Relația de tip On/Off: ce este și cum o recunoști?

Acum sunteți împreună, iar în momentul următor sunteți despărțiți. Apoi vă împăcați din nou și ciclul se repetă. Ești într-o relație de tip „on/off” și ăsta e semnul că ar cam trebui să ieși din ea.

A fi cu cineva necesită dedicare și pasiune. Indiferent de cât timp ați petrecut împreună, poate fi foarte greu să renunți la cineva pe cine iubești, chiar dacă știi că situația nu se va îmbunătăți. Dar, poate cel mai nasol scenariu este acela de a te trezi blocat(ă) într-o relație on/off, într-o buclă de dragoste și ură.

Este normal să existe dorința de a lupta pentru relația ta. Cu toate acestea, a fi într-o relație de tip „on-again, off-again” nu înseamnă doar să lupți pentru dragostea ta. La un moment dat, trebuie să lupți pentru și tine însuți/însăți. De ce să te obosești să te comporți ca un bumerang când poți fi o săgeată cu traiectoria dreaptă?

Și ce fac acum?

Poate sunteți în perioada de pauză, întrebându-te dacă să-i mai dai o șansă fostului partener. Poate între timp ai observați un tipar toxic în relația voastră. Oricum ar fi, ai ajuns la acest articol pentru că știi că ceva nu este în ordine și cauți răspunsuri.

Ce este o relație de tip „on/off”?

Înainte de a aprofunda relațiile on/off, să definim ce sunt acestea de fapt. Într-o relație on/off, cele două persoane continuă să se reîntâlnească după ce se despart. Se întâlnesc, apoi se despart. Apoi se împacă din nou, apoi se despart… ai prins ideea, nu?

După cât timp se întâmplă împăcarea variază de la cuplu la cuplu. Dar, indiferent dacă trece o săptămână sau câteva luni, cert e că nu e benefică pentru sănătatea mintală a niciuneia dintre parteneri. Mda, e grozav sentimentul de împăcare. De fiecare dată, este ca o retrăire a fazei lunii de miere. Dar, odată ce faza de lună de miere dispare, toate acele fisuri din relație încep să se vadă, iar voi vă amintiți de toate motivele pentru care v-ați despărțit. Așadar, we say goodbye again. Și apoi reluăm ciclul.

Și, deși fiecare cuplu este diferit, aceste tipuri de relații sunt toxice prin natura lor.

Psihologia relațiilor de tip on/off

Teoriile științifice din spatele acestor relații pot părea complicate, dar crede-mă, sunt mai ușor de înțeles decât crezi. Înțelegerea lor te poate ajuta la conștientizarea motivelor pentru care continui să te întorci.

  1. Teoria atașamentului

Gândește-te la acel prieten care nu poate renunța la un fost partener, tânjind mereu după o nouă șansă, chiar și atunci când este clar că ar trebui să meargă mai departe. Cel mai probabil discutăm despre o persoană cu un stil de atașament anxios, care se grăbește să formeze legături emoționale profunde și se teme să le piardă. Acest atașament anxios poate fi adesea lipiciul care menține o relație de tip on/off, deoarece favorizează un mediu în care una sau ambele părți se agață de relație în ciuda instabilității sale evidente.

  1. Întărirea intermitentă

Ai observat vreodată cum acele scurte momente de fericire într-o relație cu probleme fac ca toate momentele grele să pară că merită? Este ca și cum ai obține un mic câștig la un aparat de joc; te face să continui să tragi maneta în speranța jackpot-ului.

În psihologie, acest lucru este cunoscut sub numele de întărire intermitentă. Aceasta explică de ce micile bucurii dintr-o relație de tip on/off pot face dificilă plecarea, chiar și atunci când știi că probabil ar trebui să o faci.

  1. Disonanța cognitivă

Imaginează-ți că ai petrecut ani de zile investind într-o relație. V-ați certat, v-ați împăcat, v-ați despărțit și v-ați împăcat din nou. Inconsecvența relației te deranjează, dar te trezești raționalizând de ce merită să rămâi în preajma ei. Aceasta este disonanța cognitivă. Conflictul resimțit în legătură cu relația te poate face, de fapt, să te străduiești mai mult să rezolvi acest conflict, convingându-te de meritele relației.

Semne că ești într-o relație de tip on/off

# Comunicare inconsecventă

Într-o zi glumiți și planificați întâlniri, iar în următoarea, mesajele tale sunt întâmpinate cu un zid de tăcere. Comunicarea inconsecventă este un semn distinctiv al unei relații on/off. Dacă simți că navighezi în mod constant printre „minele” de comunicare, este un semn că nu sunteți pe un teren stabil.

# Roller coaster emoțional

Într-o relație stabilă, starea noastră emoțională nu seamănă cu un roller coaster. Dar într-o relație de tip on/off, sentimentele pot oscila de la euforie la disperare mai repede decât poți spune „despărțire”. În psihologie, acest flux emoțional dramatic este legat de principiul plăcere-durere. Practic, pendulul tău emoțional oscilează drastic, ceea ce face ca relația să fie cu atât mai intensă.

