Cum ne delectăm în toamna aceasta: relaxare și ”bunătăți”

Îți spun sincer, ador lunile de toamnă, îndeosebi luna octombrie. Poate că o să sune a clișeu, dar iubesc diminețile răcoroase. Știi acelea cu un voal ușor de ceață, care prevestesc soarele timid din timpul zilei. Îmi plac și plimbările lungi prin parcuri sau prin pădure în această perioadă, să mă îmbăt cu mireasma pământului umed… Îmi place să aud cum se sfarmă frunzele ruginii sub talpă, pentru că toamna îmi răsfață toate simțurile și mă activează.

Drept urmare, prima recomandare din luna aceasta, una în afara listei, este aceea de a ieși cât mai mult la aer liber. Fă un exercițiu de mindfulness și conectează-te cu natura. Zece minute pot face diferența între o zi bună și una foarte bună.

OK, iar acum să mă focusez pe listă, nu-i așa?

#1 Încearcă o clasă de yoga

Nu vreau să discut aici despre filosofia ce stă în spatele acestei practici, deoarece sunt de părere că poți să o îmbrățișezi, sau nu, să o înțelegi ori ba. În acest moment, este mai puțin relevant aspectul acesta. În schimb, aș vrea să discut despre beneficiile pe care le are yoga. În funcție de tipul de yoga practicat, acesta este mai mult sau mai puțin dinamic. Dar, ceea ce îmi place mie cel mai mult, este faptul că, totuși, mișcările le faci în ritmul tău.

Eu sunt foarte picky când vine vorba de practicarea sportului. Trebuie să fie antrenant, amuzant și cel mai important să nu mă plictiseaaacăăă. Printre favoritele mele sunt clasele de cycling, functional sau TRX. Datorită tahicardiei a trebuit să-mi schimb rutina. Așa am ajuns la yoga. A fost reconfortant să îmi redescopăr fluiditatea corpului. Probabil știi și tu, yoga ajută la creșterea flexibilității, la întărirea musculaturii, dar pe lângă acestea, este un remediu bun și împotriva anxietății. Pentru că trebuie să te focusezi mult pe respirație, scade tensiunea arterială și te „forțează” să îți calmezi nu doar corpul, ci și gândurile.

În Satu Mare, eu am găsit două locuri unde poți participa la o astfel de clasă. Prima este aici (Fitland), iar a doua aici (Wolf Pack). Evident, dacă mai știi și altele, am să te rog să-mi lași mesaj, sau intră la secțiunea comentarii și dă-mi detalii, abia aștept să încerc ceva nou.

#2 Real detective – pe Netflix

Este un documentar inspirat din True detective. Serialul dramatic de pe HBO, deși parțial bazat pe realitate, este o ficțiune. Însă, este ficțiunea care i-a inspirat și pe cei de la Netflix să facă un documentar, de data aceasta cu povești adevărate ale unor detectivi din SUA. Nu am să vorbesc de realizare, în schimb am să vorbesc despre ceea ce mi se pare fascinat la Real detective.

Nu pun sub semnul întrebării că firul narativ a fost ușor cosmetizat, pentru a crea suspans și a capta atenția. Dar, ceea ce nu poți regiza sau cosmetiza sunt trăirile acestor detectivi. Am văzut ambele sezoane de mai multe ori, de fiecare dată, mutându-mi atenția pe câte un alt aspect. Povestea, discursul, imaginile, modul în care se construiește atmosfera, tonalitatea, (micro)mimica și gesturile, toate le-am supus analizei. A fost inspirant să văd că acești indivizi își asumă vulnerabilitatea, că nu mai sunt personalitățile alfa stereotipice. Însă, a fost trist să văd cum te poate afecta un job în care ești expus la cele mai oribile lucruri pe care oamenii le pot face semenilor lor. Unele povești sunt tulburătoare, pentru că victime sunt copiii și majoritatea simt o nevoie intrinsecă de a-i proteja. Altele sunt intime, pentru că discută despre pierderi, nu doar a unor persoane, ci și a unor părți din ei. Violența este un lucru atât de primar și în ciuda evoluției de mii de ani, din păcate, nu suntem atât de departe de unde am pornit inițial.

