Cercetările din ultimii ani au scos la lumină un fenomen care deseori este trecut cu vederea și neînțeles: narcisismul feminin ascuns. Foarte mult timp s-a perpetuat faptul că narcisismul, în speță tulburarea de personalitate narcisistă, este o problem predominant masculină. Well… a sosit momentul să reconsiderăm această concepție greșită.
Contrar credinței, narcisismul nu este dependent de gen. Cu toate acestea, modul în care se prezintă trăsăturile narcisice diferă semnificativ între bărbați și femei. Iar acest lucru se datorează în primul rând din cauza normelor și așteptărilor socioculturale. Femeile narcisiste sunt mai susceptibile să se prezinte ca fiind fragile, comportamentele lor narcisiste fiind învăluite sub straturi de vulnerabilitate percepută. Acest lucru le face mai greu de detectat și de înțeles, ceea ce duce la apariția femeii narcisiste „ascunse”.
De ce incidența diagnosticului este mai mare la bărbați?
Atunci când vine vorba de narcisism manualele ne spun că prevalența este cu aproximativ 40% mai mare în cazul bărbaților. Dar, dacă analizăm puțin problema, vom observa că sunt câțiva factori care ajută la înclinarea balanței în acest sens.
# Stereotipurile predominante
Narcisismul este adesea tradus greșit ca fiind sinonim cu încrederea în sine, ambiția și asertivitatea. Acestea sunt trăsături frecvent asociate cu „masculinitatea” în multe societăți. Bărbații sunt condiționați din punct de vedere social să concureze, să domine și să se străduiască să obțină succesul personal. Și da, toate sunt atribute care se suprapun cu caracteristicile narcisiste. Această aliniere culturală poate duce la o rată mai mare de narcisism diagnosticat la bărbați.
Cu toate acestea, această corelație nu indică neapărat o incidență mai mare a narcisismului la bărbați. Dar, am putea, în schimb, reflecta pur și simplu stereotipurile perpetuate și la modul în care ne influențează percepția despre narcisism.
# Normele culturale
Femeile sunt învățate de mici să fie mai grijulii, mai empatice și mai orientate spre comunitate. Aceste trăsături sunt, aparent, în contradicție cu grandoarea, îndreptățirea și lipsa de empatie asociate în mod obișnuit cu narcisismul. În consecință, trăsăturile narcisiste la femei ar putea fi interpretate greșit ca fiind altceva. Sau, pur și simplu, le-am putea trece cu vederea totul.
De exemplu, o femeie care caută în mod constant atenție și admirație ar putea fi percepută ca fiind nesigură, mai degrabă decât narcisistă. Iar această interpretare a comportamentului poate duce la estomparea și mai tare a liniei de diagnosticare.
# Prejudiciul de diagnosticare
Criteriile de diagnosticare a tulburării de personalitate narcisistă au fost dezvoltate, în mare parte, pe studiului pacienților de sex masculin. Chiar și meta-cercetările mai recente sunt făcute pe eșantion de bărbați. Toate aceste lucruri duc la o prejudiciere de diagnosticare. Pornind de la această prejudecată s-ar putea trece ușor cu vederea comportamentele narcisiste la femei, care se prezintă adesea mai subtil și mai ascuns. De exemplu, o femeie narcisistă îi poate manipula pe ceilalți prin proiectarea vulnerabilității. Acesta este un comportament preferat , în defavoarea celui de afișare a unei dominanțe sau grandomanii evidente (cum este în cazul bărbaților). Neavând o descriere mai aprofundată a trăsăturilor narcisiste feminine în criteriile de diagnosticare ar putea contribui la subdiagnosticarea sau la diagnosticarea greșită a femeilor cu tendințe narcisiste.
# Masca vulnerabilității
După cum spuneam, spre deosebire de omologii lor de sex masculin care, de obicei, dau dovadă de grandoare, femeile narcisiste adoptă adesea o aură de vulnerabilitate și sensibilitate emoțională pentru a obține atenție și validare. Această „mască de vulnerabilitate” ascunde tendințele narcisiste de bază, complicând diagnosticul.
Prezentându-se ca fiind victime sau fragile din punct de vedere emoțional, comportamentele lor manipulatoare pot fi trecute cu vederea sau atribuite greșit vulnerabilității lor percepute.
# Diferențe de prezentare
Cercetările sugerează că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să își interiorizeze luptele, ceea ce poate duce la o exprimare unică a narcisismului. Mai degrabă decât să manifeste comportamente narcisiste evidente, cum ar fi aroganța sau îndreptățirea, ele se pot angaja în autocritică excesivă. De asemenea pot experimenta niveluri ridicate de anxietate sau pot prezenta semne de depresie.
Aceste simptome pot fi interpretate greșit ca probleme de sănătate mintală de sine stătătoare, mascând comportamentele narcisiste subiacente și făcând diagnosticul foarte dificil.
