Astăzi propun trei recomandări pentru lectură pentru persoanele care simt nevoia unui imbold, dornice să prindă curaj în viață. Cu siguranță lectura este nemaipomenită în acel moment din viață când simțim nevoia de a investi timp în dezvoltarea noastră personală. Aceste trei cărți sunt deschizătoare de drumuri și îți doresc poftă la citit.
Pisica lui Dalai Lama – David Michie
Cartea povestește despre o pisicuță murdară, care este salvată din cartierele sărăcăcioase din New Delhi. Aceasta primește șansa la o viață pe care nu și-a imaginat-o vreodată. Într-un sanctuar frumos care dă spre munții Himalaya acoperiți de zapadă. Ea își începe noua existență ca pisica lui Dalai Lama.
Este iubitoare, sarcastică, înțeleaptă și deschide o fereastră spre sanctuarul interior al vieții din Dharamsala. Ca un mic spion care observă fluxul constant de întâlniri private dintre Sfinția Sa Dalai Lama și diverse alte persoane. De la celebrități la filantropi și autori motivaționali, pisica lui Dalai Lama ne oferă o perspectivă asupra modului în care putem găsi fericire și sens într-o lume ocupată și materialistă. Povestea ei va aduce un zâmbet pe chipul oricui a fost binecuvântat cu torsul mărinimos și lăbuțele fremătatoare ale unei pisici.
Mănâncă, roagă-te, iubește – Elizabeth Gilbert
La 30 și ceva de ani, Liz Gilbert are tot ce-și poate dori o femeie ambițioasă. Cu toate acestea, este plină de îndoieli, suferă de panică și insatisfacții. Urmează divorțul, prăbușirea în depresie, o relație catastrofală…așadar Liz abandonează totul și pleacă în lume de una singură.
Călătoria ei este una fascinantă. Și nu din pricina locurilor pe care le vizitează, ci mai degrabă datorită experiențelor spirituale pe care le trăiește.
În Italia gustă „la dolce vita” și deliciile ei culinare. Pune pe ea „cele mai fericite” 12 kilograme din viață.
Apoi, în India, află într-un ashram, prin asceză (trezire la 3 dimineața, meditație și frecat de podele), ce este căutarea spirituală.
Într-un final, în Indonezia, încearcă să-și reconcilieze trupul cu sufletul. Să descopere echilibrul care se cheamă fericire și își găsește marea dragoste.
Învățăm din această carte că, uneori, fericirea se află la capatul lumii, că trebuie să călătorești ca să ajungi la tine însuți și că doar așa poți să te descoperi.
Curajul de a fi vulnerabil – Brene Brown
Aceasta nu este o carte despre victorie sau înfrângere, ci una despre curaj. În lumea lui „niciodată nu-i destul“, frica a devenit o a doua natură. Vulnerabilitatea este subversivă, incomodă, ba chiar puțin periculoasă. Fără îndoială, a ne asuma orice faptă și decizie implică riscuri mult mai mari decât criticile pe care le-am putea primi sau faptul de a fi răniți.
Dacă facem un pas înapoi și ne privim situația cu obiectivitate, vom descoperi că nimic nu este mai dureros, mai incomod și mai periculos decât a rămâne pe dinafara propriei vieți. Ne gândim cum ar fi stat lucrurile dacă am fi avut curajul să pășim în arenă. Curajul de a fi vulnerabil propune o viziune nouă și puternică despre ce înseamnă a ne lăsa văzuți și ne învață să o facem, pas cu pas.
Ai citit recent o carte care te-a ajutat în procesul dezvoltării personale? Recomandă-ne și nouă. Până atunci nu uita de emisiunile/podcastul iocucioc – despre nimic și alte povestiri.
Scrie-ne la diana@iocucioc.ro.