Diana recomandă – excursii, sport și un serial mișto

Trebuie să recunosc că am tot stat să mă gândesc ce recomandări aș face luna aceasta. E puțin cam greu să vii cu idei bune, dacă ești în plin proiect de lansare de cursuri. Apropos, până la una alta, poți primi gratuit mini-cursul despre cum să preiei controlul timpului tău, abonându-te aici. Și acum că a trecut momentul publicitar, am să-mi reiau rapid gândul despre recomandări. Și pentru că am cerut ajutorul unui prieten… că deh! la ce-s bun ei, dacă nu te ajută când ți-e greu, recunosc că este o colaborare. Așa că azi, recomandă Diana și Carina… și iată mai exact ce:

O excursie la Muzeul Satului Oșenesc din Negrești Oaș

Cei care mă cunosc mai bine știu despre mine că am și origini din Țara Oașului. Fiind prima născută, cică am mai mult sânge de oșan… așa zicea gura lumii de prin zonă. Din păcate, acea gură nu mai este printre noi, dar vorbele lui îmi răsună în ureche și mi le aduc aminte de fiecare dată când pomenesc de Țara Oașului. E amuzant, deoarece până la vârsta asta nu am purtat vreodată vreun costum popular din zonă, deși îmi doresc, sau că nu am mai pus piciorul pe acolo de ani de zile. Dar cum sângele apă nu se face, uite că tot revin și când am ocazia, povestesc despre asta.

Întorcându-mă la Muzeul Satului Oșenesc. Cu ce să încep? Am fost niște intruși, deoarece în perioada aceasta a anului se renovează și se pregătește muzeul pentru sezonul de vară. Dar ce era să facă cu noi, când am intrat cu un copil care se bucura că putea alerga liber și cățăra în minunăția de loc de joacă pe care unii o numesc coteț de găini? Ne-am povestit cu domnul de acolo, care a fost foarte amabil, a cerut să îi plătim biletul de intrare și la final, ca o gazdă bună, ne-a făcut poză și ne-a urat „drum bun!”.

Ce poți vedea?

 

Evident casele tradiționale, vopsite în albastrul clasic din zonă (Gherța, Racșa, Vama, Moișeni) din perioade diferite. Din păcate fiind închise ele nu au putut fi vizitate. De asemenea, nici moara și nici vâltoarea nu au funcționat. Ceea ce puteai însă vedea a fost biserica de lemn. Las un clip scurt să îți faci o idee. Este singura biserică din secolul 17 din lemn care s-a păstrat până în zilele noastre.

Spațiul pe care se întinde nu este foarte mare, deci nu vei obosi vizitându-l. Dar, pe de altă parte, în această zonă încă se mai păstrează și casele vechi din chirpici. De fapt, ceea ce îmi place este eclectismul de aici. Nu vreau să intru în polemici dacă e de bun gust sau nu, pentru că nu asta este ideea. Dar e reprezentativ pentru „modernismul tradițional” sau „tradiționalismul modern” al zonei. Deci, ia-o ca atare când vizitezi aceste locuri.

Narco-Sfinții – Netflix

Am avut o perioadă, anul trecut, când urmăream destul de multe filme coreene. Îmi plăceau aspectele ce țin de social și modul în care erau ele prezentate în filme. Găsești în ele de toate, de la orele de lucru exagerat de lungi și epuizante la serile de beție pentru a mai arde din combustibil sau discrepanța dintre etica etalată și corupție. Dar și despre pudoare (aparentă), manipulare și roluri tradiționale.

 

Una peste alta, în multe producții sud-coreene se conturează mulți super-eroi deghizați în personaje super deștepte, exagerat de morale, femei pure și neprihănite. E de prisos să spun că mă plictiseau de moarte și skip când dădeam de așa ceva. Daaaaar, atunci când descopeream niște personaje principale cu „defecte” era mega revigorant. Și îmi plăcea că spre deosebire de producțiile americane, nu se punea accent pe sexualizarea personajelor, ci pe poveste în sine. Unele subiecte mi se par super-smart și profunde, pe care sunt convinsă că nu le voi întâlni prea curând în filmele hollywoodiene.

 

Narco-Sfinții este un mix între o poveste contruită pe tipare occidentale, cu iz asiatic

 

Este o poveste adevărată, înainte de toate. Este într-adevăr violentă, dar si realitatea care stă la bază ei este una violentă. Traficul de narcotice înseamnă vieți pierdute, atât simbolic, cât și la modul cel mai real. Buuuun, dar cel mai mișto în acest film sunt personajele. Cred ca unul dintre cel mai real conturat personaj văzut vreodată este cel din acest serial. Toate „defectele” sale, toate deciziile proaste luate care îl pun în situația în care se află descriu exact natura umană.

 

Îți dorești lucruri simple în viață. În acest caz să poți asigura traiul pentru tine și familia ta, cine nu vrea asta, nu? Ai impresia că ai dat de o oportunitate extraordinară, mai că nu ai spune că l-ai prins pe Dumnezeu de un picior. Sunt rare persoanele care au un astfel de noroc. Și brusc afli că te-ai înșelat. Și de aici începe povestea supraviețuirii, a pierderilor și a deciziilor care îți par că te duc din lac în puț. Acum despre deznodământ va trebui să afli de unul singur, că tocmai m-a luat cu amnezie… au trecut câteva luni bune de când am văzut filmul, totuși 😋

 

Zumba

Eu nu sunt fan zumba, eu mi-s cu TRX, cycling, functional. Însă Carina da. Așa că în cele ce urmează, am să fac un copy-paste de ce îți recomandă acest gen de mișcare.

„Vrei să faci un sport care nu este foarte solicitant? Zumba este răspunsul. Te va ajuta pe mai multe planuri. În primul rând nu există limită de vârstă – poate fi practicat atât de copii, cât și de adulți, respectiv de vârstnici. Zumba este potrivită persoanelor care nu au suficent de multă motivație pentru a practica un program de fitness într-o manieră clasică. Este o metodă foarte bună de a încerca o activitate fizică nouă, care să îți ofere ocazia de a socializa.

Aceste ore se bazează pe niște coregrafii care în timp și cu efort susținut te vor ajuta să slăbești, te detensionează și îți îmbunățesc capacitatea de coordonare mâini-picioare. Ai nevoie de atenție, respectiv concentrare susținute. Zumba, deși, poate fi amuzantă, reprezintă un antrenament cardiovascular complet și complex. Ea te poate ajuta la tonifiera mușchiilor și să te relaxezi după o zi mai grea pe care ai avut-o. La finalul unei clase de zumba, vei simți că ai energie mai multă și esti mai bine dispus. Este o sursă foarte bună de energie pozitivă și de optimism.”

Concluzii

Vine vremea caldă, ideal ar fi să petrecem cât mai mult timp activ și în aer liber. Dar și pentru zilele acestea capricioase, sper ca sugestia mea ți-a stârnit interesul. Evident, în zilele respective poți să dai o geană și să ascuți un episod din podcastul iocuioc – despre nimic și alte povestiri.

Până una alta, nu uita noul meu proiect, te poți abona la mini-curs să afli mai multe despre cum să preiei controlul asupra timpului tău. Aștept sugestii din partea ta, am nevoie de inspirație așa că nu uita adresa de mail diana@iocucioc.ro este activă și îmi poți scrie oricând.

Leave a Reply

Your email address will not be published.