Dincolo de salariu – Cum negociezi pachetul de beneficii

Banii sunt foarte buni, dar trebuie să te asiguri că primești cel mai bun pachet de beneficii din partea companiei. Iată cum să negociezi cele mai bune beneficii pentru tine.

 

Atunci când oferta de angajare vine cu un salariu mai mic decât cel pe care îl dorești, ia în considerare posibilitatea de a-ți negocia beneficiile.

 

Felicitări, ai primit jobul!

Oricât de tentant ar fi să semnezi oferta de angajare, acesta este, de fapt, exact momentul în care trebuie să faci un pas înapoi. Considerarea ofertei unei companii este ca o întâlnire – te pierzi concentrându-te pe faptul că te plac și te vor – pierzând din vedere dacă și tu îi placi pe ei.

 

Înainte de a accepta sau de a refuza un loc de muncă doar pe baza salariului, asigură-te că ai în vedere întregul tablou. Și aici mă refer la întregul pachet de compensații și beneficii.

 

Salariul nu este totul: de ce sunt importante beneficiile

Când primești o ofertă de angajare, salariul este cel care îți sare în ochi, nu-i așa? Dar cum rămâne cu beneficiile?

 

Lucrul pe care mulți dintre noi nu îl realizăm este că pachetul standard de beneficii al unei companii este de obicei negociabil. Avantajele joacă un rol surprinzător de puternic în ceea ce privește modul în care vei simți în legătură cu locul de muncă. În cele din urmă, acestea pot face ca o ofertă de salariu aparent mediocră să fie foarte tentantă. Dincolo de asta, beneficiile angajaților semnifică adesea cât de mult o companie ține cu adevărat la angajații săi.

 

Dacă salariul de bază oferit este cu mult sub range-ul salarial dorit, abonamentul de la bookster, cu siguranță, nu va compensa diferența. Cu toate acestea, faptul că asigurarea medicală este generoasă și ai și o indemnizație pentru un abonament la sala de sport, ar putea face ca situația să fie echilibrată.

 

Gândește în mod creativ

Nu neglija faptul că mai multe beneficii primite pot să fie un înlocuitor excelent pentru un salariu mai mare. De exemplu, pune-ți această întrebare: Dacă ți s-ar oferi posibilitatea de a alege între o mărire de salariu de 5% și fiecare vineri liberă, ce ai alege? Care ar avea un impact mai mare asupra vieții tale? Nu spun că una este mai bună sau mai rea decât cealaltă, dar îți spun să te gândești la ceea ce este important pentru tine.

 

Sfaturi pentru a negocia pachetul salarial

Este esențial să îți iei timpul necesar pentru a înțelege gama de beneficii și apoi să abordezi negocierea acestora în mod înțelept și strategic. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să negociezi mai bine:

 

# Nu îți fie teamă să întrebi

Iată un principiu simplu, de care nu trebuie să uiți: nu strică niciodată să întrebi. Am aprofundat psihologia din spatele fricii de a cere ceea ce merităm – mai ales la locul de muncă. Aceasta se reduce la teama de respingere și la o re-evaluare a valorii de sine.

Atunci când ai primit o ofertă, ești în avantaj. Deși este posibil să nu primești solicitările pe care le faci, acesta este singurul moment în care potențialul angajator este pregătit pentru a negocia. În plus, s-ar putea să constați că, deși nu există o marjă pentru a negocia un salariu mai mare, ajustările la pachetul de beneficii sunt mai ușor de obținut.

 

# Vezi ce se găsește în afara fluturașului de salariu

Întrebarea „Ce pachet salarial ai?” nu ar trebui să aibă niciodată un răspuns simplu. În timp ce salariul brut ar putea fi de 5000 RON/lună, oferă compania asigurare medicală privată? Dacă da, ce acoperă aceasta? Câte zile de concediu plătit primești? Dacă ar fi să îți întemeiezi o familie, există beneficii care se acordă?

În timpul căutării unui loc de muncă, ne putem împotmoli în chestiunea salariului, dar hai să ne reimaginăm ce este de fapt un salariu și cum arată cu adevărat salariul nostru ideal. Beneficiile sunt mai mult decât tichetele de masă, asigurarea medicală, de viață sau de pensie privată. În zilele noastre, ele includ avantaje precum zile de concediu suplimentare și posibilitatea de a lucra de la distanță. Acum este momentul să devii creativ.

Iată câteva beneficii pe care le poți negocia:

  • Participare la profit
  • Prime de vacantă
  • Abonamente la săli de sport/meditații/etc
  • Mașină de serviciu
  • Telefon/laptop de serviciu modern
  • Flexibilitatea muncii (inclusiv ore flexibile, muncă la distanță sau muncă hibridă)
  • Creșterea numărului de zile de concediu plătit
  • Cursuri și traininguri plătite
  • Bonusuri bazate pe performanță

 

# O funcție cu un titlu mai bun

Poate fi un avantaj pe care nu-l poți cuantifica cu adevărat, dar te poate ajuta în multe feluri. A avea un „titlu” mai vandabil și mai impresionant poate deschide mai multe uși – atât în compania actuală, cât și atunci când îți cauți următorul loc de muncă.

 

# Programe de învățare

Faptul că întrebi despre oportunitățile de formare înseamnă că vrei să înveți și să îți dezvolți competențele și responsabilitățile. Acest lucru deschide, de asemenea, ușa pentru potențiale oportunități de dezvoltare personală în carieră, cum ar fi conferințe, seminarii, certificări și chiar programe de studii la care altfel nu ai avea acces. Vei fi surprins de cât de mult respect îți va aduce solicitarea de dezvoltare profesională și, de asemenea, oportunități incredibile de carieră, de networking și de călătorie.

 

# Vorba volens

Când totul este spus și făcut, asigură-te că citești cu atenție și înțelegi oferta și negocierile convenite. În acest scop, salvează toate comunicările, inclusiv e-mailurile. Acest lucru va evita orice neînțelegeri ulterioare.

Lăsând deoparte frica de respingere, negocierea pachetului de beneficii poate fi un proces satisfacator și fructuos. Înarmat cu aceste tactici, ar trebui să te simți confortabil știind că ai obținut tipul de beneficii cele mai potrivite pentru tine.

 

Concluzii

În cele din urmă, ia în considerare faptul că niciun loc de muncă nu este perfect. Uneori, facem compromisuri care ar putea să ne refacă traseul carierei în moduri noi și interesante. Chiar așa!

În ciuda faptului că salariul este departe de a fi ideal, ar putea fi acest loc de muncă o oportunitate de învățare? Sau ar putea fi o piatră de temelie pentru ceva mai mare în cariera ta? Gândește-te la asta.

Intră și tu într-un fel de proces de negociere cu tine însuți. Fii atent la ceea ce contează cu adevărat astăzi, mâine și pe termen lung.

 

Ți-a plăcut acest articol? Nu uita să îmi lași un feedback la adresa diana@iocucioc.ro. Dacă vrei să citești mai mult pe subiectul carieră, îți propun să aruci o privire și peste urătoarele articole:

 

Comentarii

  1. Pingback:11 semne ca ai avut un interviu de angajare reușit - iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.