Economia iubirii: regula 80/20 în relații

Am avut aseară o discuție pe messenger cu o bună prietenă de-a mea, care mă întreba despre fericirea în cuplu, printre altele. Nu așa a fost ambalată întrebarea, dar esența era în jurul acestei idei. Și cum noaptea e un sfetnic bun, am stat puțin să îmi pun în funcțiune rotițele… Mi-am adus aminte de regula de 20/80. Ar putea părea confuză la început. Dar o data ce ai înțeles acest concept, te poate ajuta să îți schimbi relația în bine.

M-aș descrie ca fiind realistă, dar în tinerețile mele, gândind retrospectiv, nu aș mai afirma asta cu atâta certitudine. Am crescut citind basme și uitându-mă la filme, astfel încât ideea de a „trăi fericiți până la adânci bătrâneți” nu părea atât de deplasată. Dar, ce nu se spunea e că, odata ce filmul se termină, abia atunci începe viața reală. Din acest motiv am și avut câteva situații de rock bottom în relații. Unele din ele și-au găsit sfârșitul acolo, iar altele au venit cu sesiuni de terapie de cuplu, multă muncă individuală și compromisuri.

Viața nu este perfectă. Nu este menită să fie. Micile hopuri și „dramele” sunt cele care fac viața, viață. Uneori, greutățile din viață sunt cele care fac ca totul să merite și să capete sens. Și da, tocmai aceste probleme sunt cele care pot face viața și romantismul mizerabile.

Și acum ca să îl citez pe John Lenon imagine: cum ar fi dacă ai putea găsi o modalitate de a îndepărta toate problemele dintr-o relație cu cel mai mic efort? Tentant, nu? Aici intră în discuție:

Regula 80/20 în relații și de ce avem nevoie de ea

Atunci când ești într-o relație cu cineva pe care îl iubești, este evident că îl iubești. Dar s-ar putea să existe câteva lucruri care nu-ți plac la acea persoană. La început, au fost ciudățenii drăguțe. Dar acum sunt surse de nervi. La urma urmei, oricât de compatibili am fi cu partenerii noștri, niciunul dintre noi nu este perfect compatibil cu celălalt tot timpul.

La începutul unei relații, când amândoi încă învățați despre celălalt, relația poate părea perfectă. Dar, cu timpul, încep să apară mici diferențe. Ar putea fi atât de banale, cum ar fi tipul de filme pe care îl preferați, până la ceea ce vă place să faceți în weekend-uri sau în timpul unei vacanțe.

Pe măsură ce trece timpul, veți începe să vedeți că micile diferențe pot duce la diferențe și mai mari. Și apoi, în cele din urmă, amândoi vă dați seama că sunteți persoane complet diferite, cu gusturi și plăceri diferite în viață! Ce faceți atunci? Într-adevăr, la început păreați perfecți unul pentru celălalt și, dintr-o dată, zici că nici nu mai sunteți aceleași persoane. Privești în urmă și te întrebi cum de ai presupus că tu și partenerul tău ați fost vreodată compatibili! Ni se întâmplă tuturor. Dar cea mai bună parte este că aceste diferențe sunt reparabile. Aici intervine regula 80/20 în relație.

Ce este, de fapt, regula 80/20?

Cu mai bine de un secol în urmă, un economist italian, Vilfredo Federico Pareto, a observat câteva lucruri interesante. El a văzut că 80% din pământul din Italia era deținut de 20% dintre oamenii din Italia. De asemenea, a observat că 80% din mazărea din grădina sa era conținută în doar 20% din păstăile de mazăre care creșteau în grădina sa. Având ca referință aceste cifre și alte observații similare, a dezvoltat un principiu care a devenit ulterior cunoscut sub numele de principiul Pareto sau regula 80/20. Bun… ți-am demonstrat că am fost atentă la școală și te întrebi ce legătură are asta cu tine sau cu relația ta, nu-i așa? Iată un exemplu de aplicare a principiului Pareto.

Ideea regulii 80/20 în relații sau oriunde altundeva este foarte simplă. Aceasta afirmă că 20% din efortul depus produce 80% din rezultate. Este ca și cum ai avea 100 de prieteni. Îți petreci 80% din timp cu 20 dintre cei mai apropiați prieteni ai tăi. Și îți petreci doar 20% din timpul liber cu ceilalți 80 de prieteni de care nu ești atât de apropiat. Aceasta este regula 80/20. Destul de simplu, nu?

… dar în relații?

