Te-ai gândit vreodată și la alte metode de a reduce stresul la locul de muncă în afara celor deja intrate în categora „tradiționale”? Dacă nu, să vedem ce ar putea face suplimentar angajatorii și cum s-ar putea aborda aceast subiect.
Nu am să invoc date statistice pentru a începe o discuție pe această temă, deoarece sunt sigură că în proporție destul de mare ați spune că sunteți stresați de cel puțin o problemă de la locul de muncă. Curiozitatea mea este însă în ce măsură răspunsul ar fi pozitiv la întrebarea dacă ”angajatorul ți-a pus la dispoziție resurse adecvate la locul de muncă pentru a-ți gestiona stresul?”.
Și uite așa am ajuns la subiectul care îl propun pentru azi. Mi-a prins rădăcină de câteva zile întrebarea de mai sus și i-am adresat-o și medicului de medicina muncii, în speranța că aș putea primi niște răspunsuri. Angajatorii joacă un rol incontestabil în identificarea, gestionarea și rezolvarea stresului la locul de muncă. Dar, trebuie să recunoaștem că această problemă este mult mai complexă. Iar din păcate, răspunsurile sunt clișeice și nu sunt mai mult decât oferirea unor sfaturi generice de autoîngrijire sau de stabilire a unor limite sănătoase. Iar aceste lucruri nu vor reduce stresul la job…
Să-i dăm bice, zic!
Mulți angajați se simt epuizați, resemnați și au fantezii cu privire la renunțarea totală la jobul lor. Acest stres cumulat reprezintă adesea o problemă de sus în jos pe scara ierahică. În calitate de manager, este esențial să susții – și să oferi un model – al unei abordări durabile a modului în care se promovează și gestionează resursele pentru prevenirea stresului la locul de muncă. Știu că este dificil acest lucru, pentru că stresul este până la un punct subiectiv, iar a reduce stresul necesită efort constant din partea ta.
#Creează o cultură orientată spre sănătatea mintală
Pe hârtie, avantajele tangibile pentru sănătatea mintală sună bine. Îmi vei spune că compania ta oferă subvenții pentru sala de sport sau asigurare medical privată. Și, desi avantajele nu sunt de trecut cu vederea, acest lucru nu vorbește deloc despre nevoia de a avea un mediu de lucru sustenabil.
Un loc de muncă orientat spre sănătatea mintală își propune să fie inovator și incluziv. Ca să simplific puțin această sintagmă vagă, aș spune ca locul de muncă orientat spre sănătatea mintală presupune abordarea pe mai multe paliere a acestei teme generale. Și pentru înțelege dacă ai o cultură orientată înspre sănătate mintală sau nu în companie, îți adresez următoarele întrebări esențiale:
-
Conștientizarea vieții profesionale și cea privată:
-
- cum te asiguri că echipa menține limite sănătoase?
- încurajezi o separare clară și distinctă între viața lor profesională și cea de acasă?
- ce mesaje sunt transmise cu privire la luarea de timp liber sau la plecarea în vacanță?
- cum se răspunde atunci când angajații au urgențe personale sau se îmbolnăvesc?
-
Conectare și incluziune:
- cum îmbrățișați comunitatea la locul de muncă?
- sunteți conștienți de existența unor clișee problematice sau de hărțuire?
- echipa pare, în general, să se bucure de timpul petrecut împreună? Simt ei că pot apela la colegii și la superiorii lor pentru sprijin și îndrumare?
-
Resurse productive:
- cum te asiguri că echipa dispune de resursele de care are nevoie pentru a reuși?
- vă concentrați în mod regulat pe dezvoltarea profesională?
- ați cultivat un loc de muncă care să îmbrățișeze învățarea continuă?
- recunoașteți nevoia de formare și educație continuă?
-
Autonomie și creștere:
- cum sprijini creșterea profesională a angajaților tăi?
- cum îi împuternicești pe oameni și cum te asiguri că aceștia își duc la bun sfârșit munca fără a face microgestionare?
- în ce fel poți delega sau atribui mai multe responsabilități persoanelor care doresc acest lucru?
-
Conotații pozitive despre muncă:
- atunci când vremurile sunt stresante, cum se menține un sentiment de inspirație și bucurie în legătură cu munca?
- Îți privești compania cu un ochi critic și îți abordezi proprii superiori cu privire la modalitățile de creștere sau de schimbare?
Dacă răspunsurile pe care le-ai oferit nu îți sunt mulțumitoare este momentul să lucrezi pentru a le îmbunătăți 😉
#Evoluăm constant și asta necesită abordări noi
Trebuie să înțelegem că o companie medie arată mult mai diferit astăzi decât arăta acum douăzeci, zece sau chiar cinci ani. Mai mult, modul în care lucrăm s-a schimbat și el. Pe măsură ce devenim tot mai dependenți de tehnologie și ziua de lucru va continua să arate diferit și să evolueze.
