Oldies, but goldies sau de ce mi-e dor de anii 2000 și nebuniile tinereții?

Am fost săptămâna aceasta la o clasă de cycling unde am avut o surpriză… antrenorul a pus un playlist cu muzică românească. Supriza nu a fost că era muzică românească, ci faptul că ascultam N&D, Voltaj, Candy, Body&Soul și alții de pe Atomic TV sau K-lumea. Pentru cei care nu știu despre ce vorbesc, sunt trupe care aveau succes la începutul anilor 2000. Evident am zâmbit aproape toată ora, mai ales că plusa cu amintirile ei din acea vreme, de genul pantalonilor evazați, a discotecilor cu DJ-ii la care mergea lumea cu dedicații și a faptului că trebuia să ajungă la o anumită oră acasă. Și uite așa, în timp ce ea depana amintiri, eu pedalam și mă gândeam „Ce anume mi-a plăcut atunci și ce aș aș aduce înapoi în capsula timpului din anii 2000 dacă aș putea?”.

#1 Performanța în sport

În 2000 mă pregăteam de liceu și când mă uit la pozele de final de clasa a opta, ce îmi sar în ochi sunt sandalele mele cu platformă și faptul că atunci renunțasem la scrima de performanță. Să nu mă înțelegeți greșit, nu după sandalele cu platformă plâng, mai ales că alergând pe trepte în jos am căzut și până în ziua de azi mai am urma pe coloana vertebrală căzătură. În schimb, ce aș aduce la modă dacă aș putea este performanța în sport. Țin minte cum urmăream competițiile și olimpiadele cu emoții, pentru că exista o echipă de gimnastică extraordinară, Gabriela Szabo și Violeta Beclea la atletism,  Mihai Covaliu la scrimă și mulți alții. Sportul era încă un spectacol și fiind transmise pe posturile naționale eram mai expuși la el, sportivii deveneau modele de urmat și ne doream să ajungem și noi ca ei.

#2 Enya și muzica new age

Când l-am întrebat pe fratele meu ce ar readuce din anii 2000, mi-a dat niște răspunsuri neașteptate, precum FNI și 3SudEst… ha ha, de ce își aduce el aminte din acea perioadă. Mă așteptam de la el să îmi spună de jocurile pe calculator care le jucam, de genul NFS, FIFA, Sims sau favoritul meu all time Sanitarium. Dar nu vreau să vorbesc de jocuri, nici nu e cazul și nici nu cred că aș readuce la viață careva joc cu capsula timpului în 2021. Un alt răspuns la care mă așteptam era ceva legat de muzica din acea perioadă. Anii 2000 epoca de aur al pop-ului, al boy band-urilor, a lui Avril Lavigne, a hip-hop-ului și a rap-rockului. Între toate astea o găseai pe Enya cu muzica ei new age. Deși era pe piața muzicală de foarte mult timp, cred că anii 2000 i-au priit mult. De ce aș aduce-o înapoi? Probabil pentru că muzica ei este atemporală și mulți pot relaționa cu ea, indiferent de genul muzical pe care îl preferă. Și ca să închei cu vorbele de duh ale lui farte-meu capitolul acesta, ce au în comun FNI și Enya? $ail away, $ail away

#3 Activități distractiv-educative la Palatul Copiilor

Poate și datorită faptului că locuiam la doi pași de Palatul Copiilor, dar mai ales datorită numeroaselor activități care îți erau puse la dispoziție, îmi plăcea să merg pe acolo. Ei bine, majoritatea activităților le-am făcut în generală, doar pictura o mai practicam sporadic acolo. Dar până atunci am mai participat la orele de croitorie, cele de traforaj, aerobic, modelaj, confecționarea de obiecte din mărgele, pian, canto, carting și am mai fost la un atelier unde făceam peretare. Ce să zic? Era o abundență de activități care ne erau puse la dispoziție gratuit, care ne permiteau să experimentăm lucruri și să descoperim ce ne place și ce nu. Evident și azi poți face foarte multe din aceste lucruri, dar parcă îmi lipsește ideea de un palat al copiilor care să aibă și viață, nu doar ca denumire.

Deși inițial m-am gândit că îmi va fi ușor să trec trei lucruri pe care să le „teleportez” din anii 2000, pe parcurs mi-am dat seama că a fost destul de dificil, și nu pentru că nu s-ar fi întâmplat lucruri bune. Gândiți-vă că în 2005 a apărut YouTube, iPad, vorbeam pe Yahoo Messenger și Sex and the City era pe val, dar în același timp o aveam pe Gwen Stefani cu sprâncene aproape inexistente, Blink-182 parodizându-i pe cei de la Back Street Boys, toată lumea dorea să devină Legally Blonde, erau la modă blugii cu talie joasă și trenduri interesante la îmbrăcăminte, mai puțin cel al lui Sarah Jessica Parker (care a introdus termenul de fashionista în vocabularul meu). Așadar, a fost destul de dificil să vin cu niște lucruri care nu au fost main stream, cele de care am uitat și a necesitat un pic de „scormoneală” în memoria de lungă durată.

Chiar aș fi curioasă vouă ce v-a plăcut în anii 2000? Ce ați readuce și de ce nu vă e dor din acea perioadă?

Nu uitați să-mi scrieți la diana@iocucioc.ro impresii, păreri, întrebări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.