Totuși… mai exact, ce determină atracția sexuală?

Am să încep cu ceea ce ar fi cel mai evident și anume cu „clarificarea” termenului de atracție sexuală. Astfel, defiția care îmi place mie sună în felul următor: „pornirea care îi face pe oameni să își dorească un contact sexual sau să manifeste interes sexual față de o altă persoană (sau persoane) ”. Destul de clară și ușor de înțeles, nu-i așa?

Ceea ce este mai puțin clar, e ce se întâmplă în creierul nostru în tot acest timp. Fiecare dintre noi am fost, la un moment dat, în situația de fi (sau nu) atrași de o anumită persoană și de a nu înțelege de ce anume. Ei bine, se pare că știința ne poate lumina cu privire la motiv. Azi, mi-am propus să discutăm despre factorii care influențează nivelul de atracție față de alte persoane.

Să o luăm cu începutul… și cu categoriile, că îmi plac mie cutiuțele puse bine la locul lor.

Factorii biologici care influențează atracția

Atunci când cunoști pe cineva nou, ar putea fi dificil să discerni de ce te simți atras (sau nu) de ea. Cu toate acestea, studiile arată că biologia are o mare legătură cu nivelul de atracție față de o persoană.

#Adrenalina și euforia

Să discutăm puțin despre unul din studiile de bază din domeniul psihologiei în ceea ce privește atracția. Acest studiu a făcut legătura între starea de euforie (excitație) și atracție. În cadrul acestui studiu, psihologii au pus 85 de bărbați să traverseze fie un pod suspendat aparent nesigur, fie un pod obișnuit robust.

Pe pod, bărbații au fost abordați de un intervievator de sex feminin care le-a cerut să completeze un chestionar și să furnizeze niște imagini. După fiecare interviu, femeia le-a dat numărul ei de telefon. Se pare că persoanele care se aflau pe podul „nesigur” erau mult mai predispuse să sune și să pună conținut și imagini cu caracter sexual în răspunsurile lor la chestionar. Acesta este un exemplu de atribuire greșită a excitației.

Cu alte cuvinte, erau excitați de ceva, iar acea persoană era acolo pentru ca ei să își proiecteze excitația asupra ei. Privind în urmă, este probabil că bărbații și-au amintit doar că s-au simțit excitați și apoi au văzut o femeie frumoasă.

Un alt studiu a arătat fotografia unei persoane moderat-atractive persoanelor care urcau sau coborau dintr-un roller coaster. Aceștia le-au cerut oamenilor să evalueze fotografia din punct de vedere al atractivității și al dorinței de a se întâlni cu persoana respectivă. Aceștia au fost, de asemenea, rugați să evalueze atractivitatea persoanei asezate lângă ei în vagon. Persoanele care au coborât din roller coaster și-au evaluat colegul din vagon mai bine din punct de vedere al atractivității decât cele care au urcat în roller coaster.

# Mirosul natural și feromonii

Pe lângă adrenalină, studiile au descoperit că mirosul joacă un rol în atracție. De exemplu, după ce au fost rugate să miroasă diferite tricouri purtate de bărbați, femeile au ales de fapt tricourile bărbaților ale căror gene indica faptul că sistemul acestora imunitar era diferit de-al lor. Și, bineînțeles, mai sunt și feromonii, care reprezintă un miros natural pe care corpul nostru îl produce.

Factori psihologici care afectează atracția

În afară de biologie, psihologia joacă un rol în ceea ce privește cât de atractivă percepi că este o altă persoană.

# Starea de spirit

S-a observat că tindem să fim atrași de persoane care sunt asemănătoare psihologic cu noi. Astfel, starea de spirit poate avea un impact asupra nivelului de atracție pe care îl simțim față de cineva.

De exemplu, dacă tocmai ai primit o veste grozavă, este destul de probabil ca următoarea persoană pe care o întâlnești să îți placă mai mult, decât ai face-o în mod normal. Acest lucru, poate avea un impact asupra faptului că vei dezvolta sau nu o atracție față de ea.

# Stilul de atașament, valorile și emoțiile

Stilurile de atașament pot avea, de asemenea, un impact mare asupra atracției. Devenim atrași în mod subconștient de persoanele care vor reflecta și vor întări credințele și așteptările noastre despre grijă, încredere, abandon, dependență, sprijin, intimitate, vulnerabilitate. De asemenea, oamenii caută parteneri cu valori și credințe similare și persoane aflate în stadii de viață similare cu ale lor.

Un alt studiu susține ideea că oamenii caută asemănări în ceea ce privește atracția. Acesta a constatat că oamenii sunt mai atrași de persoane ale căror emoții și motivații li se par familiare. În cadrul studiului, oamenii au fost puși să privească pe alții în timp ce trăiau diferite emoții. Astfel s-a constatat că era mai probabil ca ei să fie atrași de persoanele ale căror emoții le puteau înțelege fără ca acestea să fie declarate în mod explicit.

# „Cucerirea” cuiva

În cele din urmă, deși putem fi de acord că este plăcut să fii plăcut. Însă un studiu a constatat că oamenilor le place și ideea de a cuceri pe cineva.

Alți factori

În timp ce nu poți controla factorii biologici și psihologici, există unele lucruri asupra cărora ai ceva mai mult control. Iată câteva din ele:

# Geografia

Locul în care locuiești poate avea un impact asupra nivelului de atracție. Mă refer aici, în ceea ce privește proximitatea și accesul la diferite tipuri de persoane. De asemenea, mai este vorba și de cine este disponibil în acel moment.

Un studiu a arătat că femeile din țările mai dezvoltate preferă bărbații cu calități mai feminine. În timp ce femeile din țările în curs de dezvoltare preferă bărbații cu trăsături mai tradițional masculine. Studiul efectuat în 30 de țări a constatat, de fapt că, pe măsură ce nivelul de trai a țării scădea, preferințele pentru masculinitate creșteau.

 

# Raritatea

Să discutăm o secundă ideea de raritate folosind exemplul „efectului orei de închidere”. Aceasta sugerează că oamenii dintr-un bar îi vor considera pe ceilalți clienți mai atractivi cu cât se apropie mai mult de ora închiderii. Practic, cu cât opțiunile devin mai limitate, cu atât este mai probabil ca oamenii să se mulțumească cu ceea ce este disponibil în acel moment.

# Relațiile familiale

Desigur, preferințele fizice pot fi modelate de experiențele anterioare cu persoane cu un aspect similar. Sauuu, de relația unei persoane cu familia sa. Cu alte cuvinte, dacă ai crescut într-un cămin cu un tată care era cu trăsături traditional masculine, este posibil ca acesta să fie ceea ce consideri atractiv dacă ai o relație bună cu tatăl tău.

Concluzii

Există o mulțime de studii cu privire la ceea ce oamenii găsesc atractiv. Dar, o mare parte din atractivitate depinde de preferințele și de experiențele personale din trecut. Dacă ești, în prezent, în căutarea unui partener, sper că acest lucru mai degrabă te încurajează, în loc să te descurajeze. Gândește-te așa: biologia face mare parte din muncă în locul tău, dacă îi acorzi atenția necesară.

 

Ți-a plăcut? Dacă da, nu uita, lasă-mi un feedback la adresa diana@iocucioc.ro.

Comentarii

  1. Pingback:Motive pentru care se împacă foștii parteneri - Femzone.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.