„…deci, povestește-ne despre tine”. Nu sunt acestea cele mai îngrozitoare cinci cuvinte pe care le-ai putea auzi la un interviu?
Pentru unii, a vorbi despre ei înșiși și despre realizările lor vine de la sine. Pentru alții, această întrebare este un coșmar. Se simt inconfortabil. E ca și cum te-ai lăuda. Sau, mai rău, ca și cum te-ai lăuda cu umilință, dacă înțelegi unde bat.
Atunci când adresez această întrebare de interviu, dacă candidatul nu este pregătit, mă lovesc de „ce vreți să știți?”. Iar pe fundal în capul său se pornește o avalanșă de întrebări: cât de mult pot să spun? Ce este interesant despre mine sau despre cariera mea de până acum? Am omis ceva? Ar trebui să spun această poveste?
Dar, acum, hai să vorbim despre tine.
Ce vor să știe intervievatorii, de fapt?
Aproape toate interviurile încep cu această întrebare. Este un ice breaker și o modalitate de a face o introducere în procesul de intervievare. Secretul e că, dacă răspunzi la ea într-un mod strategic, aceasta poate ajuta la conturarea întrebărilor ulterioare. Deși ai putea fi tentat să dai un răspuns mai lung pentru a oferi întregul „context”, nu îți recomand acest lucru. Cu siguranță nu va crea prima impresie pe care o dorești.
Pentru un prim interviu, s-ar putea să ai la dispoziție doar 20-30 de minute cu intervievatorul și crede-mă nu îți dorești să petreceți majoritatea timpului cu o singură întrebare. În acest moment vrei doar să împărtășești suficiente lucruri despre tine pentru a te umaniza. Dar nu uita scopul este ca intervievatorul să știe, de asemenea, care sunt abilitățile tale, rezultatele pe care le-ai obținut în rolurile anterioare etc. Gândește-te la asta așa: împărtășește puțin sclipici și mult lipici. Sclipiciul este partea personală, iar lipiciul este ceea ce se leagă de job: abilitățile, calificările și modul în care te potrivești în toate acestea.
Cum să te pregătești pentru întrebarea „Spuneți-mi despre dumneavoastră?”
Întrebările deschise sunt, în mod natural, intimidante, deoarece pot merge într-o mulțime de direcții diferite. Este esențial să împărtășești informații care vor fi relevante pentru intervievator.
De exemplu, să presupunem că susții un interviu pentru un loc de muncă în domeniul managementului de proiect, iar primul tău loc de muncă după finalizarea studiilor a fost în organizare de evenimente. Ai putea vorbi despre acel loc de muncă pe care l-ai avut acum cinci ani sau te-ai putea concentra să vorbești despre jobul actual în dezvoltarea afacerilor și despre activitatea ta secundară de a avea propriul podcast, care necesită multe abilități de project management.
Selectarea și alegerea a ceea ce să împărtășești și știind ce este relevant este mai ușor atunci când ai în cap răspunsul la următoarele:
- De ce ești interesat de acest loc de muncă?
- Ce aptitudini ai deja din cele necesare postului și cum poți face legătura?
- Ce știi despre companie și despre cultura acesteia?
- Ce puncte forte ai și care sunt necesare pentru acest rol?
- De ce te interesează această companie sau această industrie?
- Cum se leagă acest post de obiectivele tale viitoare?
- Există ceva unic în în istoricul tău profesional care te face să ieși în evidență în procesul de intervievare?
Pe măsură ce intrăm în miezul problemei și discutăm despre cum să răspundem la această întrebare, ai în minte răspunsurile tale la lista de mai sus. Acestea te vor ajuta să decizi ce părți din povestea ta profesională au cel mai mult sens să le împărtășești.
Bun… deci cum răspunzi la „Spune-mi despre tine” la un interviu?
Pentru a te pregăti, începe prin a găsi 3-5 adjective puternice și relevante care te descriu pe tine și valorile tale. În loc să îi spui intervievatorului că ești un problem solver îndrăzneț, dă exemple reale despre cum ai rezolvat o problem importantă. Desigur, poți menționa hobby-uri sau interese, dar păstrează-le în raport cu postul.
Iată o formulă simplă, un proces în patru pași, pentru a răspunde la această întrebare:
Menționează experiența anterioară și cea de la locul de muncă actual
… în măsura în care acestea au legătură cu jobul în cauză. S-ar putea să fii surprins să descoperi câte competențe transferabile ai. Evaluează-ți aptitudinile, pasiunile și experiența și fă legătura între ele și postul pentru care susții interviul. Scopul aici este de a pune bazele, care să oglindească realizările și responsabilitățile relevante de până acum.
De exemplu, dacă lucrezi ca referent administrativ, dar susții un interviu pentru un post în domeniul social media, descrie cum ai preluat Instagram-ul companiei tale și ai triplat numărul de urmăritori în câteva luni. Împărtășește-i intervievatorului cum îți place să înveți lucruri noi, așa că ți-ai asumat sarcina de a învăța totul despre algoritmii de creștere a Instagram.