Chiar și angajatul mediu are noi motivații atunci când vine vorba de muncă. Oamenii schimbă în mod frecvent locul de muncă, se angajează în activități secundare și își încearcă norocul în antreprenoriat. Noi, în resurse umane, glumim că loialitatea față de companie este, în esență, moartă. Iar acest fenomen reflectă faptul că angajații doresc respect și se simt încrezători în a-și folosi abilitățile în altă parte dacă nu îl primesc la locul de muncă actual.
Regulile fixe care dictau cândva angajarea nu mai par să nu fie utile azi. Angajatorii ineficienți rezistă sau neagă aceste schimbări inerente. Ei se supără pe angajați sau își aruncă mâinile în semn de neputință. Angajatorii de succes recunosc și fac loc schimbărilor. Ei realizează că schimbările, în multe privințe, sunt mai mari decât ei. Iar interesul pentru a reduce stresul face parte din aceste schimbări.
#Discută deschis despre sănătate mintală
În trecut, conversațiile vulnerabile despre sănătatea mintală erau în mare măsură tabu și descurajate în contextul unui loc de muncă. Dar peisajul sănătății mintale continuă să se schimbe. Angajații mai tineri, în special, sunt mai expresivi în privința sentimentelor lor decât oricând. Ei nu mai subscriu la noțiunea învechită potrivit căreia trebuie să fii un robot la locul de muncă. Și astfel, este important să păstrezi o minte deschisă în ceea ce privește sănătatea mintală.
Acest obiectiv poate părea prea general, dar poți începe prin a te concentra asupra:
- întrebându-i pe angajați cum puteți promova un loc de muncă sănătos pentru ei
- abordarea cu compasiune a simptomelor potențiale atunci când le observați
- realizarea unor planuri de acțiune împreună cu angajații care să îi pregătească pentru un succes optim
- o educație la nivel de companie cu privire la aceste aspecte
Stresul se acumulează adesea atunci când oamenii simt că nu știu ce trebuie să facă. De asemenea, se poate acumula atunci când angajații se simt copleșiți de toate sarcinile care le sunt atribuite.
Oamenii doresc să se simtă competenți și pregătiți în munca lor. Dar dacă nu dispun de instrumente, resurse sau cunoștințe, se pot simți împrăștiați sau speriați. Ei ar putea încerca să „ghicească” ceea ce dorești pentru a te liniști, iar această ghicire poate crea probleme pentru toți cei din echipă. Claritatea în ceea ce privește așteptările din ambele sensuri înseamnă deja că ai făcut un pas spre a reduce stresul angajaților.
#Pledează și tu pentru incluziune și siguranță
Grupurile marginalizate prezintă un risc sporit de a se simți stresate la locul de muncă. Este mai probabil ca acestea să se confrunte cu discriminare și ostilitate. Și asta nu doar din partea angajatorilor, dar și a celorlalți angajați.
Gestionarea stresului nu este o situație singulară. Este o sarcină continuă pentru angajatori. Și nu este o chestiune de a ști dacă angajații se confruntă cu stresul sau nu. Este o chestiune legată de modul în care aceștia gestionează și procesează stresul la locul de muncă.
Ținând cont de acest lucru, este important să fii reflexiv și curios cu privire la dezvoltarea echipei tale. După o săptămână deosebit de aglomerată sau după un eveniment important, acordă-ți timpul necesar pentru a verifica cu oamenii și a vedea cum se descurcă.
#Analizează-ți propriile prejudecăți
Ce idei preconcepute ai despre stres și productivitate? Presupui, de exemplu, că toată lumea ar trebui să „se străduiască” la fel de mult ca tine? Reține, nu ești în mod inerent un manager rău dacă ai astfel de stigmate. Toată lumea are mesaje interne, iar aceste mesaje sunt adesea subconștiente. Dar crește riscul să creezi un loc de muncă toxic dacă refuzi să le examinezi, să le contești sau să le confrunți.
Fiecare șef are slăbiciuni și, probabil, angajații tăi le pot identifica cu ușurință pe ale tale. Acestea fiind spuse, șefii de succes se angajează în mod activ să le îmbunătățească pe ale lor – chiar dacă se simt confortabil. Faptul că te străduiești și oferi un model pentru ceilalți poate reduce stresul în echipă. Ești doar un om și tu!
Gânduri de final
Un anumit stres este inevitabil orice carieră ai fi ales. De asemenea, până la un anumit grad stresul nu este un lucru rău. Atunci când este exploatat în mod corespunzător, acesta poate motiva oamenii să acționeze și poate fi un factor determinant pentru crearea schimbărilor necesare.
Dar este important să nu ignori sau să discreditezi ceea ce simt angajații tăi. Ei au nevoie în mod fundamental să știe că sunt văzuți. De asemenea, trebuie să știe că le respecți în mod inerent nevoile și că le apreciezi rolul în cadrul companiei. Cu cât urmărești în mod activ să satisfaci mai mult aceste nevoi, cu atât echipa ta va fi mai fericită și mai productivă.
Vrei să citești mai multe despre acest subiect? Scrie-mi pe diana@iocucioc.ro
Până atunci nu uita să asculți unul din episoadele podcastului iocucioc – despre nimic și alte povestiri
Pingback:Ce este în trend și ce este demodat în HR în 2023? - iocucioc.ro