Poate descrierea mea te-a indus puțin în eroare, dar, să știi că nu este un documentar morbid, nu ai să vezi nici măcar o scenă violentă, care să te traumatizeze. Este mai mult descrierea călătoriei pe care a avut-o detectivul în timpul cercetării cazului cel mai memorabil din cariera sa. Așa că mai degrabă să te aștepți la un documentar emoționant și cel mai important, real.

 

#3  Escape the room

Ce faci când mai ai încă vreo 3-4 prieteni cărora le plac exercițiile de logică, căutarea unor indicii și să stea într-o încăpere înghesuită la fel de mult precum ție?

Ei bine, surprizăăăă! Cauți o cameră de evadare. Asta ca să vezi dacă mințile voastre adunate sunt suficient de deștepte pentru a ieși de acolo. Deja sună bine, nu-i așa? Dacă totuși încă nu te-am convins, lasă-mă să-ți povestesc experiența mea, alături de colegii mei, de la Parapark.

Lucrând de mai mulți ani în formula respectivă și cunoscând punctele forte ale fiecăruia, ne-am decis să alegem Garsoniera 113. Atâtea minți sclipitoare la un loc, nu puteau altceva face, decât să deslușească misterul în mai puțin de 10 minute. La câtă aroganță aveam în noi, nici nu mai era cazul să intrăm, noi deja știam totul. Așa arăta scenariul nostru.

Realitatea a fost cu totul alta. La un moment dat căutam în patru labe indicii și ne frustram că de ce nu ne descurcăm. Tensiunea creștea când ne apropiam de minutul 60 și noi aveam impresia că nu vom reuși să finalizăm jocul. Ce vreau să spun este că, nu neapărat că a fost dificil, deși, nici ușor nu a fost. A fost un exercițiu bun de lucru în echipă. Nu ne-am dus pentru teambuilding. A fost mai degrabă pentru a ne relaxa și detensiona, după o perioadă grea la muncă. Și da, nu m-am putut abține, să nu urmăresc modul în care lucram la găsirea indiciilor. Dinamica din birou a fost reprodusă cu exactitate și aici. Modul în care ne completam, în care fiecare și-a asumat câte un rol și a executat, în așa fel încât să realizăm sarcina, a fost reconfortant pentru mine. Eram o echipă bună și mă încânta să văd treaba asta.

Dar să revin. Trebuie măcar o dată să accepți provocarea unui escape room. Este vorba de o ora, în care te distrezi, te testezi și te poți apropia de prieteni sau colegi, după caz.

#4 Alege să faci voluntariat

Cred că este extrem de important să oferim comunității în care trăim, câte puțin din timpul și competențele noastre, nu crezi? Sunt două lucruri pe care, în opinia mea, nu le poți cumpăra cu bani și de aceea sunt atât de valoroase. Nu sunt idealistă, dar consider că este important să fim implicați social. Doar acest lucru poate provoca schimbări, atât în viața noastră, cât poate și în viața altor persoane.

Dacă stăm cu toții cu mâinile în sân și așteptăm ca alții (statul, primarul sau Dumnezeu) să facă ceva, putem sta mult și bine. Nu se va întâmpla prea curând (sau deloc?). Iar în cazul în care totuși se va întâmpla, nu e sigur că îți va surâde deznodământul. Lucrurile nu sunt tocmai cele mai roz în societatea actuală. Dar măcar putem să încercăm să o facem mai roz, acolo unde avem posibilitatea.

Un bun exemplu, în opinia mea, la nivel de Satu Mare, ar fi Asociația FreeLife – care este mereu în căutare de voluntari, dacă îți place să-ți petreci timpul cu necuvântătoarele. Însă, poți să ajuți la fel de bine și la fel de mult și în acele ONG-uri, unde beneficiarii sunt copiii, vârstnicii, oamenii străzii, familiile din medii defavorizate etc. Astfel de exemplu ar fi casele de tip familial sau centrele pentru vârstnici. Cantina socială este locul unde mereu se caută o mână de ajutor la bucătărie sau pentru provizii de mâncare. Poate, te interesează alt gen de activitate, nu are importanță, atâta timp, cât ești dispus să acorzi săptămânal măcar o oră din timpul tău.

Știi, poate, nu vei face schimbare mare în lume, dar în cea a beneficiarilor este un aport care le poate schimba major lumea.

Îmi spui care sunt activitățile tale favorite în materie de voluntariat? Ai nevoie de mai multă inspirație? Vezi și recomandările de luna trecută aici.

Și nu uita poți să-mi scrii la diana@iocucioc.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.