# Cercetări puține
Narcisismul feminin a fost insuficient cercetat, iar acest lucru a dus la un deficit semnificativ de cunoștințe în acest domeniu. Narcisismul a fost studiat și înțeles din punct de vedere istoric dintr-o perspectivă predominant masculină, lăsând subtilitățile și nuanțele narcisismului feminin relativ neexplorate. Acest deficit de înțelegere face mai dificilă identificarea, diagnosticarea și răspunsul adecvat la comportamentele narcisiste la femei. Cu toate acestea, eforturile recente de cercetare au început să umple acest gol, oferind o înțelegere mai profundă a dinamicii narcisismului feminin.
Cum identificăm narcisismul feminin?
Deși nu a fost atât de intens studiată, iată șase comportamente care ar trebui să te alerteze:
-
Amabilitatea manipulatoare
O femeie cu trăsături puternice narcisiste ar putea părea inițial grijulie și atentă. Acest comportament aparent pozitiv servește adesea ca tactică de manipulare pentru a obține controlul asupra celorlalți sau asupra situațiilor. De exemplu, ea ar putea copleși pe cineva cu atenție și bunătate pentru a menține o iluzie de perfecțiune. De asemenea s-ar putea folosi de acte aparent altruiste pentru a construi o imagine favorabilă, care ar ajuta-o la devierea criticilor și a suspiciunilor. În timp, această dinamică poate duce la o relație dezechilibrată, în care narcisistul dictează termenii, menținând în același timp o aparență exterioară de inocență și bunăvoință.
-
Mentalitatea de victimă
Femeia cu un narcisism ascunsă este un actor desăvârșit, poziționându-se adesea ca o victimă. Prezentându-se ca fiind neînțeleasă, neglijată sau nedreptățită, ea atrage în mod eficient simpatia și compasiunea oamenilor. Această „carte a victimei” îi permite să atragă atenția, să manipuleze situațiile în avantajul ei și să se sustragă responsabilității pentru acțiunile sale. În esență, mentalitatea de victimă servește ca o mantie pentru tacticile de manipulare ale narcisistului.
-
Pasiv-agresivitatea
Comportamentul pasiv-agresiv este un instrument cheie în arsenal. Criticile voalate, complimentele strategice și punctarea subtilă a slăbiciunilor sunt folosite cu dublu scop de acestea: pe de o parte pentru a-i submina pe ceilalți, pe de alta de a păstra o aparentă politețe. Această tactică o ajută să erodeze încrederea în sine a unei persoane și să stabilească echilibrul de putere într-o relație în favoarea ei. Toate astea, in timp ce în exterior, apare ca fiind inocentă și benignă.
-
Depresie și anxietate
Prezența depresiei și a anxietății la femeile narcisiste poate complica și mai mult identificarea lor. Aceste probleme de sănătate mintală nu numai că pot fi adevărate lupte pentru narcisist, dar servesc, de asemenea, la mascarea comportamentelor lor narcisiste, făcându-le mai greu de detectat. În loc să recunoască narcisismul subiacent, ceilalți pot privi acțiunile narcisistului prin prisma acestor afecțiuni de sănătate mintală, ceea ce duce la neînțelegeri și diagnostice greșite.
-
Control prin dependență
Pentru a crea dependență femeia narcisistă inventează situații prin care, cei din jur se simt ca fiind indispensabili. Făcând acest lucru îi folosește în mod subtil pentru a servi nevoilor sale. De exemplu, ea ar putea să se prefacă neputincioasă în realizarea anumitor sarcini, astfel crează spațiul ca alții să intervină și să își asume responsabilitățile. În timp ce acordarea ajutorului îi face pe ceilalți să se simtă necesari și apreciați, îi oferă în același timp narcisistului controlul și capacitatea de a manipula situația în avantajul propriu.
-
Explozii de furie narcisistă
În ciuda fragilității exterioare pe care adesea îl arată, aceasta poate prezenta episoade scurte și intense de furie. Acest lucru se întâmplă atunci când îi este imaginea amenințată sau când tacticile de manipulare îi sunt expuse. Această furie nu implică neapărat agresiune fizică, se poate manifesta prin comentarii crude, abuz emoțional sau tăcere punitivă. Episoadele de furie pot fi incredibil de dăunătoare pentru cei aflați în imediata apropiere. Sunt cu atât mai șocante deoarece sunt într-un contrast puternic cu fațada obișnuită de vulnerabilitate a narcisistului.
Concluzii
Pentru a înțelege nunațele narcisismului ascuns la femei, trebuie să ținem cont de normele socioculturale și să studiem puțin cercetările psihologice mai recente. Aducând la suprafață această fațetă a narcisismului, adesea trecută cu vederea, ne dăm nouă și altora puterea de a identifica, înțelege și răspunde în mod corespunzător la complexitatea narcisismului feminin. Aceste cunoștințe sunt esențiale pentru a promova interacțiuni și relații mai sănătoase în viața noastră personală și profesională.
Dacă ți-a plăcut acest articol, lasă-mi un comentariu sau poate un mesaj la adresa diana@iocucioc.ro. Acest lucru mă ajută să știu despre ce să scriu pe viitor! Fiți sănătoși și aveți grijă de voi! 🤗