One night stand – bărbatul vânător și femeia ușuratică

Temele despre sexualitate sunt tabu…? adevărul este că ne place să ascultăm, să privim, să ne gândim, dar așa …. să nu știe nimeni. Poate mai mult ca în alte aspecte ale vieții, când vine vorba despre această temă este mai evident dublul standard care există în multe culturi. Nu am să discut despre ce se întâmplă în alte părți ale lumii, pentru că poate fi într-un fel dacă mă uit către vest, sau într-altul dacă mă uit înspre est. Însă am să discut despre ce se întâmplă aici, unde vestul se ciocnește de est, fără pretenția de a generaliza opinia mea.

Am să iau cazul aventurilor de-o noapte. Pentru cei care nu știu, definiția este simplă: este o relație sexuală a cărei durată este de o noapte. Într-o astfel de relație, așteptările sunt minime și se rezumă la o plăcere sau o satisfacție de natură fizică. În cele ce urmează, intenția nu este de a pleda pro sau contra, ci de a analiza puțin mai mult din perspectivă psiho-socială fenomenul.

Buuun… să vedem, într-o analiză de aproximativ 500 de cuvinte, ce ascunde acest fenomen.

Discutăm doar de instincte sau …

Putem să fim superficiali și să enunțăm că cei care au astfel de “obiceiuri” nu-și pot stăpâni pornirile. Și uite așa s-a pus punct discuției: este de lăudat cel care nu face și de condamnat cel care face așa. De-ar fi atât de simplu! Părerea mea este că aici intervin mai multe aspecte ce țin de persoanele implicate. Aspecte precum plăcerea – care e cu siguranță un factor important în această ecuație. Apoi mai poate apărea și nevoia de keep it simple. Nevoile de la baza piramidei lui Maslow au fost satisfăcute, thank you, next! Acel keep it simple, poate implica o lipsă de interes mai profund, dorința de a nu crea un alt tip de conectivitate sau relaționare cu cealaltă persoană.

 

… curiozitate?

Pe lângă instincte, mai putem aduce în discuție și curiozitatea. Curiozitatea de a avea o astfel de experiență. Curiozitatea stârnită de interlocutor sau pur și simplu de a vedea unde duce o astfel de chimie între două persoane. Probabil, fiecare dintre noi, a avut la un moment dat, o persoană în viață, nu neaparat în contextul de one-night-stand, cu care exista o compatibilitate sexuală, iar în toate celelalte aspecte parcă se ciocneau două lumi total diferite… Ceea ce vreau să spun este că cele două aspecte nu se exclud una pe cealaltă. Dar nici nu sunt condiționate una de cealaltă. Putem, și unii chiar reușesc să privească sexul tranzacțional, ca un schimb care nu implică alte sentimente, alte emoții, decât acel rush hormonal și carnalitatea actului și probabil acest lucru experimentează curiozitatea într-o astfel de aventură.

O femeie care acceptă așa ceva este una „ușoară”

Nu am să explic la ce se referă conotația „ușoară”. Dar cu siguranță nu implică kilograme sau alte unități de măsură. De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, în acest caz unitatea de măsură ar fi PI (parteneri intimi) și este invers proporțională cu numărul celor care i-au trecut prin așternuturi: cu cât este mai mare numărul bărbaților, cu atât femeia este considerată mai ușoară. Noțiunea este valabilă și pentru termenul sinonim „stricată”.

Mi-ar plăcea să cred că acest tip de gândire îl întâlnești doar la anumiți oameni. Dar, din păcate nu este limitat doar la o anumită categorie de persoane. Ea este întâlnită atât în rândul femeilor, cât și a bărbaților, de la tineri la bătrâni,  la cei care sunt în relații sau chiar și cei celibatari etc. Dar oare acest tip de gândire unde își are rădăcina? Suntem oare prea tradiționaliști, cultural vorbind? Ne lipsește o minimă educație sexuală, deschidere și/sau toleranță unii față de ceilalți?

Sper ca formularea alambicată să fi dat totuși de înțeles că mă refer la faptul că uneori suntem prea băgăcioși în lucrurile unde nu e cazul să fim. Și apoi practicăm și o „castrare” a indivizilor. În special a femeilor, prin prisma faptului că privim ca fiind niște persoane asexuale și non-erotice. În cazul în care acestea se dovedesc a fi ființe sexuale și erotice, ele trebuie să fie pedepsite. Iar pedeapsa vine prin etichetare. Evident etichetarea nu se face la comportament, ci la persoană. Nu vreau să intru în detalii vis-à-vis de dublul standard în ceea ce privește femeile și bărbații, căci unele sunt evidente, cum este în această situație, altele sunt mai subtile, cum ar fi accesul pe anumite posturi la locul de muncă, dar e un alt subiect acesta.

 

Concluzii

În final, aș vrea să atrag atenția asupra a două aspecte importante când vorbim despre aventurile de-o noapte. Poate fi fun, dar dacă ești interesat mai degrabă de acest tip de relaționare sau interacțiuni când vine vorba de viața intima/amoroasă, recomand să investighezi puțin cauzele.

În al doilea rând, dacă tot te decizi că îți dorești o astfel de experieță în viața ta, trebuie să fii conștient(ă) de pericolele la care te expui. Este un comportament impulsiv, care te poate face victimă a unor abuzuri. Deseori nu îți cunoști prea bine partenerul. Alteori fiind, sub impulsul momentului, poți fi mai neglijent și te poți îmbolnăvi de boli venerice. Prea mult Investigation Discovery și un departament prea zelos de Sănătate și Securitate în muncă m-au învățat că safety first! așa că ai mereu în cap și partea “întunecată” înainte de a te aventura 😊

Tu ce părere ai? Scrie-mi la diana@iocucioc.ro și împărtășește-ți opinia.

Comentarii

  1. Pingback:Friends with benefits și dacă ele chiar or fi beneficii pentru cineva? - iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.