Ești pregătită să îți începi propria afacere? Ai o idee genială, pasiunea, inteligența și încrederea că o poți realiza? Ești gata să te apuci de treabă? Mda… sună bine, dar poate totuși ai o reținere de a renunța la jobul actual… Ce e de făcut?
Nu știu dacă m-aș descrie ca fiind conservatoare. Poate doar practică, atunci când vine vorba de chestiuni importante legate de bani în gospodăria mea. Însă ceea ce știam este că voiam să-mi înființez propria afacere. În continuare sper că voi avea un succes uriaș 😋 într-o zi, dar încă nu sunt pregătită să renunț la venitul stabil pentru a face acest lucru posibil. Am decis să-mi înființez compania în același timp în care jonglam deja cu viața alături de un copil mic și activ și cu un job solicitant care mă obliga să îmi petrec timp cu naveta. Unii oameni îmi spun că trebuie să fiu nebună și complet ieșită din minți. Mie îmi place să cred că sunt extrem de eficientă și organizată.
Iată câteva sfaturi importante dacă te gândești să treci de la statutul de angajat la antreprenoriat. Saaaau pur și simplu te gândești să câștigi niște bani în plus pe lângă jobul actual:
Totul ține de priorități
Cea mai frecventă scuză pe care o aud de la femei este că nu au suficient timp. Acestea sunt probabil aceleași prietene care îți pot povesti despre fiecare episod din Tiger King sau care și-au ales favoriții din Too Hot to Handle. De asemenea, au fost la 4 cursuri de yoga săptămâna aceasta și s-au întâlnit cu prietenele la un pahar de vorbă după serviciu. Trebuie să te gândești la ce ești dispus să renunți pentru a face din afacerea ta un succes.
Primul lucru asupra căruia trebuie să te oprești este să analizezi cu adevărat modul în care îți folosești timpul. Eu am decis sa renunț la televizor și de îndată ce băiețelul meu se culcă seara. Acela este momentul în care încep să lucrez la articole sau la pregătirea cursurilor, după caz. Muncesc la „proiectele” mele de obicei de la ora 9.00 până la miezul nopții. Fac acest lucru aproape în fiecare seară a săptămânii. Deși, trebuie să îți recunosc că uneori mă simt foarte tentată să mă uit la vreun episod din You sau Homicide Hunter. Dar, îmi place ceea ce fac, așa că nu mi se pare deloc muncă. Încerc să nu iau din timpul meu cu copilul. Din fericire, primesc sprijin de la partenerul meu, așa că, este important să te asiguri că vei avea ajutor din plin, în perioada aceasta.
Învață să îți compartimentezi viața
La început îmi era destul de dificil. Azi, pot spune că am reușit să ajung la un echilibru în ceea ce privește jonglarea aceasta între diversele compartimente ale vieții mele. Dacă m-ai urmărit știi că am făcut o pauză de un an, pentru că efectiv mă simțeam copleșită după revenirea din îngrijirea copilului la job. Nu îmi găseam ritmul, fizic eram într-un loc, psihic eram în cu totul alt moment. Așa că, după un timp, am învățat că mă pot ajuta foarte mult compartimentând activitățile din viața mea.
De la 7 la 4 sunt concentrată 100% pe jobul meu de zi cu zi. Nu mă las distrasă. Poate fi greu de făcut, dar nu verifica e-mailurile pentru propria afacere în timp ce ești la serviciu. Asta, chiar dacă lucrezi de acasă. Nu este o mișcare deșteaptă, poți fi concediată, plus nu ai nevoie de o karma rea.
De asemenea, când ești cu familia ta, concentrează-te 100% pe ei și ține-ți smartphone-ul departe de sfera ta vizuală. Când lucrezi la afacerea ta, concentrează-te pe business-ul tău.
Examinează-ți bine contractul de muncă actual
Dacă vrei să îți păstrezi slujba în timp ce îți înființezi propria afacere, asigură-te că poți face treaba aceasta din punct de vedere legal. Cu siguranță nu îți dorești să existe vreun conflict de interese și să te trezești că angajatorul cere parte din afacerea ta. Multe companii include clauze de neconcurență, așa că este important de clarificat aceste aspect cu departamentul de resurse umane.
„Externalizează” tot ce îți poți permite
Știu că în multe cazuri nu este posibil, din rațiuni financiare, totuși nu elimina din fașă varianta de a „externaliza” anumite treburi, precum curățenia sau grădinăritul. Scopul este de a-ți elibera timpul pentru a lucra la afacerea ta și pentru liniștea mult dorită.
Self-care periodic
Este foarte important ca periodic să faci o verificare a sănătății mintale. Te poți epuiza foarte ușor. Sincer, eu tocmai ce am ieșit dintr-un astfel de episod. Din fericire, am luat pauza la timp, astfel că după aproximativ 9 zile de pauză iată-mă aici scriind acest articol. 😃
Dar, revenind… E dificil să te asiguri că performezi în trei-patru arii ale vieții tale. Eu personal, am momente în care încerc să supra-compensez. Mi-am promis că nu îmi voi compromite capacitatea de a realiza munca și de a-mi coordona echipa, pentru că am propria afacere. Faptul că nu ești încă pregătită să pleci, este cel mai probabil și din rațiuni financiare. Astfel păstrarea nivelului de performanță și profesionalism este indicat să fie păstrat. Nu uita, dacă și când ești gata să îț părăsești locul de muncă, este ideal să se întâmple în condițiile dorite de tine.
Check-in cu cei apropriați
O recomandare care ți-aș da-o este aceea de a mai verifica „starea vremii” din când în când cu partenerul, familia și prietenii în mod regulat. Prin intermediul lor primești o oglindă. O măsură a impactului pe care îl are jonglarea între diversele compartimente asupra relației cu ei și asupra ta. Ai putea fi surpinsă de faptul că au trecut luni de când te-ai văzut ultima data cu prietena ta și tu nici măcar nu ai realizat.
Momentul în care se „taie cordonul ombilical”
Luxul pe care ți-l oferă un job de la 8 la 4 este acela că așa îți poți menține venitul, până când afacerea ta generează un profit. Multe dintre noi alegem să ne menținem jobul până în momentul în care ne simțim confortabil cu venitul realizat. Altele dintre noi, poate avem o familie sau un partener care ne pot ajuta să părăsim jobul mai devreme pe a ne concentra exclusiv pe afacerea noastră. Timing-ul este important și nimeni nu îți poate spune care este momentul potrivit pentru a „tăia cordonul ombilical”.
De fapt, s-ar putea să nu renunți NICIODATĂ la acel loc de muncă și să te bucuri de banii în plus pe care îi aduce afacerea ta. Este întotdeauna o alegere personală, una care îți aparține în totalitate și tocmai aceasta este frumusețea.
Am reușit să învăț atât de multe pe parcurs. Și Doamne! Am încă multe de învățat despre construirea unei afaceri online. Sunt foarte mândră de site-ul meu și cred cu adevărat că este o resursă excelentă pentru mulți. Am muncit din greu pentru a echilibra totul, dar în cele din urmă a fost alegerea potrivită pentru mine.
Ți-a plăcut articolul? Ai vrea să citești și pe alte subiecte asemănătoare? Nu uita adresa de mail diana@iocucioc.ro este activă și aștept să îmi scrii.
Dacă ești interesat de mini-cursul despre cum să îți preiei controlula supra timpului tău, te poți abona aici.
De asemenea, nu uita de podacstul iocucioc – despre nimic și alte povestiri.