Luna aceasta vin spre voi cu alte recomandări pentru delectare în timpul liber, anume cărți, filme și cursuri ce vă pot fi de mare folos în relația cu voi înșivă.
Intrăm direct în pâine și începem cu …
#1 Cartea „De vorbă cu necunoscuți” – Malcolm Gladwell
Evident Malcolm Gladwell nu putea lipsi din lista recomandărilor mele, așa că vă propun pentru luna aprilie ultima sa carte De vorbă cu necunoscuți. Am ales să nu am așteptări cu privire la conținutul cărții pentru că în scrierile sale, deși intuiești anumite lucruri, mai devreme sau mai târziu ajungi să fii surprins. Și surprinsă am fost pentru că aborda o temă dintr-un documentar pe care îl văzusem recent. Deși era pe HBO din 2018, cred, eu am ajuns să îl vizionez abia anul trecut, că deh, ce faci în pandemie? Te uiți la documentare. În fine, faptul că am avut niște cunoștințe despre cazul Sandrei Bland a ajutat, deși descrierea din carte redă impecabil discuția dintre aceasta și polițistul, precum și tensiunea care se acumula, care a dus în final la decizia de arestare a Sandrei Bland. Ce treabă are un caz de sinucidere în arest cu conversația cu necunoscuți? Aparent nimic, dar Malcolm Gladwell îți va arăta cum suntem cuprinși de preconcepții, cum anticipăm lucruri greșit când avem de-a face cu străini și ce urmări poate avea un astfel de comportament. Și în stilul bine-cunoscut al acestui autor, cartea începe și se termină cu cazul Sandra Bland, dar între cele două puncte ai la dispoziție multe oportunități de a re-evalua modul în care gândim și de a ieși de pe pilot automat din când în când.
#2 Cartea „Out of office” – de Cristina Anescu
Și acum mă entuziasmez când mă gândesc la această carte. A fost atât de amuzantă și de reală, dar într-un mod caricatural, încât nu pot decât șă zâmbesc șmecherește la amintirea ei. Îmi place cartea pentru că vorbește despre măștile pe care le punem în viața d zei cu zi, dar autoarea alege ca personajelor ei să le cadă una după alta măștile, pentru că după ani de cizelare a lor, nu mai corespund modului în care își doresc sau simt să se comporte cu adevărat. Dacă vrei să ai de-a face cu povești scurte ale unor personaje savuroase și uneori ridicole, asta e lectura ideală. Gimi, domnișoara Ciocan sau Deea îți vor provoca un râs isteric și involuntar instant.
#3 Serialul Dirty John
Cred că v-am mai spus că sunt pasionată de criminologie, așa că nu poate să lipsească din lista de recomandări și așa ceva. Dirty John este un serial cu opt episoade, bazat pe o întâmplare reală, pe care îl găsiți pe Netflix. Consider că povestea Debrei Newell trebuie să o cunoască cât mai multă lume. Am spus la modul intenționat povestea ei și nu a lui John Meeham, deoarece multe femei ajung în relații toxice și în ciuda finalului acestei povești, această femeie, împreună cu fiica ei povestesc despre această experiență, tocmai să nu ajungă în această situație.
Faceți cunoștință cu Dirty John, un manipulator prin excelență, care bazându-se pe nevoia de afecțiune a acestei femei, intră în viața ei și nu mai vrea să iasă. Debra a aflat pe propria-i piele ce înseamnă spălarea pe creier, cât de ușor poți trece peste semnalele de alarmă și cum acest om a izolat-o și a întors-o împotriva familiei ei. Pentru cei care nu au auzit de acest caz infam, filmul prezintă dramatizat, dar totuși fidel descrierilor făcute de Debra în numeroasele interviuri acordate după încetarea relației lor, povestea lor de iubire.
#4 Clase de stretching
Clasele de stretching, indiferent dacă e stretching postural sau power stretching, sunt esențiale. Sunt o formă ușoară de mișcare, care ajută la o mai bună flexibilitate și la întărirea încheieturilor. Nu ai nevoie de un echipament special pentru a fi practicant, dar cred că este important ca cel puțin la început aceste exerciții să fie făcute într-un mod organizat și supravegheat de către un antrenor. Clasele de stretching sunt dedicate mișcărilor de întindere a musculaturii, după încălzirea ușoară a acesteia, fiecare parte este luată separat și se fac mișcări specifice. De ce îmi place ca cel puțin o dată la două săptămâni să particip la astfel de ore? Simplu! Pe lângă o mobilitate crescută, mă ajută și când fac sport, dar și în activitățile zilnice… asta pe lângă faptul că pe durata stretchingului mă pot relaxa inclusiv la nivel mental.
Iată două exerciții de stretching pe care le recomand:
https://www.youtube.com/watch?v=g_tea8ZNk5A
https://www.youtube.com/watch?v=Ui2tqEqJkLA
Tu ce recomandări ai pentru noi?
Scrie-ne la diana@iocucioc.ro și încântă-ne cu ceva nice 🙂