Interviul de angajare

Cum te prezinți la interviul de angajare pentru succes garantat?

În anii cât am lucrat în recrutare am învățat câteva lucruri despre cum ar trebui să te prezinți la un interviu pentru a avea succes. Însă, chiar dacă aș discuta despre anumiți pași care ar trebui să-i urmezi, despre posibile răspunsuri magice care să „gâdile urechea” intervievatorului, poate depre cum ar trebui să te îmbraci sau cum să răspunzi la întrebarea „Dumneavoastră aveți întrebări?”, trebuie să știi că oricât s-ar pomeni de obiectivitate în procesul de recrutare, este doar o utopie. Astfel, înarmat cu această informație, îți propun câteva lucruri pe care ai putea încerca să le pui în aplicare la următorul interviu la care vei fi invitat.

#1 Documentează-te despre angajator

Lucrul pe care ți-l spune lumea „Interesează-te despre companie” este etapa cea mai importantă. Aici nu îți spun să te prezinți la inteviu știind date despre cifra de afaceri sau despre numărul de produse exportate pe an a acelei companii. Asta, bineînțeles, dacă postul pe care aplici nu cere să știi astfel de informații. În momentul în care te informezi despre o companie înseamnă că te interesezi de la cunoștințe despre atmosfera de acolo, colegi, superiori, poate chiar și despre conducerea companiei respective. Vrei să știi în ce te bagi, nu?

Reține, la interviul de angajare de cele mai multe ori ți se prezintă mai mult partea bună și mai puțin cea mai puțin plăcută. Acele lucruri mai puțin plăcute le poți afla din surse informale. De ce e important să știi despre aceste lucruri? E simplu: persoana care este interfața între lumea interioară și cea exterioară este recruiterul. De cele mai multe ori un criteriu este acela de a se potrivi în mediul organizațional respectiv. Poți fi cel mai completent din punct de vedere profesional, dacă nu te poți adapta mediului respectiv, mai devreme sau mai târziu vei pleca. Ceea ce înseamnă poți fi un risc pentru indicatorii de recrutare. Evident, pe vreme de criză de forță de muncă, angajatorii pot trece cu vederea peste aceste aspecte, dar nu o lua ca pe o garanție.

#2 Asigură-te că ești potrivit pentru cerințele postului

Asigură-te că postul pentru care te prezinți este într-adevăr potrivit pentru tine. Din păcate există o categorie de persoane care aplică la posturi pentru care sunt supra sau sub calificate. În condiții absolut normale, aceste CV-uri sunt triate în faza inițială a procesului de recrutare. Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă că nici măcar nu ești chemat la un interviu.

Există, totuși, o șansă să fii intervievat, dar va exista un semn de întrebare de ce ai aplicat totuși la acel post. Te subestimezi? Ești ambițios, dar rupt de realitate? Te supraestimezi? Ce s-a întâmplat cu tine de ai aplicat tocmai la acest post? Dacă te afli în oricare din aceste situații este important ca motivația ta să fie reală și mai ales credibilă. Am avut la interviu persoane care au aplicat pe un post subcalificat. Explicația lor a fost simplă:  aveau mult mai multe șanse de a evolua profesional la firma la care lucram, decât la cea unde erau în momentul interviului. Deznodământul: au semnat un nou contract de muncă.

#3 Pregătește-te pentru interviu

Fii pregătit pentru interviu. Este important să știi ce presupune postul pentru care ai aplicat anterior interviului. Să ajungi în momentul interviului și să nu ai habar ce înseamnă prescurtarea din denumirea postului, cu siguranță nu îți va aduce puncte în plus la interviu. Nu ai de unde să cunoști fișa postului pentru acel job, dar dacă ai câțiva ani experiență în domeniul respectiv, în linii mari ar trebui să cunoști încărcătura acelui loc de muncă.

Întrebările ar trebui să vină și dintr-o parte, și din cealaltă. Însă de cele mai multe ori este unidirecțională. Știind acest lucru, de ce să nu te faci remarcat prin simplul fapt că îți pregătești câteva întrebări la care chiar vrei să afli răspunsul. De preferat alta decât „Care este salariul pentru acest post?”. Poate despre lucruri care sunt importante pentru tine dar nu se menționează în mod normal la interviu.

#4 Dacă vrei să fii amuzant, fă-o inteligent

Umorul la interviu e un lucru sensibil, dar dacă reușești să îl introduci inteligent, vei reuși să te faci remarcat. Spun că este un lucru sensibil deoarece limita dintre umor și penibil la interviu este una foarte subțire. Ideea nu este că te duci la un interviu ca la un stand-up comedy. Poți folosi o glumă, o autoironie ca pe o modalitate de a destinde atmosfera și de a arăta o latură mai umană a ta. Oamenilor le place să se amuze, le plac persoanele solare. Iar atunci când vorbim despre indivizi carismatici umorul este una din calitățile pe care le dețin.

 

La final

Interviul de angajare este ca un speed date, unde trebuie, de regulă într-un timp foarte scurt, să creezi nu doar o impresie bună, dar și o fotografie credibilă a capacităților tale. Dacă tot ai la dispoziție un timp comasat, de ce să nu apelezi la câteva tertipluri psihobubu. Succes! 😊

Tu ce experiențe ai privind interviurile de angajare? Scrie-ne părerea ta, întrebările și sugestiile pe care le ai la diana@iocucioc.ro.

Până atunci urmărește cel mai nou episod al podcastului iocucioc – despre nimic și alte povestiri, în care discutăm despre toxicitatea la locul de muncă.

Comentarii

  1. Pingback:4 categorii de hobby-uri care trebuie menționate în CV - iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.