# Nu te-ai despărțit niciodată de tot

Iată un mare semnal de alarmă: vă despărțiți, dar nu rupeți niciodată cu adevărat legăturile. Este ca și cum ai fi prins în această buclă eternă de s-a terminat, dar nu cu adevărat.

# Ping-pong și nu doar… în social media

Dacă statutul relației tale se schimbă mai des decât filtrele tale de pe Instagram, probabil că ești într-o relație de tip on/off. Prietenii pot începe să comenteze sau chiar să parieze pe cât va dura de data aceasta statutul tău de „single”.

Apropo de prieteni, atunci când cercul tău apropiat începe să piardă urma statutului relației tale, acesta este un alt semn revelator. În psihologie, termenul de dovadă socială este adesea folosit pentru a descrie modul în care relațiile noastre sunt judecate sau susținute de comunitatea noastră imediată. Dacă cei din jurul tău sunt la fel de nedumeriți ca și tine, este timpul să îți evaluezi mai bine relația.

# Fobia angajamentului

Într-o clipă vorbești despre planuri de viitor, iar în următoarea, eviți orice subiect care depășește weekendul. Dacă nivelul de angajament continuă să oscileze, consideră că acesta este un alt semn revelator.

# Lipsa de rezolvare a conflictelor

Dezacordurile sunt normale în orice relație, dar dacă te trezești că vă despărțiți în loc să rezolvați problemele, este un semn al unei relații de tip on/off. O relație stabilă urmărește să rezolve conflictele, nu să le reseteze.

# Intimitate limitată

Vei observa într-o relație de tip on/off nivelul de intimitate emoțională și, uneori, chiar fizică poate varia foarte mult. Într-o zi, vă împărtășiți cele mai profunde temeri; în următoarea, sunteți practic niște străini. Dacă relația ta se resetează mereu, este greu să construiești acea apropiere emoțională care este parte integrantă pentru o relație de durată.

# Umbli pe coji de ouă

Ai avut vreodată sentimentul că o singură mișcare greșită și relația este în pericol? Ăsta este un semn distinctiv. Acest sentiment rezultă adesea dintr-o lipsă de securitate și stabilitate în relație, ceea ce te face să fii hiper-conștient de acțiunile și cuvintele tale.

# Cauți în mod constant validarea externă

Dacă te trezești întrebându-ți în mod repetat prietenii și familia ce părere au despre relația ta, s-ar putea să fie din cauză că ești în căutarea validării externe pentru a justifica rămânerea în ea. Pasionații de psihologie ar putea indica conceptul de locus control extern, care sugerează că ești în căutarea unor surse externe pentru a lua decizii care ar trebui să vină în primul rând din interior.

# Evitarea subiectelor serioase

O tendință de a evita conversațiile dificile – cum ar fi încotro se îndreaptă relația sau ce simți cu adevărat – poate indica faptul că te afli într-o relație on/off. Este ca și cum ți-ar fi teamă că dacă discuți ceva serios va sparge bula fragilă în care trăiți amândoi.

# Nu există limite definite

Natura oscilantă a unei relații de tip on/off înseamnă adesea că limitele fie nu sunt stabilite, fie sunt în continuă schimbare. Și hei, o relație fără limite este ca o navă fără busolă – cam lipsită de direcție.

# Sindromul „doar încă o dată”

Acesta este un pic mai complicat, dar atât de grăitor. Dacă tu sau partenerul tău vă treziți spunând frecvent: „Să mai încercăm o dată”, cam apăsați butonul de replay a relației voastre de tip on/off.

Concluzii

Poate fi epuizantă din punct de vedere emoțional și complexă din punct de vedere psihologic. Dinamica unei relații de tip on/off poate fi emoțional epuizantă și complexă din punct de vedere psihologic. Bazat pe principiul psihologic al întăririi intermitente, acest stil de relație poate fi incredibil de greu de desprins. Dar este esențial să îți reaminteșto că relațiile ar trebui să adauge valoare vieții tale, nu să îți epuizeze resursele emoționale. Dacă consideri că relația este mai mult obositoare decât plină de satisfacții, ar merita să analizezi dacă acesta este genul de poveste de dragoste din care dorești să faci parte.

Ți-a plăcut articolul de azi? Săptămâna viitoare voi continua cu acest subiect și voi expune motivele pentru care acest tip de relație are un impact negativ asupra sănătății tale mentale și cum să gestionezi situația pentru a reduce „daunele” emoționale. Până atunci nu uita adresa de email diana@iocucioc.ro este activă, îmi poți lăsa sugestii despre ce ai mai citi sau un feedback 😊.

 

Comentarii

  1. Pingback:Ce impact are relația de tip on/off asupra bunăstării emoționale? - iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.