11 semne ca ai avut un interviu de angajare reușit

Ai ieși vreodată de la un interviu și ai avut un feeling bun? De parcă s-au aliniat toate astele? Interviurile de angajare sunt o parte interesantă a procesului de angajare, și nu doar pentru angajatori. Atunci când ești invitat la un interviu, ai șansa de a te asigura că organizația este potrivită pentru tine. Asta  înseamnă ești atent la orice stegulețe, fie ele verzi sau roșii, care apar în timpul conversației.

Am întocmit o listă cu lucrurile pe care ar trebui să le observi sau să le auzi în timpul interviului, care îți spun „you nailed it!”

Interviul îți pare mai mult ca o conversație

Chiar dacă probabil că ești entuziasmat legat de interviu, este posibil să te simți destul de nervos atunci când te afli în fața intervievatorului. Știi tu, genul ăla de nervozitate care face ca palmele să transpire și picioarele să tremure. De aceea, este deosebit de util atunci când cel din fața ta, fie el manager, ie el recrutor, îți ușurează conversația. O glumă, un ice breaker sau o simplă întrebare despre ziua ta, de a detensiona atmosfera înainte de a se arunca în lista sa de întrebări.

Ești întrebat despre hobby-urile și interesele tale

Desigur, un interviu de angajare ar trebui să se concentreze pe modul în care trecutul și experiența ta se potrivesc cu rolul. Dar, asta nu înseamnă că, nu poți împărtăși și interesele tale din afara muncii. Atunci când ești întrebat despre hobby-urile tale, poate arăta că apreciază persoana din spatele CV-ului și că doresc să te cunoască mai bine.

Îți sunt adresate întrebări de follow-up

Este deprimant atunci când intervievatorul este mai interesat de lista de întrebări, decât de răspunsurile tale. Dar atunci când ți se adresează o întrebare de follow-up, poți fi sigur că i-ai stârnit interesul. Ia acest lucru ca pe un semn. Îi pasă cu adevărat modul în care te-ai descurca în rolul pentru care ai aplicat și că vrea să se asigure că este potrivit pentru toată lumea.

Îți este respectat timpul și orice lucrare pregătită pentru interviu

Multe organizații le cer candidaților să petreacă timp în mai multe runde de interviuri sau evaluări. Iar acest lucru poate interfera cu programul tău. Așa că este neplăcut când un manager de recrutare nu îți acordă atenția sau respectul cuvenit.

Reține că există multe moduri în care o organizație poate semnala că îți apreciază prezența pe parcursul procesului de interviu. De asemenea, este un semn că va continua să facă acest lucru în cazul în care vei deveni angajat. De la lucruri simple, cum ar fi începerea punctuală a întâlnirii și recunoașterea efortului pe care l-ai depus în pregătire, la cele mai complexe. Aceste acțiuni ar trebui să îți dea un indiciu clar despre cât de serios te ia organizația ca potențial angajat.

Se pune accent pe echilibrul dintre viața profesională și cea privată

Menținerea unui echilibru optim între viața profesională și cea privată este esențială pentru cariera și sănătatea ta. Este fantastic atunci când un manager de angajare subliniază clar așteptările și recunoaște că ai și alte angajamente, în afara serviciului. Dacă managerul de angajare pare nesigur în ceea ce privește orele în care trebuie să fii disponibil, atunci ar fi bine să te gândești dacă îți va respecta timpul dacă vei deveni membru al echipei lor.

Managerul care face angajarea vorbește pozitiv despre foștii angajați

Este posibil ca rolul pentru care susții interviul să fi fost părăsit brusc de predecesorul tău. Așa că fii atent la modul în care managerul de angajare vorbește despre foștii angajați. Acest lucru poate dezvălui informații importante despre organizație. De exemplu, dacă apreciază profesionalismul, dacă respectă angajații actuali și foștii angajați și dacă recunoaște că postul nu este potrivit pentru toată lumea. Yep, și mai ales că ultima afirmație este în regulă! Nu suntem toți ași și potriviți la toate, nu-i așa?

Chiar dacă cineva nu era potrivit pentru rol, managerul care face angajarea nu ar trebui să vorbească niciodată în mod negativ despre un fost angajat. Mai ales în cadrul unui interviu cu potențialul înlocuitor al acestuia.

Locul de muncă vine cu oportunități de dezvoltare profesională

Programele de dezvoltare profesională și de mentorat pot influența foarte mult parcursul și obiectivele tale profesionale. Este cu siguranță un semn atunci când hiring manager-ul îți oferă informații despre modul în care organizația îți susține dezvoltarea profesională și este sincer cu privire la diferitele moduri în care poți extinde rolul atunci când va veni timpul.

Ai posibilitatea de a vorbi cu alți angajați

Atunci când organizația îți permite să vorbești cu angajații actuali ca parte a procesului de interviu, ia-o ca pe un semn că apreciază interacțiunile dintre angajați și promovează o atmosferă de colaborare.

Mulți angajați au crescut odată cu organizația

Dacă ai ocazia să vorbești cu angajații actuali în timpul interviului, nu îți fie teamă să întrebi despre cum s-a dezvoltat cariera lor. S-ar putea să afli că mulți dintre potențialii tăi viitori colegi au rămas în cadrul organizației de ani de zile și au fost promovați în acest timp.

Intervievatorul se concentrează pe „culture add”

Probabil că ești familiarizat cu termenul „potrivire culturală”. Organizațiile îl folosesc de mult timp pentru a determina dacă un candidat se va adapta la valorile și comportamentele lor de bază. Eu incerc mereu să încurajez manageri să se concentreze în timpul interviului și pe modul în care candidații pot aduce un plus la organizația lor.

Culture add” poate fi observat atunci când ți se cere punctul de vedere cu privire la procesele din întreaga organizație. Sau ești încurajat să împărtășești modul în care stilul tău de lucru îți permite să îndeplinești eficient sarcinile. Atunci când apar aceste întrebări, ar trebui să te simți bine știind că organizația este deschisă la idei noi și perspective diverse.

Transparența în stabilirea nivelului salarial

După cum știi, legile privind transparența salarială încep să fie implementate la nivel de UE. Însă, multe organizații devansează tendința prin includerea unor intervale salariale în listele de locuri de muncă. Cercetează din timp pentru a te asigura că cifrele propuse sunt în concordanță cu rolul respectiv. Ah! Și nu îți fie teama să abordezi subiectul bau-bau cu așteptările salariale. Uite aici cum ar trebui să o faci.

Dacă managerul care face angajarea este sincer cu privire la modul în care este stabilită remunerația, atunci ar trebui să fii sigur că apreciază echitatea și diversitatea. Și, nu în ultimul rând recunoaște  că remunerația merită o discuție transparentă.

Concluzii

Indiferent dacă observi unul sau toate stegulețele de mai sus la următorul interviu, cel mai bun mod de a ști dacă o organizație este potrivită pentru tine este să ai încredere în instinctul tău. Dacă ai o senzație nasoală, capul sus și continuă căutarea. Următorul tău loc de muncă te așteapă!

Cauți mai multe sfaturi axate pe carieră? Fă-ți o programare cu mine ca antrenor de carieră pe adresa diana@iocucioc.ro sau consultă resurse suplimentare aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published.