Acum în funcție de interpretare, unii oameni îți pot spune că regula 80/20 în relații înseamnă că tu obții 80% din fericirea ta din relație, iar restul de 20% este responsabilitatea ta de a o găsi din alte surse. Alții îți pot spune că principiul Pareto în relații se referă la faptul că nu îți vei găsi fericirea completă. Că poți obține doar 80% din fericirea pe care o aștepți de la un partener. Și că îți vei petrece toată viața căutând acel 20% care nu contează. Dar aceste interpretări nu descriu principiul Pareto în relații.

Așa că hai să încercăm să înțelegem o dată pentru totdeauna ce anume este această regulă 80/20 în relații.

Poți deveni un relationship guru cu o viziune de economist?

Regula 80/20 poate părea un model economic perfect, dar se poate potrivi perfect și în problemele dintr-o relație? Cel mai simplu mod de a o interpreta în ceea ce privește dragostea și relațiile este astfel: 80% din frustrările dintr-o relație sunt cauzate de doar 20% din probleme. Are sens?

Aruncând o privire în propriile noastre relații și vieți amoroase, putem vedea că majoritatea frustrărilor și supărărilor mari sunt cauzate de câteva motive principale, chiar dacă nu ți-ai dat seama încă de problemele adânc înrădăcinate. Nemulțumiri precum ștersul vaselor cu prosopul de bucătărie, hainele care zac prin cameră sau că petreci prea mult timp la telefon și lista poate continua. Dar toate acestea sunt mici neplăceri care se amplifică, deoarece la bază sunt alte probleme mai grave.

În concluzie, da… lumea funcționează după un set de principii globale. Și ceea ce funcționează într-un domeniu al vieții poate funcționa și în alte domenii.

Înțelegerea iubirii prin regula 80/20

S-ar putea să simți că relația voastră se destramă sau că amândoi v-ați îndepărtat unul de celălalt de-a lungul timpului. Dar tot ce trebuie să faceți este să vă concentrați asupra a 20% din problemele voastre adânc înrădăcinate, iar 80% din problemele voastre s-ar rezolva în cel mai scurt timp.

Pentru a folosi regula 80/20, primul lucru pe care amândoi trebuie să îl faceți este să nu vă mai axați pe cele 80% din lucrurile mărunte care vă deranjează în relația voastră (adică faptul că șterge vasele cu prosopul de bucătărie… bine că spală vasele, nu-i așa?). Cu toții petrecem atât de mult timp enervându-ne din cauza lucrurilor mărunte care ne deranjează, încât pierdem imaginea de ansamblu care creează cu adevărat problemele.

Ce ar trebui să faci pentru ca relația ta să fie mai bună?

Toate relațiile trec, din când în când, prin momente dificile sau confuzii. Dar toate acestea pot fi remediate prin conștientizarea celui mai important factor. Întotdeauna există o cauză principală pentru problemele mai mari. Și aproape întotdeauna, 80% din problemele relației tale sunt cauzate de 20% din acțiunile și comportamentele celuilalt. Așa că, în loc să încerci să repari totul deodată și să eșuezi lamentabil, abordează 20% din problemele care cauzează 80% din frustrările din relație.

Într-o relație perfectă, îndrăgostiții nu se concentrează pe „lustruirea” suprafeței. Ei ajung la fondul problemei, chiar dacă este mai „murdar”. Întotdeauna ajung la cauza principală. Vei avea o relație mai bună și o viață mai fericită, doar urmând un principiu de economie în viața ta amoroasă.

Doar mic un avertisment, totuși. Concentrarea asupra celor 20% din probleme poate elimina cele mai importante probleme dintr-o relație, adevărat. Dar, uneori, trebuie să te uiți și la celelalte 80% de mici probleme și să mai elimini din ele.

Concluzii

Regula 80/20 în relații este fascinantă și te poate ajuta să înțelegi ce contează într-o relație. Dar depinde de judecata ta să găsești și să te concentrezi asupra detaliilor corecte și să arunci o privire fugitivă, din când în când, asupra problemelor mai mici care apar.

Ți-a plăcut articolul? Adresa de mail diana@iocucioc.ro este activă și îmi poți lăsa un feedback. Nu uita, pregătesc un workshop experiential cu subiectul Feminitate și Masculinitate: cele două forte ale iubiriicum putem să ne conectaăm mai profund cu partenerul nostrum prin explorarea energiilor noastre masculine și feminine? Dacă te interesează scrie-mi să vedem dacă ți se potrivește 📨

Leave a Reply

Your email address will not be published.