Violența împotriva fetelor și femeilor: cum recunoaștem agresorii și cine sunt victimele adevărate?
Din nefericire, violența împotriva fetelor și femeilor a luat amploare în ultimii ani în societatea noastră. Odată cu dezvoltarea lumii, din toate punctele de vedere, majoritatea agresorilor de azi nu se mai tem de consecințele faptelor lor și acționează fără remușcări.
Mai mult, ei au început să nu mai cunoască limite în formele actelor de violență pe care le exercită asupra victimelor lor și nici limite de vârstă. Astfel, ajung victime ale agresiunilor fizice foarte mulți copii și bătrâni.
Până acum câțiva ani abia dacă se auzea despre câte o violență în formă mai gravă, precum viol sau abuz fizic grav. În schimb, în ultimii câțiva zeci de ani, ne mirăm și noi de absurditățile despre care relatează presa sau vedem chiar în jurul nostru.
În primul episod al podcastului vom povesti despre violența fetelor și femeilor mai detaliat. Însă, acum hai să trecem în revistă formele violenței pe care le putem întâlni.
Forme ale violenței
Mulți ar crede că violența se poate întâmpla doar dacă are loc un act de violență fizică propriu-zisă. Din păcate nu e așa. La fel de bine putem discuta și despre:
- hărțuirea sexuală
- femicidul
- selecția prenatală – infanticidul feminin
- mutilarea genitală
- căsătoria forțată
- crimele de onoare
- exploatarea sexuală sau
- traficul de persone
Violența împotriva fetelor și femeilor (VIFF) este bazată pe gen (gender‐based violence). Este acel tip de violență în care femeia este victimă pentru simplul motiv că este femeie sau care afectează în mod disproporționat femeile.
Când spunem VIFF, ne referim practic la toate actele de violență bazate pe gen, care duc la rănirea sau suferința femeii. Discutăm, fie de suferință fizică, sexuală, psihologică, economică, incluzând aici amenințare, coerciție sau deprivarea de libertate, în viața publică sau privată. De asemenea, VIFF este înțeleasă și ca o violare a drepturilor omului și o formă de discriminare la adresa victimelor.
Cine sunt persoanele abuzate?
Pentru a fi în clar ce fel de persoane sunt de regulă considerate victimele violenței de orice fel, trebuie să creăm un fel de portret al persoanei.
Așadar, de regulă, persoanele care ajung victime într-o asemenea situație au mai trăit diverse experienţe de violenţă în timpul copilăriei. Au fost sau sunt consumatoare de diverse medicamente şi/sau au abuzat de alcool sau droguri. Acuză dureri cronice și vizitează frecvent diverși medici specialiști. Au o dependenţă emoţională faţă de partenerul agresor. Pun nevoile partenerului agresor mai presus de propriile nevoi. Își asumă responsabilităţii pentru conduita partenerului agresor. Au o stimă de sine scăzută și au idei sau chiar exercită acte suicidare.
Devin indiferenți față de propria lor persoană, se izolează și au insomnii, chiar coșmaruri violente. Devin, de asemenea, anxioși, depresivi și au o stare de iritabilitate permanentă. Deseori au o gândire confuză, intră într-o incapacitate de a lua decizii și sunt lipsiți de concentrare. Totodată, ele își formează opinii rigide cu privire la rolul femeii și al bărbatului și, deseori, rămân într-o relație cu abuzatorul/agresorul, conștient că ceea ce li se întâmplă nu este bine.
De cine trebuie să ne ferim sau cum arată un potențial agresor?
Dacă până acum am învățat să recunoaștem genul de victimă al abuzurilor și violențelor, acum să vedem cum arată portretul unui abuzator.
De regulă, cei care devin abuzatori, au fost cândva și ei la rândul lor abuzați. Așadar, aceștia au trăit experienţa violenţei în timpul copilăriei. Pot utiliza diverse medicamente şi/sau chiar abuzează de alcool sau droguri. Ajung să învinovăţească pe alţii pentru eşecurile proprii. Sunt nemulţumiți la locul de muncă. Pot avea atracţie pentru arme și sunt neîncrezători în propria lor persoană.
De cele mai multe ori au abilităţi scăzute în viaţa intimă și sunt instabili și imaturi emoțional. Au un temperament coleric. Dezvoltă comportamente de gelozie și sunt posesivi. Au o atitudine critică, ironică și dominantă. Își schimbă frecvent partenerii și au opinii destul de rigide cu privire la rolul femeii şi al bărbatului în societate. De asemenea, au o atitudine agresivă și violența, iar actele lor de violență au întotdeauna un scop bine definitiv.
Ei bine, acest subiect este unul destul de larg și prea interesant pentru a nu-i acorda o atenție mai sporită, motiv pentru care printre emisiunile noastre va fi dezbătut mai pe larg, exemplificat și, sperăm noi, de folos pentru cei interesați de această temă.
În concluzie…
Nu uitați, 25 noiembrie este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor.
Dacă și voi cunoașteți femei abuzate nu ezitați să faceți un pas împotriva răului ce se petrece în jurul vostru. Este foarte important să ne asumăm un mic rol în lupta împotriva acestor agresiuni, chiar dacă nu ne dorim să facem parte din asemenea scene.
Există un tel verde pentru reclamații, pe care vă încurajăm să-l folosiți!
Linie telefonică gratuită pentru ajutor specializat 0800 500 333
Ți-a plăcut acest subiect? Vrei să citești mai multe despre fenomenul de violență?
Scrie-mi la diana@iocucioc.ro despre ce subiecte ai vrea să mai citești pe blog.