Leagă aceste învățături de ceea ce vrei să faci în continuare
Orice angajator sau hiring manager va dori să angajeze pe cineva care a avut experiențe care au dus la o creștere și/sau rezultate reale, cuantificabile. Atunci când stabilești ce experiențe din trecut să împărtășești, alege una care are o poveste – o poveste cu un punct culminant și o soluție la care ai ajuns. Astfel construiești pe fundația pe care ai început-o în primul pas, trecând în sumar rezultatele pe care le-ai obținut și mai ales modul în care acestea te-au ajutat să te pregătești pentru postul la care candidezi.
Și asta nu este tot! Atunci când îți spui poveștile despre succesele obținute la locul de muncă, nu uita să relatezi și una, două învățăminte majore. Dacă ai date, numere sau procente care să susțină nu te sfii să le areți.
Menționează punctele forte și realizările tale
Interviul nu este locul în care să fii umil. Dacă ești un rockstar în cercetare și dezvoltare, vorbește despre asta. Povestește despre un caz unde ai rezolvat o problemă pe cont propriu pentru a ajunge la o concluzie care a ajutat întreaga echipă. Vezi cum personalitatea ta influențează modul în care lucrezi. De exemplu, dacă te descrii ca fiind o persoană creativă în rezolvarea problemelor, dezvoltă acest lucru. Cum ți-ai folosit, în trecut, creativitatea în rezolvarea situației?
Include un amănunt despre tine
Distrează-te puțin la interviu (dar nu prea mult) infuzând un pic din personalitatea ta în afara programului. De exemplu, dacă firma are o misiune profund implicată în educație, ia în considerare posibilitatea de a menționa cum te-ai oferit voluntar pentru activități educative în weekend.
Până la finalul acestui proces, intervievatorul ar trebui să știe ce faci în prezent și cum este relevant pentru post și companie, precum și rezultatele/realizările tale din trecut, plus de ce toate acestea te fac potrivit pentru postul actual.
Utilizarea metodei STAR pentru a răspunde la întrebarea „Spuneți-mi despre dumneavoastră”
De asemenea, poți folosi metoda STAR (Situație, Sarcină, Acțiune, Rezultat) pentru a răspunde la întrebări de interviu comportamentale, cum este și aceasta. Ne plac acronimele în HR 🤭, iar folosirea metodei STAR este o modalitate excelentă de a împacheta totul într-un răspuns excelent.
Situație: Care este povestea pe care încerci să o spui?
Sarcină: Ce trebuie să faci? Care a fost rolul tău în această situație?
Acțiune: Cum ți-ai folosit propriile abilități în această situație?
Rezultat: Ce rezultat au avut acțiunile tale? Nu îți încheia povestea niciodată fără un rezultat.
Să vorbești despre tine poate fi inconfortabil, dar este necesar într-un interviu. Analizându-ți parcursul pentru a „izola” povești și fapte interesante despre tine, te ajută să scapi din emoțiile care însoțesc un interviu de angajare. Ia-ți timp pentru a-ți planifica răspunsurile la întrebarea „Spune-mi despre tine”, împreună cu alte solicitări și dă-i pe spate.
Ce trebuie și ce nu trebuie să spui?
Iată o scurtă listă de verificare a lucrurilor pe care trebuie să le faci și pe care nu, atunci când răspunzi la întrebarea „spune-mi despre tine”. Aceasta nu este o invitație de a vorbi despre un anumit loc de muncă pe care îl urăști sau despre planurile tale de weekend. Mai degrabă, răspunsul tău ar trebui să dea „culoare” parcursului tău profesional, abilităților tale tehnice, punctelor tale forte și a ceea ce te diferențiază.
DOs:
- Fii concis și la obiect;
- Discută despre rolul tău actual și fă legătura între modul în care acesta se aliniază cu postul pentru care susții interviul;
- Vorbește despre calificările, punctele forte și rezultatele tale cu informații pe care le poți cuantifica;
- Evită să menționezi informații foarte personale;
- Pune în evidență ceea ce te face unic față de ceilalți candidați;
- Fii specific cu privire la motivul pentru care acest rol și compania se aliniază atât cu abilitățile tale, cât și cu obiectivele profesionale;
- Umanizează-te și lasă-ți personalitatea să se vadă;
- Exersează și pregătește-te din timp.
DON`Ts:
- NU împărtăși toată povestea vieții tale personale în această singură întrebare;
- NU citi CV-ul cuvânt cu cuvânt;
- NU vorbi în jargon;
- NU fi robotic și nu răspunde monosilabic;
- NU uita să analizezi descrierea postului;
- NU fă ca totul să se rezume la motivul pentru care ai nevoie de postul respectiv, în schimb, concentrează-te pe modul în care poți adăuga valoare rolului și companiei.
Concluzii
Atunci când un candidat bun vine la interviu este mereu incitant pentru intervivator, fie el recuiter sau hiring manager. Când vine pregătit la interviu este deja mai mult ca perfect. Consider că este semn de respect, mai ales față de propria persoană. De aceea atunci când ai șansa de a excela la un interviu, de ce nu ai face-o? Iar acum, ai și un instrument care să te ghideze să dai un răspuns impresionant la întrebarea: „deeeci, spune-mi despre tine”. Succes!
Ți-a plăcut? Nu uita, pentru consiliere în carieră sau vocațională îmi poți scrie la adresa diana@iocucioc.ro. Îmi poți lăsa feedback sau îmi poți scrie de asemenea despre ce alte subiecte mai vrei să citești.
Pingback:Renunț sau nu: ce fac dacă nu am fost promovat? - iocucioc.ro