Meditația ghidată: ce înseamnă și cum o pot practica?

În ultima perioadă începem să ne familiarizăm din ce în ce mai mult cu termeni precum mindfulness, meditație metta și cea ghidată. Avem și aplicații care să ne ajute în acest sens sau numeroase clipuri încărcate pe YouTube. Chiar și Netflix are mini-seriale care abordează această temă. Nici nu este de mirare. Luând în considerare ritmul alert de viață pe care îl avem, care ne conduce către stări de anxietate, de epuizare și stres. Astfel că tot mai multe persoane simt nevoia de un moment de respiro.

# Ce este meditația?

În mod eronat, mulți au impresia că meditația înseamnă să îți golești mintea și că succesul înseamnă să nu ai gânduri pe durata stării meditative. Adevărul este oarecum contrar acestei preconcepții și presupune focusarea către anumite gânduri, stări sau emoții. Pentru a ne ajuta să ne focalizăm asupra acestor lucruri, indiferent că ești neinițiat sau ești experimentat, cea mai facilă soluție este de a apela la mediația ghidată. Acest lucru presupune existența unui ghid care va ajuta la atingerea obiectivelor stabilite. Când discutăm despre obiective ne referim la ameliorarea anumitor stări (de exemplu depășirea insomniilor), maximizarea altora (creșterea puterii de concentrare) sau de gestionarea unor emoții (reducerea stresului).

# Care sunt beneficiile meditației?

Beneficiile unei sesiuni de meditație, unele cu un efect imediat, altele cu efecte pe termen lung sunt nu doar asupra creierului nostru, ci și asupra corpului.

Printre cele mai comune beneficii ale meditației ghidate putem menționa:

  1. Atingerea unei stări de liniște și calm
  2. Inducerea unei stări de bine generalizată
  3. Creșterea stimei de sine
  4. Depășirea insomniilor
  5. Reducerea stresului
  6. Îmbunătățirea memoriei
  7. Ameliorarea durerilor și creșterea toleranței la durere
  8. Sporirea capacității de concentrare și de învățare
  9. Creșterea imunității
  10. Gestionarea mai bună a emoțiilor

# Meditația ghidată de tip mindfulness

Acest tip de meditație se concentrează pe respirație. Prin intermediul respirației ne focusăm atenția în mod intenționat asupra prezentului. În acest tip de meditație învățăm să ne privim emoțiile și gândurile, fără a emite vreo judecată aspura acestora. Le lăsăm în mod intenționat să treacă pe lângă noi, exact așa cum au venit. Din perspectiva acestui tip de meditație, se presupune că suntem perfect atenți la cuvintele folosite, la cum au fost acestea pronunțate și la modul în care primim indicațiile de la ghid, lăsând factorii distractori, fie ei interni sau externi, să treacă.

# Meditația metta

Este cunoscută și sub denumirea de meditația bunăstării. Este practicată atunci când obiectivul e legat de creșterea empatiei, a stimei, a acceptării sau a dezvoltării de sine. Principiul acestui tip de meditație este acela de a cultiva iubirea față de sine, care mai apoi se va extrapola și asupra celor din jurul nostru.

Iată un exemplu de astfel de meditație aici.

# Când și cine poate practica meditația?

Oricine poate practica meditația și indiferent de momentul zilei, aceasta este utilă, căci e momentul de respiro al creierului nostru. Cel mai frecvent este totuși practicată fie dimineața, la scurt timp după trezire, fie seara, înainte de culcare.

Se poate practica individual, dar și în grup în funcție de obiective, dar și de preferințe. Vibrația meditațiilor de grup este diferită și creează experiențe la un alt nivel, fașă de cele individuale, unde se poate lucra mai în profunzime pentru accesarea unor resurse din subconștient.

 

Dacă ești interesat și dorești să experimentezi meditația ghidată, într-un cadru prietenos, comod și liniștit, poți afla când se organizază următoarea întâlnire de grup accesând link-ul către evenimentul mai jos sau dacă îți dorești o sesiune individuală mă poți contacta să stabilim o întâlnire.   

No event found!