creierul lor pentru a avea grijă de puii lor. Ele îi hrănesc, îi țin în brațe și îi protejează. Rolul femeii este de a fi principalul îngrijitor, deoarece își poartă puii în corpul lor și le dă naștere.

  1. Învățătoarele/cadre medicale

Pentru că femeile sunt, în general, mai grijulii, au tendința să se îndrepte spre profesii din domeniul educational sau medical. Profesorii lucrează cu copiii, ca și mamele, iar asistentele medicale au grijă și îngrijesc pacienții, la fel ca și mamele.

  1. Cele care trebuie protejate

În timp ce bărbații sunt protectorii, femeile și copiii sunt cei protejați. Bărbații sunt cei care se sacrifică pentru a-i proteja.

E mai bună puterea la masculin sau cea la feminin?

Hmmm… Cel mai probabil, niciunul nu este mai puternic. Ambele au punctele lor forte și punctele slabe, iar, după cum spuneam, putem prezenta semne de masculinitate și feminitate în caracterul nostru. De asemenea, cineva ar putea fi masculin pentru o perioadă de timp, poate din cauza unei stări de spirit sau unor evenimente din viața sa. Apoi, poate trece la un tip de personalitate mai feminin.

Nu ne naștem masculini sau feminini, ci se dezvoltă în noi. Acest lucru nu are nimic de-a face cu genul tău, indiferent dacă te clasifici ca bărbat, femeie, non-binary sau orice altceva. Are totul de-a face cu caracterul tău și cu modul în care abordezi situațiile. Cu modul în care îi tratezi pe ceilalți oameni și cu modul în care îți trăiești viața.

Așadar, care este mai puternică… masculinitatea sau feminitatea?

Ambele. Să îți spun de ce cred acest lucru. Forța masculină este mai mult fizică. Energia masculină este adesea expusă prin intermediul unei demonstrații de forță fizică sau verbală. Este exact acea viziune tipică de modă veche despre cum ar trebui să se comporte un bărbat.

În ceea ce privește forța emoțională, energia masculină nu vorbește adesea despre sentimente, are mai degrabă tendința de a „îmbutelia” lucrurile și de a le folosi pentru altceva, de exemplu, scufunzându-se în muncă sau poate în ceva fizic, cum ar fi exercițiile fizice.

Masculinitatea este puternică într-un mod tradițional, dar asta nu înseamnă că feminitatea nu este puternică într-un mod diferit.

Feminitatea este la fel de puternică în ceea ce privește trăsăturile de personalitate, dar într-un mod mai liniștit. Gândește-te la o figură feminină puternică pe care o ai în viața ta, cineva care prezintă trăsături feminine puternice. Îți va lua apărarea și va lupta pentru tine, dar nu o va face fizic. O va face prin susținere, înțelegere, fiind sprijinul tău și împingându-te să ieși și să dovedești că oamenii greșesc. Este un alt tip de putere, o putere interioară care nu necesită o formă fizică. Energia feminină este, de asemenea, despre a face orice pentru cei dragi. Gândește-te la dragostea unei mame pentru copilul ei. Feminitatea este puternică în capacitatea sa de a depăși provocările și este statornică.

Cum poți manifesta atât masculinitatea, cât și feminitatea în același timp?

Cei mai mulți dintre noi o facem și nici măcar nu ne dăm seama. În unele zile s-ar putea să te simți mai calm și mai blând, arătând trăsături feminine. În alte zile s-ar putea să te simți înflăcărat, aproape ca și cum ai vrea să te bați în piept ca într-o demonstrație de putere. Aceasta este o energie masculină care iese la suprafață. Oricare dintre trăsăturile pe care le prezinți cel mai des, este pur și simplu important să le îmbrățișezi și să ți le însușești.

Le manifestăm pe amândouă pentru că suntem amândouă. Momentele în care arătăm fiecare tip de energie depind de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, de cum ne simțim și de ceea ce încercăm să obținem. După cum spuneam un bărbat nu se naște masculin. Iar, o femeie nu se naște feminină.

Există mulți bărbați feminini, la fel cum există multe femei masculine. Așa cum am spus de câteva ori, genul nu intră în ecuație aici, ci este vorba despre cum ești tu ca persoană și despre situațiile care te fac să acționezi sau să simți într-un anumit fel.

Ți-a plăcut acest articol? Lasă-mi un mesaj la diana@iocucioc.ro și spune-mi despre ce ai mai vrea să citești.

Comentarii

  1. Pingback:Energia feminină divină - iocucioc.ro

  2. Pingback:Manifestarea energiei feminine divină în relații - iocucioc.ro

  3. Pingback:Masculinul divin - iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.