Pff… e final de septembrie deja. Asta înseamnă trei lucruri: toamna e încă blândă și o bogăție de fructe numai bune de păpat .
Cel de-al treilea lucru e evident, căci ai început deja să citești articolul 😊 Să vedem ce am făcut în septembrie și cum recomand să ne pregătim pentru zilele (mai) răcoroase.
Mica enciclopedie Hygge – Meik Wiking
Adevărul este că, nu acum am avut pentru prima dată în mână cartea. Revin la ea uneori, pentru că mă transpune instant într-un alt state of mind. Nu este o carte cum te-ai aștepta, de fapt și titlul spune ”enciclopedie”, de unde rezultă posibilitatea crescută de a fi plină de imagini. Acestea sunt exemplificative, cu descrieri scurte și cu sfaturi cum poți și tu să-ți creezi starea de hygge. Dar ce înseamnă totuși hygge? Danezii și norvegienii împart termenul, precum frații ciocolata. În traducere ar fi confortabil (cozy), intim sau drăguț – dacă te uiți pe wikipedia mai găsești traduceri, dar mă rezum la cuvintele pe care eu le asociez conceptului de hygge.
Ce am reținut din ea și practic de ce recomand această enciclopedie?
- să apreciez lucrurile simple, să nu caut, ci să creez confortul
- că nu locul sfințește omul, ci invers.
Evident, dacă am nevoie de inspirație, pentru zilele de răcoroase de toamnă, răsfoiesc enciclopedia. E inspirație și să mai fac niște comenzi online de la firme suedeze… logic, nu?
Pose – Netflix
Inițial îmi propusesem să menționez un alt serial luna aceasta. Însă MJ Rodriguez a primit premiul Emmy Outstanding Lead Actress in a Drama Series anul acesta. Astfel că, e musai să vorbesc despre acest serial, ținând cont de mai multe aspecte. De ce este atât de special acest premiu? MJ este prima actriță transgender care a fost nominalizată la un vreun premiu Emmy. Cred că s-au mai spart niște bariere mentale, stereotipale și convenționale. Acest lucru reprezintă un pas uriaș spre o normalitate și spre acceptarea diversității.
Serialul este interesant și din perspectivă istorică, culturală și socială. Îți recomand să îl vizionezi fără niciun fel de prejudecată. Evident în film sunt distribuiți mai mulți actori din comunitatea LGBTQ+. Este absolut normal să îi vedem, luând în considerare că se prezintă cultura drag ball-urilor. Avem descrisă o imagine a acestei subculturi în rândul populației afro-americane și latino din anii `80 și `90.
Accentul este pus pe fondul pe care sunt prezente aceste petreceri. O societate a discrepanțelor uriașe între clasele sociale. Acest lucru se accentuează în primul sezon prin apariția unui personaj yuppie (young urban professional), cu ambiții mari în lumea corporațiilor, dar care își trăiește fanteziile cu o prostituată (personificată de Indya Moore). Deși subiectul HIV/SIDA este abordat în multe alte filme cu nume mari, vorbind despre comunitatea gay, această temă este greu de evitat. Se prezintă perspective diferite: boala văzută prin ochii diverselor personaje, a luptei lor și a pierderilor suferite de acestia.
Probabil mulți știu, dar pentru cei care, nici după 30 de ani, nu au aflat legătura dintre Madonna, piesa ei Vogue și modul în care aceasta a adus în prim plan cultura drag ball-urilor, acest serial va desluși misterul.
The Heroin Diaries – Nikki Sixx
Este o carte din 1900 toamna. Aceasta mi-a căzut în mână aranjând biblioteca. Acum trebuie să recunosc că am câteva cărți în bibliotecă de care nu m-am atins încă. Achiziții proaspete, dar dacă voi avea timp, cu siguranță o voi face (cross my fingers)… japonezii au termen care să mă descrie: tsundoku. Ei bine, cartea asta nu e în acea categorie. Am citit-o de cum mi-a ajuns comanda de pe Amazon, în 2011.
De ce o menționez acum? Motivul pentru care recomand să fie citit jurnalul lui Nikki Sixx (pentru cei care nu au auzit de el, este basistul și fondatorul trupei Mötley Crüe), nu e neapărat acela de a afla despre urcușurile și coborâșurile pe care le-a avut. Sau despre cum și-a învins adicțiile. Nici măcar pentru a avea acces la poveștile de culise ale trupei. Ci pentru că are descrieri senzaționale despre stările lui emoționale care l-au dus către consumul de diverse substanțe. Mai găsești decrieri și din timpul ”călătoriilor” sale. Toate astea cu o grafică foarte cool. Dar dacă am adus vorba de grafică, trebuie să menționez și hârtia pe care e tipărită cartea.
Toate acele experiențe senzoriale au menirea să te transpună în mintea haotică a lui Nikki Sixx. Și e destul de haotică în această carte.
Vorbe-n vânt. Pamflete – Sorin Oros
Ultima recomandare, dar nu în ultimul rând aș vrea să vorbesc despre cartea lui Sorin Oros. Ca să îl citez este ”o carte groasă cât o biblie”, pe care o poți comanda scriindu-i pe Facebook – momentul publicitar s-a terminat 😊
Acum ca să vorbesc și de conținut, nu doar de aspect . Este o colecție de scrieri din perioada 2015 – 2019. Dacă îți dai ochii peste cap și îți imaginezi că e vorba de istorie, greșesti. Vei fi izbit de actualitatea povestirilor. Acest lucru va trebui să îți pună cel puțin o întrebare. Și vei avea parte, garantat, de multe întrebări pe care ți le vei adresa citind despre aspecte ce descriu societatea actuală. Prima poate ar fi trebui să fie aceeași pe i-am adresat-o eu în episodul special din podcast.
Un alt lucru care îmi place mult este stilul în care este scrisă cartea. Eu nu analizez stilul de scriere al autorilor. Îmi place sau nu, cam la asta se rezumă totul. V-am mai spus că ador modul în care scrie Malcolm Gladwell. Ei bine… cred că stilul lui Sorin este aproape de acesta în preferințele mele. Am stat și am analizat cum reușeste cu două, trei cuvinte să descrie un univers întreg.
Nu poți să treci cu vederea, asta dacă discutăm de cuvinte, modul în care și le alege. Șiiiii le alege bine. Evident dacă ești pudic, poate te rușinezi. Poate te revolți. Dar, în această carte îl regăsești pe autor, așa cum este el. Iar sinceritatea este o calitate rară în societatea contemporană. Așa că iat-o pe lista de „recomand” a lunii septembrie.
Dacă vrei să vezi episodul special, link-ul către acestea este aici: Emisiuni/Podcast.
Buuun… cam atât despre luna mea septembrie. Să auzim cum a fost a ta?
Pingback:Cum ne delectăm în toamna aceasta: relaxare și ”bunătăți” - iocucioc.ro