Fă loc creativității

De ce trebuie să ne permitem să fim creativi?

Nu știu cum ești tu, dar odată cu pandemia și cu multitudinea de restriții pe care le-am trăit, eu nu i-am prea găsit loc în viața mea creativității. Poate exagerez spunând ca nu i-am găsit locul, dar am fost cumva restrânsă în a mi-o exprima. Iar acum, scriind acum despre asta, mi-am dat seama că limitarea mi-am impus-o eu, că nu sunt o persoană lipsită de imaginație. Doar că creativitatea este un proces conștient, direcționat, care necesită un efort și dedicare. Iar eu, nu i-am făcut nici timp, nici spațiu să fie practicat suficient. Când mă refer la practicarea creativității, mă refer în principal la hobby-urile pe care le am, care este forma cea mai evidentă de manifestare.

 

Să vorbim despre beneficii

Acestea fiind zise, hai să vedem câteva beneficii ale creativității. Cum ne ajută, în viața de zi cu zi, să avem activități dedicate acesteia sau să practicăm hobby-uri creative:

#1 Libertatea de exprimare

În procesul creativ nu există o cale bună sau rea. Ne putem exprima liber, fără să ne judecăm, criticăm sau inhibăm. Aici putem să ne asumăm riscuri și să ne bucurăm de timpul petrecut creând ceva autentic.

#2 Încredere în propriile noastre instincte

Atunci când depunem efort pentru a dezvolta ideile pe care le avem, de a studia pentru a le îmbunătăți, la început suntem nesiguri de valoarea creației noastre. Însă, cu timpul învățăm să avem încredere în instinctele noastre și dezvoltăm încredere în propriile forțe.

#3 Reducerea stresului

Este de prisos să accentuez faptul că una din metodele cele mai eficiente de a reduce stresul este practicarea unui hobby. Să ne focalizăm atenția asupra unui lucru care ne face fericiți este un aspect foarte important în viață. Să fim creativi e amuzant, iar faptul că ne putem dedica activităților care ne fac plăcere, ne crește calitatea vieții.

#4 Rezolvarea problemelor

Dacă ai găsit vreun manual despre cum să devii artist sau despre cum să duci o viață fără probleme să mă anunți și pe mine, sunt interesată de ambele… Dar până atunci trebuie să ne descurcăm cumva când ne confruntăm cu obstacolele sau cu diversele situații neplăcute în viață. Dacă suntem obișnuiți să gândim creativ, out-of-the-box, găsim soluții noi și neașteptate, atât în situațiile bune cât și în cele rele.

 

Să vedem și cum facem loc creativității

Beneficii mai sunt, am subliniat doar câteva, despre care consider că îți pot aduce competențe și abilități care pot fi transpuse și în alte arii ale vieții tale – profesională, relațională și poate chiar intimă. Îmi vei spune că este ușor să te îndemn să te apuci de practicarea unui hobby, ai în cap hobby-uri gen scrierea unei cărti cu povești pentru copii, că sunt nebună și nu înțeleg viața complexă pe care o ai… keep calm, te îndemn să faci acest lucru, tocmai pentru că ai o viață complexă și ai nevoie de o evadare din când în când.

Ținând cont atât de beneficii, cât și de nevoia noastră de a ne face timp pentru creativitate, întrebarea care vine instant este – Cum facem spațiu (fizic și temporal) în viața noastră pentru creativitate? Iată câteva idei:

#1 Definește ce înseamnă creativitatea pentru tine

Cel mai important lucru este să analizezi ce înseamnă creativitatea pentru tine și ce activități asociezi acesteia. Unde îți lași tu cel mai des să zburde imaginația? Scriind? Gătind? Croind? Făcând muzică sau actorie? Editând imagini video? Făcând machete? Să lucrezi în lemn? Inventând jocuri cu copilul tau? Sau făcând alte activități? Indiferent de ce activitate te face să te simți bine notează și ia aminte despre ea.

#2 Creativitate nu este egal cu profesionalism, ci cu pasiune

Permite-ți să fii un amator – spuneam un pic mai devreme că la început suntem nesiguri de valoarea creativității noastre și dorim să facem lucrurile perfect sau cel puțin să facem lucrurile bine, dar nu e cazul. Hobby-ul trebuie să fie ceva ce ne crează plăcere, nu presiune sau ambiții care să ne streseze. De cele mai multe ori este important că ai început ceva și ești dispus să înveți, să crești și să te perfecționezi pe parcurs. Dezvoltarea începe în afara zonei noastre de confort.

#3 Bucuria și creativitatea se împart cu cei dragi

Împărtășește cu cei dragi – arată-le celor dragi ție, familie, prieteni ce ai creat să vă bucurați împreună. Este o oportunitate bună de a le arăta și o altă latură a ta și de a te cunoaște mai bine.
La final, este important să te bucuri pe parcurs. Rolul unui hobby este să te scape, nu să te încarce. Dacă simți că te împovărează înseamnă că te-ai ales cu o sarcină, nu cu un hobby. Conștientizarea modului în care te face să te simți după ce ai terminat o activitate îți poate clarifica cărei categorii îi aparține. Te sfătuiesc să îți notezi, deoarece poți să fii surprins după ce vezi negru pe alb anumite lucruri.

Ți-a plăcut acest articol? Spune-ne pe tine ce te inspiră și îndeamnă la creativitate, scrie-ne la diana@iocucioc.ro.

Aruncă o privire la episoadele noi din podcastul iocucioc – despre nimic și alte povestiri și propune teme noi de discuție.

Leave a Reply

Your email address will not be published.