Situationship: Ce faci când angajamentul este neclar?

Te vezi cu cineva, dar nu este chiar o relație? Tu și partenerul tău vă distrați împreună, aveți relații intime, dar nu v-ați luat angajament unul față de celălalt. Și nici nu ați discutat despre un viitor împreună. Nu știi ce să spui când ești întrebat dacă te vezi cu cineva, iar „este complicat” este singurul răspuns care pare potrivit. Ta, da, daaaam… uite la ce e bun acel status complicated de pe Facebook 😉

Dar să revin… Dacă este așa, este posibil să fii într-un situationship. În esență, discutăm despre o relație fără niciun angajament. Acest aranjament le permite indivizilor să experimenteze beneficiile de a fi într-o relație, dar în același timp și single. Implică o dinamică în care partenerii se angajează în intimitate emoțională și fizică, dar fără a eticheta sau defini în mod oficial legătura lor romantică. De obicei, nu are claritate și limite definite și poate implica emoții mixte și incertitudine cu privire la viitor.

Ce este un situationship?

Poate implica elemente ale unei relații romantice tradiționale, cum ar fi petrecerea timpului împreună și implicarea emoțională. Ceea ce, deseori, lipsește este angajamentul și exclusivitatea asociate în mod obișnuit cu un parteneriat asumat. Cercetările arată că 43,10% consideră că situationship este rezultanta unei abordării pragmatice a generației actuale. Însă această lipsă de claritate poate duce la confuzie și tulburări emoționale.

Care sunt caracteristicile unui situationship?

# Relația este nedefinită

Este posibil ca tu și partenerul tău să nu fi avut conversația „Ce suntem?”, pentru a defini relația, a stabili așteptările și a trasa limitele. S-ar putea să ți se pară prea devreme pentru a purta această conversație sau poate că nu te simți confortabil să aduci în discuție acest subiect.

# Nu există consecvență

Lipsa de consecvență este un semn major că ești într-o relație de tip situationship. Îți este dificil să știi la ce să te aștepți de la partenerul tău. De exemplu, s-ar putea să nu știi când îl vei vedea data viitoare, cât timp îi va lua să răspundă la un mesaj sau dacă va face efortul de a te contacta.

# Nu se face nicio referire la viitor

Persoanele care sunt într-o relație își planifică viitorul într-o anumită măsură, fie că este vorba de a merge la un eveniment în viitorul apropiat sau de planuri pe termen mai lung cum ar fi de a se muta împreună sau de a avea o familie. Într-o relație de tip situationship, de obicei, nu există nicio discuție despre viitor.

# Conexiunea este superficială

Deși este posibil ca tu și partenerul tău să petreceți timp împreună sau chiar să aveți relații intime unul cu celălalt, este posibil să nu fi dezvoltat o conexiune emoțională profundă. Conversația poate fi superficială și poți observa că partenerul tău nu îți adresează întrebări personale.

# Relația este comodă

Este posibil ca tu și partenerul tău să nu vă acordați prioritate unul altuia sau să nu vă dați peste cap pentru a vă vedea. În schimb, puteți avea tendința de a vă face planuri de moment, bazate pe conveniențe, dacă aveți un gol în program sau dacă altceva nu merge, de exemplu.

# Relația nu este exclusivă

Este posibil ca tu și partenerul tău să nu fi discutat despre exclusivitate. Unul dintre voi sau amândoi să vă vedeți și cu alte persoane.

Cum influențează relația de tip situationship sănătatea mintală?

Este posibil ca ambele părți să fie nesincere cu privire la ceea ce își doresc de la acest aranjament. De obicei, una dintre persoane este mulțumită de aspectul ocazional al relației, în timp ce cealaltă speră că aceasta s-ar putea transforma în ceva mai mult. Impactul asupra sănătății mintale poate fi imens pentru persoana care dorește mai mult. Aceasta poate începe să își confunde sentimentul de valoare de sine cu obținerea aprobării celeilalte persoane.

În plus, deoarece relațiile de tip situationship tind să fie superficiale, partenerul care dorește mai mult, de obicei, nu îl cunoaște bine pe celălalt, ceea ce îl face să își idealizeze partenerul și, la rândul său, să se devalorizeze pe sine. Persoanele care se regăsesc în mod repetat în aceste tipuri de relații tind să se lupte cu stima de sine și, de obicei, se văd atrase de parteneri care le fac să simtă că trebuie să câștige dragostea.

Dacă e să pun într-o listă efectele ar arăta așa:

  • îngrijorare constantă, și neliniște ca simptome ale anxietății legate de viitorul relației;
  • sentimentul de singurătate, de izolare și de lipsă de companie din cauza absenței unui angajament clar și a unui sprijin emotional;
  • sentimente de subapreciere sau lipsă de valoare de sine din cauza absenței validării în relație;
  • dificultate în a avea încredere în ceilalți și în a forma atașamente sigure în orice relație;
  • sentimente de vinovăție din cauza angajării în intimitate fizică, în cazul în care așteptările și consecințele viitoare sunt neclare.

Care este psihologia din spatele relațiilor de tip situationship?

Răspunsul la această întrebare nu este simplă și psihologia din spatele ei este multifațetată și influențată de diverși factori, cum ar fi:

  • anxietatea de separare în relații;
  • teama de angajament (unii indivizi pot prefera să nu își asume presiunea sau responsabilitățile unei relații);
  • experiențele anterioare de suferință, trădare sau relații eșuate (pot face ca indivizii să ezite să se angajeze pe deplin);
  • teama de respingere (îi poate determina pe indivizi să se mulțumească cu o relație de conjunctură în loc să urmărească o relație angajată);
  • programul încărcat, cerințele carierei sau alte priorități de viață (îi pot face pe indivizi să opteze pentru situationship)
  • influența socială (pot modela preferințele indivizilor pentru situationship ca fiind o alegere de relație mai acceptabilă sau mai la modă).

