Recomandări cărți, filme, seriale, cursuri – martie 2021
Lectura ocupă un loc important în viața mea și, chiar nu îi dedic întotdeauna suficient timp, încerc ca lunar să citesc cel puțin trei cărți.
Care este criteriul de selecție? Simplu, contează să mă captiveze de la primele pagini. Dacă nu reușește să o facă, prefer să o las pe altă dată, când poate cu o altă stare de spirit reiau lectura sau poate privesc cartea dintr-un nou unghi pe care înainte eram incapabilă să îl văd.
La fel de important consider că sunt și filmele/serialele și cursurile online de care putem beneficia cu toții din confortul casei noastre, și care ne pot fi de folos la dezvoltarea personală.
Acestea fiind zise, iată recomandările lunii martie:
#1 Cartea „De ce nu fac zebrele ulcer?” – de Robert M. Sapolszky.
Este o carte voluminoasă, nu glumă, undeva la 700 de pagini și toate tratează tema stresului. Împărțită în 18 capitole, discută despre impactul stresului asupra metabolismului, creșterii la copii, imunitate, somn, memorie, reproducere, dependențe și multe altele. Deși te poate speria volumul mare al cărții, este scrisă într-un stil lejer. Pe tot parcursul lecturii ai la dispoziție explicații detaliate despre procesele din organismul tău și exact în momentul în care ai impresia că îți explodează capul de la atâtea denumiri științifice, vine o glumiță, explicație sau un lucru neașteptat, care îți luminează fața. În primele 17 capitole se discută despre relația stres – diverse probleme fiziologice și de sănătate cu care ne confruntăm. În ultimul capitol primim informații valoroase despre cum să gestionăm stresul din viața noastră. Una peste alta, este o lectură valoroasă, care ar trebui să fie parcursă de majoritatea dintre noi pentru a face pași activi în direcția îmbunătățirii calității vieții noastre.
#2 Cartea „Femei care iubesc prea mult” – de Robin Nordwood
Din punctul meu de vedere este una din cărțile pe care după ce ai citit-o ai un aha-moment. Nu exagerez când spun că am devorat-o, am început-o și nu am lăsat-o din mână până nu am terminat-o. Este o carte pe care predominant o citesc femeile pentru că încă de pe copertă ți se sugerează acest lucru prin subtitlul acesteia: de ce ne îndrăgostim mereu de bărbați nepotriviți, dar eu consider că și inversa este valabilă: de caută bărbații mereu aceeași tipologie de femeie? Răspunsul în primim de la Robin Nordwood, care ne explică cum ajungem în relații toxice și mai ales de ce alegem să rămânem în ele. Un lucru de reținut din această carte este modul în care povești ca Frumoasa și Bestia pot distorsiona sau întări concepția fetițelor despre cum ar trebui să fie o relație între două persoane, iar dacă vrei să afli care interpretare a poveștii vrei să o transmiți copilului tău, Femei care iubesc pre mult este un must de citit.
#3 Serialul Ginny și Georgia
Serialul îl găsiți pe Netflix, este recent, a fost lansat la începutul anului acesta și mi s-a părut interesant din cel puțin trei puncte de vedere. În primul rând deoarece de la bun început facem cunoștință cu o persoană, în personajul Georgiei, o mamă singură cu doi copii, care a născut-o pe Ginny la 16 ani, proaspăt mutată într-un loc nou, după ce soțul ei a decedat în urma unui atac de cord și care de la început e prezentată ca nerespectându-și promisiunea făcută copiilor ei de a nu își căuta partener nou, ci de a se concentra asupra lor. Intuim că aceasta ar avea o tulburare de personalitate, dar până la sfârșitul sezonului, pe măsură ce o descoperim, realizăm că de fapt tulburarea ei face din ea un personaj mult mai întunecat decât ne-am imaginat.
Al doilea aspect care este prezentat frumos în film este cel al problemelor cu care se confruntă adolescenta Ginny. Forțată să se mute de nenumărate ori, neavând prieteni, mereu fiind fata cea nouă, ajunsă aici reușește să se integreze într-un grup de prieteni și se îndrăgostește. Dar dacă s-ar rezuma doar la aceste aspecte, nu cred că aș fi menționat acest film. Motivul principal pentru care recomand serialul este înțelegerea mecanismului prin care tinerii care sunt lipsiți de orice sentiment de control, recurg la automutilare și la cum explică acest caracter ceea ce a impulsionat-o și simte de s-a ajuns la acest lucru.
Al treilea aspect este modul în care, făcând abstracție de modul amuzant și ușor de digerat al filmului, se expun toate lucrurile care pot merge prost, în cazul în care copii nu simt dragostea părinților și evident stilul chestionabil de parenting.
#4 Curs de Public speaking
Când auzim de public speaking ne gândim că de un astfel de curs au nevoie doar cei care au de vorbit unui public mare. Și dacă gândești așa, țin să te contrazic. Vorbim în public de fiecare dată când nu vorbim cu noi înșine, chiar dacă publicul este format dintr-o persoană sau o sută. Ce poți învăța la un astfel de curs? Doar câteva idei să îți dau: cum să îți construiești discursul astfel încât să menții interesul celor din jur, cum poți să îți îmbunătățești tehnica de orator, cum șă comunici eficient, cum îți gestionezi emoțiile și cum poți să transpui abilitățile pe care le poți dobândi în urma unui astfel de curs în viața de zi cu zi. Fiind nevoiți să comunicăm mereu, modul în care o facem este esențial pentru succesul nostru viitor, de ce nu te-ai folosi de acest lucru?
Tu ce ne recomanzi pentru delectare?
Scrie-ne la diana@iocucioc.ro.