Care sunt avantajele și dezavantajele unei relații de tip situationship?

# Avantaje

  • cel mai mare avantaj al unui situationship este că există mai puțină responsabilitate. Relațiile pot consuma o cantitate semnificativă de energie emoțională.
  • persoanele care tind să graviteze spre situationships sunt cele care doresc conexiunea emoțională și intimitatea cu un partener într-un mod compartimentat. Ei pot avea o prezență și o conexiune emoțională când sunt împreună, iar atunci când sunt despărțiți, pot avea libertatea lor.
  • un situationship poate oferi o modalitate distractivă și lipsită de stres de a se bucura de beneficiile unei relații fără un angajament emoțional major, cu condiția ca ambii parteneri să fie pe aceeași lungime de undă.

# Dezavantaje

  • un dezavantaj major al unui situationship este faptul că fiecare partener poate avea așteptări diferite în ceea ce privește relația.
  • chiar dacă ambii parteneri ar putea fi de acord asupra dinamicii atunci când intră în relația de tip situationship, una dintre persoane ar putea ajunge să dorească mai mult de la aceasta decât este dispusă să ofere cealaltă.
  • se asemenea, poate fi stresant să te afli într-o relație fără stabilitate sau consecvență, în special dacă începi să dezvolți așteptări de la partenerul tău, dar acesta nu s-a angajat să le îndeplinească.
  • statusul relațional poate contribui, de asemenea, la identitatea ta și poate juca un rol în dinamica ta socială.

Ce trebuie să faci dacă te afli într-o relație de tip situationship?

Iată câteva sfaturi care ar putea fi utile dacă ești într-o relație de tip situationship:

# Fii sincer cu privire la sentimentele tale:

Este important să fii sincer cu tine și să fii clar cu privire la intențiile tale cu privire la relație.

# Cere ceea ce îți dorești:

Dacă ești interesat de o relație mai serioasă, ia în considerare posibilitatea de a fi transparent în ceea ce privește sentimentele față de persoana respectivă. Fie și ea simte același lucru, fie nu și poți merge mai departe pentru a găsi pe cineva care te prețuiește. Este întotdeauna mai bine să ai un răspuns, deoarece îți permite să mergi mai departe.

# Evită abordarea pasivă:

Dacă îți dorești ceva mai mult de la cealaltă persoană decât o relație ocazională, abordarea pasivă pe care o adopți poate fi mai dăunătoare decât îți dai seama. Petrecerea timpului fără a-ți face cunoscute intențiile sau nevoile, perpetuează iluzia că ai putea avea o șansă, dar, în realitate, nu face mare lucru pentru a schimba efectiv situația.

# Comunică-ți poziția:

Dacă te afli într-o relație de tip situationship și ești cu adevărat mulțumit de aceasta, este important să comunici acest lucru în mod eficient partenerului tău. Comunicați-vă nevoile, limitele și așteptările încă de la început pentru a preveni sentimentele rănite în viitor.

Cum să treci peste o relație de tip situationship?

Iată câteva sugestii despre cum să depășești un situationship:

Ia în considerare posibilitatea de a lua o pauză…

… sau de a crea o distanță fizică și emoțională față de persoana respectivă. Gândește-te la ceea ce îți dorești cu adevărat într-o relație și la ceea ce se aliniază cu valorile și nevoile tale. Identifică-ți triggerii care te împiedică să te „așezi” într-o relație cu drepturi depline. Stabilește limite clare în funcție de nivelul tău de confort și fii pregătit să pleci dacă relația de tip situationship nu îți mai servește nevoilor tale.

Încercă să fii răbdător și amabil cu tine…

… pe tot parcursul procesului și permite-ți să te vindeci în ritmul tău. Acordă prioritate activităților de autoîngrijire, cum ar fi cititul, pictura, grădinăritul și cântatul la un instrument. Încercă să eviți să te gândești prea mult și să te pierzi în situații ipotetice sau în scenarii de tipul „ce-ar fi dacă” legate de relația de tip situationship.

Petrece timp de calitate cu cei dragi și cu prietenii, caută ajutor sau sprijin profesional

… atunci când este necesar, cum ar fi terapia sau consilierea, pentru a aborda orice preocupări emoționale.

 

Concluzii

O relație de tip situationship poate fi ideală dacă asta este ceea ce cauți în acest moment. Îți poate oferi șansa de a te bucura de beneficiile unei relații fără a cheltui prea multă energie emoțională. Pe de altă parte, un situationship poate fi un loc dificil dacă ești în căutarea unei relații asumate. Lipsa de stabilitate și de consecvență poate fi stresantă și s-ar putea să fii dezamăgit dacă începi să dezvolți așteptări.

Oricum ar fi, este o idee bună să comunici cu partenerul tău și să îi spui ce îți dorești, astfel încât să poți verifica dacă sunteți amândoi pe aceeași lungime de undă.

Ți-a plăcut acest material? Îmi poți lăsa feedback, adresa întrebări sau să îmi spui despre ce ai mai vrea să citești la adresa de mail diana@iocucioc.ro.

Comentarii

  1. Pingback:3 tipologii de bărbați toxici cu care femeile nu ar trebui să-ți pierzi vremea

Leave a Reply

Your email address will not be published.